Perníčkové radosti do firem i domácností

strom plochý velký vánoční DSC_0465Prosinec a Vánoce je jedno velké synonymum. Nejvroucnější svátky roku, na které se těšíme všichni bez rozdílu. V JaJa Pardubice, s. r.o., to moc dobře vědí, neboť poslední den v roce perníkové radosti nestačí péct, zdobit i expedovat. Přibývá firem, které si objednávají dárečky pro své zaměstnance, na večírky, pro obchodní přátele či jako výzdobu recepce, do výloh. Jarmila Janurová, zakladatelka firmy a její neúnavná inovátorská duše, má radost. Po složitějších letech, kdy zákazníci více šetřili, si opět Vánoce chtějí užít jaksepatří a těšit se z české tradice.

K nadcházejícím svátkům patří i více dobrot na stole. Sladkosti v tom hrají u nás velkou roli. Někdo dává přednost vánočnímu dortu, jiný jablečnému závinu, další klasickému drobnému cukroví, jiný perníčkům. Mnohá přání dokáže vaše firma splnit. Čeho požadují zákazníci letos nejvíce?

Náš výrobní program umožňuje přípravit bohaté sváteční stoly. Ke krásným svícnům, betlémkům, andělíčkům, drobným perníčkům, zasněženým chaloupkám od nejmenších až po veliké nechybí perníkové minidezerty a sváteční cukroví. Značně narostl zájem o perníkové minidezerty, drobné plněné perníčky balené v kazetách. A sváteční cukroví překonalo naše očekávání. Zákazníkům od nás chutná a to je pro nás to největší potěšení. Jsme rádi, že klienti dávají přednost kvalitě. Zdobený perník je rovněž stále ve středu zájmu a takřka tradičně nepokrýváme zcela poptávku, i když přijímáme brigádníky na pomoc. Takže shrnuto – zájem je o vše, co vyrábíme. Krásný pocit. Víme, že jsme firma, která dodává krásu, užitek a přispívá k pohodě nejen o Vánocích.

Máte mnoho firemních odběratelů, krásně zdobené perníčky jsou báječným vánočním dárkem. Asi není nejlepší posílat objednávky až v prosinci. Co byste doporučila?

Naši stálí odběratelé vědí, že měsíc září je nejvhodnější období pro objednání vánočního sortimentu. Zahraniční klienti objednávají již v letních měsících. A říjen je měsícem odběru. Doporučuji všem, kteří si nás chtějí vyzkoušet, aby na Vánoce mysleli hodně v předstihu a ozvali se. Mohou zkonzultovat, nechat si poradit, a to vše v klidu, ne ve chvíli, kdy máme všichni času spíš méně než nazbyt. Je nám totiž vždy líto, pokud nemůžeme vyhovět pro naplněnou výrobní kapacitu.

Máte také perníčky jako vánoční ozdoby na stromeček. Znám je, jsou přenádherné a na smrčku vypadají luxusně. Přibyly i nové motivy?

Na bílé drobné perníčky na stromeček pro veliký zájem o perníkové chaloupky a výrobu staročeské vesničky pro výzdobu pražského hotelu InterContinental zbývá letos málo prostoru. Ale ze sortimentu se určitě neztratily. Máme je rozmanitě zdobené a víme, že o svátcích mají své místečko na stromečku v řadě domácností.

Nezdá se vám, že je stále více mužů, kteří rádi mlsají?

Muži více mlsají, to s vámi souhlasím. Soudím podle nakupování v našich obchodech. Čím to je, těžko říci, možná i proto, že výběr sladkých dobrot je na trhu velký a uspokojí i gurmány. Pravidelnou denní návštěvu si neodpustí muž, který má rád naše buchty a koláče. Skutečnost, že mužská populace nám fandí, je pro nás optimistickou zprávou, která nás utvrzuje v poznání, že jdeme správnou cestou. Že to prostě umíme. Ženy si více hlídají štíhlou linii, mají ke sladkostem trochu jiný vztah. Cení si například estetického provedení, radují se z umění našich cukrářek.

Jistě přibyly i novinky do již tak bohatého sortimentu. Jakou z nich byste doporučila právě mužské části odběratelů? Když shánějí ještě nějaké dárečky na poslední chvíli? Nebo třeba již s blížícím se únorovým Valentýnem?

Novinky – co vyjmenovat dříve? K Vánocům patří betlémek, stromeček, stromeček jako PF, stejně tak jako další jiná rozmanitá přáníčka PF v různých tvarech. Je to vděčný dáreček za všech okolností.

No a Valentýn? Doporučuji pro tento den, aby na sebe byli lidé hodní a aby si své vztahy uměli náležitě užít, aby si sebe navzájem vážili a měli se prostě rádi. Perníček pak může být doplňkem, ať je velký, či malý, v různých tvarech i barvách, s rozličnými motivy – veselý, uctivý, s nadsázkou…

za krásná slova poděkovala Eva Brixi