Výjimkou nejsou šperky pro muže

Tradičně se 14. února slaví svátek svatého Valentýna a zamilovaní obdarovávají své partnery. Podle průzkumu agentury letos čekal každou desátou ženu šperk. V poslední době už neplatí pravidlo, že šperk kupuje vždy muž ženě. Stále častěji kupují šperky ženy mužům nebo je kupují muži sami sobě. V těchto případech jde velmi často o černé diamanty. Podle největšího českého klenotnictví ALO diamonds jsou v tomto Češi světovou raritou.

Svátek svatého Valentýna je svátkem lásky a pochopitelně ovlivňuje i statistiky klenotníků. „V období těsně před Valentýnem pravidelně sledujeme nárůst zájmu. A protože se ekonomická situace letos v České republice zlepšuje, očekáváme, že se to odrazí i ve vyšších prodejích. Nejvíce se prodávají prsteny, často jako snubní. Populární jsou také sady náušnic s náhrdelníkem z bílého zlata a diamantů,“ uvádí odborníci klenotnictví ALO diamonds. U šperků pro muže jsou v současné době trendem černé diamanty, které jsou oblíbené i pro svoji rostoucí hodnotu. „Muži chtějí, aby šperk splňoval kromě estetického cíle také investiční úlohu. Jednoduše chtějí spojit příjemné s užitečným,“ řekl Ivo Weber, ředitel výroby ALO diamonds a dodal: „Mužům prodáváme černé diamanty nejčastěji v náramcích a náhrdelnících. Černé diamanty jsou velmi vzácné, protože naleziště jsou pouze v Brazílii a Středoafrické republice. Ceněné jsou hlavně proto, že nepocházejí ze Země. Na základě chemického složení se odborníci domnívají, že na naši planetu přicestovaly uvnitř asteroidu.“

Aktuálním trendem, který v České republice poslední dobou významně sílí, jsou investiční šperky. Označovány jsou jako spolehlivá dlouhodobá investice, která dokáže v dlouhodobém horizontu přinést zajímavé zhodnocení. Ve Spojených státech a ostatních západních zemích má pořizování investičních klenotů dlouhou tradici. Jejich hodnotu určují dlouhodobě rostoucí ceny vzácných kamenů, použité drahé kovy i precizní zpracování renomovanými ateliéry.

(tz)