Důvěru zákazníků jsem si musel získat sám

IMG_0075Čertovská klobása, Šunka z kýty a Uzené hovězí maso s pepřem – tři přihlášené výrobky a tři ceny v soutěži Česká chuťovka. A ještě další významná cena Dětská chuťovka – ta byla porotou mladých udělena DUO nářezu. To je výsledek letošního října, ale i zúročené zkušenosti celého čtvrtstoletí uzenářské výroby firmy Řeznictví – uzenářství Francouz, s.r.o. Majitel Ladislav Francouz je v oboru vyhlášeným mistrem. Kdo jednou ochutnal, ví, od koho kupovat. Na stránkách Fresh Time jste se s ním již jednou setkali. A jsem ráda, že někdejší povídání můžeme rozvinout právě dnes, hned poté, co si v prostorách pražského Senátu přebíral krásná ocenění:

Patříte k mistrům uzenářským, kteří se před více než 20 lety vydali na cestu velkého dobrodružství a začali podnikat v oboru, který potřebuje velké investice a důvěru zákazníků. Jak hodnotíte ty roky, které máte za sebou?

K řemeslu mě přivedl otec. Již od učení jsem s ním chodil po domácích zabijačkách, doma jsme měli malou řeznickou dílnu, takže základy pro úspěšnou výrobu jsem měl od počátku.

V roce 1990 jsem se pustil do soukromého podnikání. Máte pravdu, že začátky byly velkým dobrodružstvím. Shánění surovin, nové stroje a jejich plné využití ve výrobě… No, když se nad tím zamyslíme, tak po celou dobu podnikání se stále investuje do nového zařízení, strojů, plníme požadavky od SVS a vše v plném pracovním nasazení tak, že na odpočinek moc času nezbývá.

Důvěru zákazníků jsem si musel získat sám svými výrobky. Ohlédnutím zpět za ty roky mého úspěšného podnikání nechť je fakt, že dnes zaměstnávám 33 lidí – výroba je dnes ustálena.

Syn provozuje sedm obchodů, které zásobujeme, tak se domnívám, že moje snažení není marné.

O vašich výrobcích veřejnost ví, že jsou kvalitní a že nešidíte. A jsou vždy čerstvé. To je asi ta nejlepší reference…

Snažíme se dodávat každý den čerstvé maso a uzeniny, k tomu je přizpůsobena výroba, je to asi jediná cesta, jak obstát ve velké konkurenci a uspět i vedle obchodních řetězců.

Na druhé straně – jak to udělat, aby uzeniny byly opravdu z masa? A jak to spotřebitel vlastně pozná?

Od začátku jsem zavrhl všechny náhražky masa, jako jsou např. kůžové emulze nebo strojně oddělené maso a sója. To si myslím, že spotřebitel pozná sám dle chuti výrobku.

Vloni jste se zúčastnil soutěže, která je o chuti – České chuťovky. Dával jste mi okusit na půdě pražského Senátu. Bylo to tak dobré, že jsem se odvážila ten podvečer mlsat víc, než je zdrávo. Letos jste dostal v téže soutěži další ocenění. Povzbudilo vás to?

Určitě mě to povzbudilo, nevěděl jsem, jaká je konkurence, jde o celorepublikovou soutěž, poslali jsme čtyři výrobky a tři byly vyhodnoceny. Tento rok jsme k hodnocení nabídli tři výrobky a všechny dostaly cenu a uspěli jsme i v Dětské chuťovce. Mám z toho upřímnou radost a zároveň je to pro mě dobrý signál, že se ubíráme správným směrem.

Své prodejny zásobujete také čerstvým masem, jedno z nich je hovězí Wagyu, které se doporučuje konzumovat lidem, kteří mají problém s vysokým cholesterolem. Opravdu působí na jeho snížení? Jakým kouzlem?

Prodejny jsou syna, a také on vymýšlí, jak jít zákazníkům naproti. Snaží se sortiment doplnit i tímto hovězím masem. Je to finančně náročnější, dlouhodobé zkušenosti zatím nemáme.

Pro šprýmaře nabízíte také různé dárky k výročím, třeba vázanou kytici z klobásek jako kytku pro chlapy… Objednávají zájemci? Připravujete i dárkové balíčky nebo pohoštění na objednávku?

Děláme obložené mísy podle požadavků zákazníka z našich výrobků doplněné o sýr a zeleninu, dále pak uzené kýty, prasátka, plněná prasata šunkou i kytky z klobás, připravujeme také šunková selátka, která obkládáme uzeninou, ta se ujala nejvíce, zákazníci si je objednávají hlavně k různým životním výročím. Dále připravujeme kompletní dodávky masa a uzeniny na svatby a firemní večírky.

Zástupci Evropské unie prohlásili nedávno uzeniny za karcinogenní. Co si o tom myslíte? Není svět už naruby?

Zástupci Evropské unie toto tvrzení neprezentovali, ale byla to pracovní skupina IARC (mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny). Myslím si, že hodně přestřelili. Už také své prohlášení opravují. Můj názor na jídlo je, že od všeho s mírou nikomu neuškodí. Spouštěčem rakoviny mohou být přece i jiné vlivy – životní prostředí, stres, rodinné dispozice atd. Takže s chutí i s rozumem!

ptala se Eva Brixi