Zlato a stříbro za víc než půl miliardy

ČM_investiční zlatý slitekČeská mincovna v roce 2015 prodala zlata a stříbra za 606 milionů korun, což představuje meziroční nárůst takřka o 30 %. „Nadpoloviční část tvořila naše vlastní produkce v podobě pamětních mincí a medailí, celkem 346 milionů korun. To je oproti loňsku o čtvrtinu více,“ uvádí Radek Šulta, ředitel České mincovny. Češi si dále u Mincovny objednali víc jak čtvrt tuny ryzího zlata v podobě investičních slitků a mincí, o třetinu více jak v roce 2014.

V Mincovně se vystřídalo několik známých tváří. Pocty se dočkal Dominik Hašek, první český hokejista uvedený do hokejové Síně slávy IIHF, nebo Radek Jaroš, první český držitel Koruny Himálaje. „Medaile s jejich portréty nám doslova mizely pod rukama. Mezi prodejně úspěšné patřily dále netradiční zlaté medaile navržené Bořkem Šípkem pro sérii Umění pro Václava Havla. Na podzim sklidily velký ohlas sady mincí věnované československým pilotům sloužícím v Britském královském letectvu za druhé světové války,“ říká Šulta.

Mezi investičními slitky je dlouhodobě nejpopulárnější zlatý uncový slitek (31,1 g), Češi jich u Mincovny v roce 2015 nakoupily přes dva tisíce. Uncové slitky se na tržbách podílely celou čtvrtinou. Celkově je však prodej zlatých pamětních mincí oproti prodeji zlatých investičních slitků přesně o třetinu vyšší. Mincovna to přisuzuje výběru zajímavých témat a zvýšené poptávce po sběratelsky a umělecky cenných předmětech.

Jaký vývoj očekává Mincovna v roce 2016?

Zlato se drží na několikaletých minimech. Toho využívají investoři, kteří cítí šanci výhodně nakoupit. Nepříznivý vývoj na čínském akciovém trhu zkraje roku totiž ukázal, že jakýkoliv otřes může nastartovat zlato k opětovnému růstu. „Naše statistiky potvrzují, že podobné události nám prakticky okamžitě hýbou prodejními čísly. V minulém roce jsme sledovali zvýšený zájem o fyzické zlato například v souvislosti s krizí v eurozóně a se zhoršující se bezpečnostní situací na Blízkém Východě, respektive také v Evropě,“ uzavírá Šulta.

Více informací najdete na www.ceskamincovna.cz a na Twitterovém účtu České mincovny @ceskamincovna. Pravidelné zpravodajství o vývoji cen zlata naleznete na www.cm-aurum.cz.