Medaile Jiřího z Poděbrad pro architektku Evu Jiřičnou a kybernetika Vladimíra Maříka

Byly odtajněny první čtyři nominace na Medaili Jiřího z Kunštátu a Poděbrad. Prvními nominovanými jsou architektka Eva Jiřičná, prezident SPD Jaroslav Hanák, majitel společnosti Merkur Toys Jaromír Kříž a kybernetik Vladimír Mařík.

Prvními nominovanými pro v pořadí už třetí slavnostní předávání „Medailí Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, krále českého, za přínos v oboru a k integraci v rámci Evropy“, které se uskuteční 11. června, se na základě rozhodnutí nominačního výboru stala přední česká architektka a designérka Eva Jiřičná, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, majitel tradiční české značky stavebnic Merkur Toys Jaromír Kříž a kybernetik, předseda Výzkumné rady Technologické agentury ČR Vladimír Mařík.

Když jsme před více než rokem koncipovali a poprvé předávali vyznamenání ministra průmyslu a obchodu za osobní přínos v oboru a k integraci v rámci Evropy, měli jsme na mysli především ocenění výjimečných českých a evropských osobností z oblasti energetiky, průmyslu, komunikací, infrastruktury či stavebnictví, které svým celoživotním působením či výjimečným počinem v oblasti odstraňování překážek přispívají k celoevropské integraci. Zatím obdrželo vyznamenání deset osobností s obrovským odborným a mezinárodním renomé. Jsem nesmírně potěšen, že máme kolem sebe stále tolik odborníků, skutečných osobností, které si toto vyznamenání zaslouží,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Nositeli tohoto vyznamenání již jsou evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger, bývalý ministr hospodárstva Slovenskej republiky Tomáš Malatinský, emeritní předsedkyně představenstva ČEPS Ludmila Petráňová, předseda představenstva RWE Martin Herrmann, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, vysokoškolský pedagog a nestor české jaderné energetiky František Hezoučky, jaderný fyzik a exponent Charty 77 František Janouch, hlavní jaderný expert SR Štefan Rohár, exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr či předseda představenstva ŠKODA JS Plzeň Miroslav Fiala.

Letos bude ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předávat medaile v rámci konference ARVe 2015 /Ambice – Realita – Vize/ v sídle ministerstva průmyslu a obchodu v Praze Na Františku dne 11. června.

Nominační výbor zatím navrhl k vyznamenání světoznámou architektku a designérku, profesorku Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, držitelku čestného doktorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a jednu z nejvýznamnějších architektů naší současnosti Evu Jiřičnou, prezidenta Svazu průmyslu a obchodu, muže, který se aktivně angažuje v řadě podnikatelsko-zaměstnavatelských svazů a majitele a prezidenta logistické a dopravní společnosti First Transportation Lines Prostějov Jaroslava Hanáka, majitele společnosti Merkur Toys, který zachránil a znovuobnovil pro české děti tradiční českou technickou stavebnici Merkur, pana Jaromíra Kříže, a vedoucího katedry kybernetiky FEL ČVUT a předsedu Výzkumné rady technologické agentury České republiky Vladimíra Maříka, jež se významným způsobem podílí na výzkumu umělé inteligence a jejím využití pro potřeby průmyslové praxe.

Další nominace Nominačního výboru budou známy v nejbližších dnech.

(tz)