Jaro a léto na grilu s kuřecím z Klatov

IMG_32270002Nemohli jste se dočkat prvních teplejších dnů? Váš gril dlouho zahálel? Už jistě nebude. Grilovací sezona totiž právě začíná! A příprava jídel na grilu se stala pro mnohé z nás tradiční společenskou událostí i chvílemi odpočinku. Abyste měli přípravu jednodušší, Drůbežářský závod Klatovy pro letošní jaro a léto připravil několik produktů s příhodným označením Grilovačka.

Hlavní novinkou jsou duopacky marinovaného kuřecího masa s kuřecími klobáskami nebo výběr mas dvou chutí. Na své si přijdou i milovníci něčeho ostřejšího. Pro ty jsou zde varianty marinovaných kuřecích dílů s Piri piri dipy. „Speciality určené k přípravě na grilu jsou stále velmi žádaným sezonním artiklem,“ řekl Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. „Pro letošní sezonu jsme se rozhodli naši řadu výrobků rozšířit o tzv. duopacky, které poskytují rozmanitější nabídku za jednu cenu. Naše grilovací sety obsahují vždy čerstvé kuřecí maso a kvalitní marinády bez E.“

Lidé rádi neustále ochutnávají něco nového a o tom grilování je. Maso můžeme okořenit či marinovat mnoha způsoby a rovněž záleží i na samotné přípravě na grilu. Každá porce je jedinečná. Produkty, které jsou již předem marinovány, nám ušetří spoustu času.

O výsledné chuti však kromě marinády rozhoduje samozřejmě kvalita a čerstvost masa. Dobroty Drůbežářského závodu Klatovy jsou vyrobeny z jakostního kuřecího masa, které pochází výhradně z českých chovů.

K tomu, abychom byli spokojeni, slouží řada opatření. Současná legislativa v Evropské unii například od 1. dubna nařídila zlepšit informovanost spotřebitelů při nákupu masa. Nyní se z etikety či cedulky u prodejního pultu dozvíme, kde bylo zvíře chováno a kde bylo poraženo. Tato skutečnost velmi zjednodušuje výběr, jelikož stále častěji vyhledáváme české výrobky, u kterých mají garanci kvality a čerstvosti. Drůbežářský závod Klatovy patří mezi přední zpracovatele drůbežího masa v České republice a jeho kuřata pocházejí výhradně z českých uzavřených chovů. Závod disponuje vlastními farmami a zároveň spolupracuje s prověřenými a osvědčenými certifikovanými dodavateli, soukromými farmami v jižních a západních Čechách.

„V celém procesu naší výroby, expedice a přepravy masa jsou dodržovány a průběžně ověřovány mikrobiologické, fyzikálně-chemické, sen­zorické a nutriční parametry všech výrobků,“ vysvětlil Ing. David Bednář. Drůbeží maso zaujímá v jídelníčku významné postavení, ale produkovat kvalitní drůbeží sortiment není jednoduché ani levné. Jen ty nejvyšší standardy mohou zaručit vysokou kvalitu výrobků. Ve hře je řada faktorů a jedním z nejdůležitějších je úroveň chovu kuřat. Drůbežářský závod Klatovy disponuje vlastními farmami v obcích Bečov, Libínky, Bítozeves, Ahníkov a Horšov. Kromě toho spolupracuje s prověřenými a osvědčenými certifikovanými dodavateli, soukromými farmami v jižních a západních Čechách.

Farma Horšov je největší a nejmodernější provozovnou, která se nachází nedaleko Horšovského Týna. Celkem 7 chovných hal se rozprostírá na podlahové ploše 15 081 m2 s celkovou kapacitou 320 000 kuřat.

Drůbežářský závod Klatovy klade při chovu kuřat vysoké nároky na dodržování tzv. welfare pravidel. O co vlastně jde? V případě chovu kuřat jde především o kvalitní podestýlku, dostatek prostoru, výborný zob, čerstvou vodu, ideální teplotu, intenzitu osvětlení a mnoho dalších aspektů. Základní technologické a pracovní postupy při přípravě hal na nový turnus i v jeho průběhu určuje sanitační řád, jehož cílem je zajistit dobrý zdravotní stav kuřat po celou dobu výkrmu.

Pro zvýšení pohodlí a lepších životních podmínek zvířat jsou haly vybaveny mimořádně silnou ventilací, která reguluje teplotu, vlhkost a koncentraci plynů, a především zajišťuje dostatek čerstvého vzduchu. Všechny haly na farmě Horšov jsou vybaveny nejmodernějším systémem automatického krmení a napájení kuřat. Světelný režim je řízen počítačem. Vyskladnění kuřat probíhá ve věku 34 až 36 dní s dosaženou průměrnou hmotností 1,80 až 2,10 kg.

připravila Eva Brixi