Metalkov o odvaze slušně podnikat i daňcích vedle fabriky

HOK_8626Netušila jsem, o jakou firmu půjde. Dostala jsem pozvánku a jela. Na oslavu 25 let. Ostatně – proč ne. Podívat se, poznat, popovídat. Udělat si názor. A nelituji. Ta společnost se jmenuje Metalkov spol. s r. o., sídlí ve Vlašimi a moc se svými úspěchy dosud nechlubila. Škoda. Má totiž čím. Výsledky, referencemi, radostmi ze zakázek doma i v cizině.

Začátkem října se také otvírala nová výrobní hala, kde se začínají lakovat díly pro nejrůznější, zejména zahraniční, odběratele špičkovou technologií šetrnou k životnímu prostředí a za dodržování přísných ekologických norem. Ostatně ekologie je pojem, na němž Metalkovu hodně záleží. Podnik se nachází v lesním údolí, kde je zřízena podniková dančí obora, přímo v areálu jako důkaz šetrného prostředí byl vybudován rybník, kde se prohánějí kapři a metroví tolstolobici.

Čtvrtstoletému Metalkovu nastal čas, aby se o něm psalo v superlativech. Jednatel a majitel Evžen Reitschläger by to sice ze zdvořilosti k ostatním formuloval o něco skromněji, ale snad mi promine pár otázek, jimiž bych ráda naznačila, že si takových firem s českým kapitálem, jakou postavil na nohy z ničeho právě on, nesmírně vážím.

Jak jste začínal? Metalkov jste po revoluci koupil, včetně velkého pozemku, a pokračoval jste v tom, co kdysi kdosi zahájil?

Bylo to úplně jinak. Jsem nedostudovaný tělocvikář, nedokončil jsem kdysi fakultu tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy, po určitou dobu jsem se živil jako dělník vlastníma rukama, oženil jsem se, a přemýšlel, jak rodinu zabezpečím v dalších letech. Společně s kamarády jsme nakonec založili firmu, později jsem odkoupil jejich podíl. Podnikám sám. Ale ne tak úplně. Řadu povinností převádím v tom nejlepším slova smyslu na syna.

F1 are†l s oblouhou 1

Byly to rodinné boje? Nebo chtěl sám od sebe navázat na vaše zkušenosti?

Do cesty nám vstoupila náhoda. Měli jsme problém s jednou zakázkou ve Spojených arabských emirátech. Bylo potřeba na místo vyslat jazykově a zdatně vybaveného člověka, kterému jsem mohl důvěřovat a na kterého byl spoleh. Neviděl jsem jiné východisko, než o to požádat syna, i když je jeho specializací bankovnictví. Nadšený zrovna nebyl. Když se po čtvrt roce vrátil, byl plný nově nabytých zkušeností. Našemu oboru přišel na chuť. A zůstal. Učil se, poznával, přemýšlel, přicházel s nápady.

Z toho musíte mít radost!

Mám. Opravdu. Dnes jsme dobrý rodinný tandem a vzájemně se inspirujeme a doplňujeme jeden druhého. Nebýt syna, asi bych se těžko dal do tak velké investice, která nás má zase o kousek posunout dál. Díky němu jsem se rozhodl zúročit vše to, čeho jsme zatím dosáhli. Dodal mi energii, podpořil mé zkušenosti i sebevědomí. Není to zrovna málo. Vážím si jeho pohledu na podnikání i nových přístupů.

Hodně sázíte na kvalitu vztahů, serióznost a jméno české firmy. Vyplácí se to dnes?

Pořád ještě věřím, že ano. Něco jsme již dokázali, nepatříme mezi neviditelné hráče trhu. Dodáváme pro řadu partnerů na celém světě, třeba i zprostředkovaně pro General Elektric. Jsme tedy poměrně slušným exportérem, přímý i nepřímý export tvoří téměř 80 % našich zakázek. V oboru povrchových úprav ocelových konstrukcí tryskáním, metalizací a především lakováním jsme jméno získávali postupně, krok po kroku. Tuto pozici bychom neradi ztratili. Kvalita a serióznost, to je naše vize a mise do budoucnosti. Je to součást strategie naší značky, je to mé svědomí.

Právě jste dokončili největší investici ve své historii – spalovnu plynných emisí vznikajících při lakování a stavbu velkoprostorové lakovny, včetně vytěkacího a expedičního zázemí. To není málo…

Věříme, že celé firmě budou nové prostory dobře sloužit. V současnosti využíváme areál o výměře 50 000 m2, z toho je 7000 m2 zastřešených výrobních prostor. Současné technologické zázemí umožňuje povrchově upravovat i nadrozměrné díly a konstrukce limitované pouze přepravními možnostmi. Specializujeme se na povrchové úpravy takových dílců, jako jsou součásti mostních konstrukcí, ropné plošiny, protihlukové stěny, asi nejzajímavější zakázkou byla antikorozní úprava jeřábů pro svého času největší výletní loď světa Queen Mary II, součásti turbín vodních elektráren, počítáme s větším rozsahem zakázek pro energetiku.

Úzký vztah máte k ekologii. Proč?

Myslím, že průmyslové podniky by měly přemýšlet, co mohou pro životní prostředí udělat. Příležitostí je dost. Jak jste se mohla na vlastní oči přesvědčit, pořídili jsme v areálu firmy rybník a v těsném sousedství máme daňčí oboru. Chceme ukázat, že soužití těžkého průmyslu a čisté přírody je možné. Plánů máme více, musíme je však uskutečňovat postupně a s rozvahou, aby byly skutečným přínosem. Nejde o image, ale o podstatu.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi