Při zahradním posezení…

_DSC9329_OKLéto se rozbíhá a nažhavené grily ze zahrádek připomínají, že ten, kdo zatím zůstal pozadu, by měl své opoždění rychle napravit. Před prázdninami také organizujeme nejedno firemní setkání, komornější neformální akce s obchodními partnery, končíme pololetí. To vše jsou rovněž příležitosti společenské, při nichž nechybí sklenka vína. Pro několik doporučení jsem zašla k Ing. Pavlu Pastorkovi, předsedovi představenstva společnosti Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo:

Dovolené začínají a řada z nás se stále více rozhoduje prožít čas volna v ČR – třeba na zahradě nebo u přátel. K letnímu podvečeru se hodí lahvička správně vychlazeného vína. Co byste doporučil k osvěžení pánské společnosti z vaší nabídky?

Nabídku vín máme skutečně širokou. A víno jako nápoj společenského kontaktu je velmi vhodným a vítaným i v nastávajících letních chvilkách ve stínu pergoly nebo předzahrádky. Jako nejvhodnější druh vína se přímo nabízí růžová vína, i konzument v ČR, kde v létě dominuje pivo, přišel na chuť těmto harmonickým a jemně aromatickým vínům, která dobře vychlazena (na 6–8 °C) jsou skutečně velmi účinným osvěžením. Z naší nabídky mohu doporučit Zweigeltrebe rosé nebo velmi zajímavé rosé z odrůdy André či Frankovka…

IMG_5447 kopieGrilování se stalo společenskou záležitostí. Zpravidla u takového posezení ochutnáváme vícero masa i uzeninu. Čím zapít, abychom lépe trávili?

Věřím, že i při tomto zahradním posezení spojeným s grilovačkou je vhodným nápojem víno. Zde záleží na druhu masa, k tmavým masům či ke klasickým tmavým uzeninám si dovolím doporučit např. Cabernet Moravia nebo známé Svatovavřinecké. Obě tato vína dodáváme na trh v plnění tzv. Bag In Box, což jsou tří nebo pětilitrové asepticky naplněné sáčky vložené do papírového kartonu opatřené uzávěrem na „čepování“. Ze stejných obalů je možné si napustit do skleničky při úpravě drůbeže či ryb Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. A při povídání u grilu bych opět nezapomněl na rosé…

Domácí turistika získává na významu. Kam by se měli zájemci podívat, když zavítají do Čejkovic a blízkého okolí?

Máme radost z rostoucího počtu turistů, kteří do naší vinařské vesnice a jejího blízkého okolí zavítají. V samotných Čejkovicích jsou nejznámější historické templářské sklepy, kde na návštěvníky doslova dýchnou dějiny doby tajemných Templářů, kteří tyto sklepy založili. Prohlídka, spojená s degustací vín z produkce našeho vinařského družstva, už přesvědčila řadu konzumentů vína o výborné kvalitě nabízených vín. V okolí je možné vystoupit na rozhlednu u sousední obce Nový Poddvorov (asi 5 km od Čejkovic), odkud je zajímavý výhled jak za řeku Moravu na Slovensko, tak do kraje k Pálavě… Další zajímavostí je obec Vrbice, kde se návštěvníkům také rozvinou krásná panoramata okolí.

Letní firemní párty mohou probíhat hodně nevšedně, na vašich webových stránkách jsem si přečetla, že nabízíte k zapůjčení obří vinnou láhev plnou nejkvalitnějšího moku. Lze si ji ještě objednat, není „zadaná“ na celé léto? Přijede s ní i váš sommeliér?

Ano, naše vinařské družstvo nechalo vyrobit ve sklárnách v Ledči největší láhev na víno – má obsah 200 litrů, je možno ji stěhovat a také z ní víno napouštět do skleniček. Zatím se její půjčování nějak masově nerozběhlo, možná i z důvodu nároků na přepravu tak křehké věci, nicméně – tato možnost zde je a naše prodejní oddělení se nebrání spolupráci i při zajištění sommeliéra. Popíjet víno načepované z takovéto láhve je hezký a výjimečný zážitek…

Možná je již nyní ten správný čas myslet na vánoční dárky. Co nového můžeme očekávat? Kdy by měly firmy začít objednávat?

Máte pravdu, my musíme na Vánoce myslet hodně dopředu… Pro ty letošní svátky připravujeme nová dárková balení, a právě teď sestavujeme zvláštní řadu vín, včetně sektů. Ale bude lepší, když se zákazník a milovník vína nechá trochu překvapit… Co se týká objednávek firem, tak zde jsme navyklí i na skutečné „last minute“ požadavky z konce prosince. Raději ale vykrýváme jednotlivá přání průběžně, již od října. A těší nás, že představitelé firem stále více používají víno jako dárkový předmět, je to i daňově uznatelný náklad, ale především praktický dárek, zatím jsem neslyšel o žádném případu, kdy by darované víno nepřišlo vhod.

A v jaké kondici jsou letos vaše vinice? Bude dobrá úroda?

Zatím jsme spokojeni, zima byla mírná, takže k žádným škodám vymrznutím oček (pupenů) nedošlo, jarní mráz nás také nepotkal a v polovině června réva pěkně kvetla. Stávající deficit srážek se nás zatím nedotýká, spíše se obáváme lokálního výskytu bouří s krupobitím. Takže závěr o úrodě můžeme dělat až při sklizni…

ptala se Eva Brixi