Upletli jsme si na sebe bič

TeplýPotraviny prý už nejsou to, co bývaly, postesknou si pamětníci. Mají pravdu, nebo nemají? Problém spočívá v tom, že dosud scházelo objektivní měřítko, jímž by se dala posuzovat kvalita. Změnit to mají České cechovní normy. První firmy převezmou certifikát o souladu s normami na letošní Salimě, na trhu se jejich výrobky objeví v polovině roku. Mezi nimi nemůže chybět jihočeská Madeta a.s., s jejímž obchodním ředitelem Ing. Janem Teplým jsme připravili krátký rozhovor.

Vy jste se zúčastnil přípravy nového projektu České cechovní normy?

Ano, Madeta byla dokonce jedním z iniciátorů.

Proč jste do projektu vstoupili?

Z prostého důvodu – už jsme toho měli dost. Rozhodli jsme se uplést si na sebe bič. Bič, který nás ochrání před zlevňovacími tendencemi, před neustálým snižováním kvality. Přejeme si návrat k normálu. Pro naši společnost Madeta to nebude těžké, protože jsme zatím tlakům na ceny a nízkou kvalitu nepodlehli. Převážná většina našich výrobků splňuje nároky na cechovní normy už teď.

Mohl byste vyjádřit, do které doby se přijetím cechovních zvyklostí vracíme?

Nelze to obecně říci. Když se podíváme do bývalých státních norem, najdeme tam jak ty, za které bych se styděl, tak i jiné, na něž mohu být hrdý. Ale vracíme se do věku normálnosti. Nemohu prohlásit, že se normami obracíme do padesátých, šedesátých nebo sedmdesátých let. Ale navazujeme na to nejlepší, co jsme našli v historii. A když to nenajdeme, vytvoříme standardy nové.

Na jakých principech cechovní normy stojí?

Základem je stanovit úroveň kvality, úroveň normálnosti, která je daná, pochopitelná a přirozená. V Evropské unii bývá standard vymezený jako něco, co není toxické, zdraví nebezpečné. Takovou definici považujeme za nedostatečnou. Chceme se propracovat k poctivým, přirozeným potravinám bez zlevňujících látek. Přejeme si dělat to tak, jak se to dělalo to dřív, ne tak, aby to šlo vyrobit jednoduše a levně.

Uvedete příklad na jogurtu nebo sýru z Madety?

Vycházíme z kvalitní suroviny, tedy základem musí být čerstvé, sušené nebo kondenzované mléko, k tomu mléčná kultura. Cokoli dalšího už není jogurt. Jakékoli další přídatné, stabilizační látky, nejsou přípustné. V jednoduchosti je síla! Mimochodem, sháněl jsem se po takovém jogurtu v Německu a nikde jsem ho nenašel.

Co budou muset výrobci změnit, aby cechovním normám dostáli?

Pro mnoho poctivých, zpravidla českých firem to nebude znamenat vůbec nic. Jen se přihlásí do projektu, zjistí se, že jejich produkce odpovídá stanoveným parametrům, a získají právo použít logo České cechovní normy. Jiní na tuto metu nemusí dosáhnout. Madeta se cítí být českým, poctivým výrobcem. Pro nás to bude znamenat jen změnu obalu.

Půjdou ceny potravin podle tradičních receptur nahoru?

Nevidím důvod, proč by ceny měly stoupat. Ale lidé si v regálu budou moci takové výrobky vybrat a rozlišit, co je a co není kvalita. Sám mám technologické vzdělání, ale i tak pro mne bývá někdy oříšek zjistit, co ve složení dané potraviny ještě je a co už není normální. Teď máme na posouzení odbornou komisi, starat se o to budou svazy a cechy. Jak jsem řekl, snažíme se na sebe uplést bič, abychom dělali normální jídlo.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer

Foto: Zuzana Fialová