Firmy chtějí „ajťáky“

SSSVT_soutez_IT-Slot (9)Jak sehnat po škole dobré zaměstnání? Tato otázka trápí každý rok spousty čerstvých absolventů především z oborů humanitních studií. Nabídka práce je totiž mnohem menší než poptávka. Naopak je tomu u technických oborů. Mezi nezaměstnanými je totiž minimum lidí, kteří mají vystudované informační technologie. IT experty ale potřebuje téměř každá firma. Alespoň o tom hovoří statistiky trhu práce.

S rozvojem počítačů a nových technologií je v současné době stále více zapotřebí takzvaných ajťáků, tedy lidí, kteří rozumí hardwarové i softwarové stránce počítače. Téměř každá společnost má dnes webové stránky, tiskne plakáty či potřebuje aktualizovat počítačové programy. Kdo se tedy v technických věcech vyzná, nemá o práci nouzi.

„Co se týče naší školy, nezaměstnanost našim studentům skutečně nehrozí. K tomuto dni nalezli práci prakticky všichni naši absolventi, aniž by byli evidování na úřadu práce,“ potvrdil Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT). Studenti SSŠVT mají možnost udělat si odborné certifikáty už během studia a po jeho ukončení začínají ihned s businessem. Úspěchy navíc slaví i za hranicemi České republiky.

Lákají vysoké platy

„Snažíme se i v rámci běžné výuky, aby naši studenti byli vedeni co nejvíce k praktickým dovednostem a specializacím, o které je na trhu stále zájem. Patříme mezi školy s nejmodernějším vybavením. Ti, kteří skutečně umí, mají po absolvování školy nadstandardní ohodnocení,“ říká Vodička s tím, že průměrný plat „ajťáka“ se pohybuje kolem 37 tisíc. Výjimkou nejsou ale ani platy několikanásobně vyšší.

Ne každá škola ale dokáže studenty na reálný pracovní svět připravit. Na spoustě středních škol se studenti se zaměřením IT učí například svářet, což je pro experta přes počítač zbytečné. Výuka by tedy měla být zaměřena na praktickou práci s počítačem. K tomu je ale potřeba, aby škola zajistila špičkové vybavení.

Praxe musí být

Právě to je pro studenty klíčové. „Několikrát jsme zaznamenali studenty, kteří na naši školu přestoupili s tím, že je výuka v IT oboru na předcházející škole příliš neuspokojovala. Při výuce nemohli využívat software, protože škola neměla dost výkonné počítače,“ říká Vodička, jehož studenti chodí během studia na dvě souvislé 14denní praxe a to například oddělení ICT Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Střední školu by tak zájemci o IT obory měli vybírat opravdu důkladně, aby se naučili pracovat s programy, které používají firmy, a vše si tak vyzkoušet ještě před nástupem do prvního zaměstnání. Pokud se rozhodnou jít moderní IT cestou, nemusejí se bát, že by v dnešní době nenašli uplatnění.