Jak si správně vybrat psího parťáka

Ilustracni foto 7Asi každý z nás v dětství toužil po nějakém domácím mazlíčkovi. Častým přáním bylo nějaké roztomilé hravé štěňátko, které by se stalo naším nerozlučitelným parťákem. I štěňata však mají svou typickou povahu a charakteristické vlastnosti, které se nemusí zrovna vždy slučovat s těmi našimi. V současnosti na světě existuje okolo 400 psích plemen. Jak si mezi nimi ale vybrat právě toho našeho psího společníka? Ze všeho nejdůležitější je nejprve zvážit, proč si vlastně psího chlupáče pořizujeme a co od něj očekáváme.

Najděte své plemeno

Často se stává, že majitel není úplně spokojený s tím, jakou má jeho pes povahu. Připadá mu příliš líný, nebo naopak nadmíru aktivní. Chyba však není v samotném psovi, anebo v chovateli, od něhož jste si svého psího přítele zakoupili, ale povětšinou v tom, že jste si o daném plemenu zjistili málo informací. Chcete pejska na mazlení, pořádného hlídače, na kterého se můžete spolehnout, výstavního šampiona nebo parťáka na dlouhé procházky a nejrůznější sportovní aktivity? Tak si podle toho ale také vyberte plemeno! Pořízením psa získáváme životního parťáka, se kterým budeme trávit každý den zhruba po dobu 12 let, proto není dobré na jeho výběr spěchat. Líbí-li se vám nějaké plemeno, snažte se o něm nejprve zjistit co nejvíce informací a pobavte se o něm se skutečnými chovateli například na výstavě psů.

Štěňata jen od prověřených chovatelů

Máte-li už jasno v tom, které plemeno je vašemu srdci nejbližší, je na řadě výběr chovatele, od něhož si svého psího kámoše pořídíte. Jednou z možností je sledovat nesčetné inzeráty na internetu, inzeráty v chovatelských časopisech nebo si nechat chovatele doporučit od známého. Nejlepším způsobem však bude podívat se na výstavu, setkat se osobně s chovatelem a podívat se na jeho chov. Poctivý chovatel by měl poskytovat tzv. chovatelský servis, tedy možnost nezávazné návštěvy. Rozhodně se vyhýbejte tzv. množírnám psů, v nichž jsou zvířata odchovávána v otřesných podmínkách, bez jakékoli kontroly. Chovatel si zde sám vybírá psa, kterým nakryje fenu, a to bez ohledu na jejich zdraví, původ či povahové a exteriérové vlastnosti. Takovému chovateli záleží pouze na finančním zisku, nikoliv na samotných zvířatech.

Zdravé a spokojené štěně

Pro zdravý vývoj vašeho psího kamaráda a jeho úspěšné začlenění do nové rodiny je ideální odebrání od feny mezi 6. a 8. týdnem života. Mezitím byste se na štěňátko měli přijít alespoň dvakrát podívat a sledovat nejenom jeho fyzický vývoj, ale také to, jak se mezi svými ostatními parťáky chová. Zdravé štěně by nemělo mít v srsti žádné roztoče ani ekzémy, nemělo by mít nafouklé bříško a mělo by mít zdravé dásně bez zarudnutí a čisté oči i ouška. K jeho dovednostem by pak mělo patřit samostatné pití a jezení z misky. Povahu budoucího psího společníka poznáte podle toho, jak se zapojuje do svého zvířecího kolektivu. Je štěně ze všeho vystrašené, nechá se ostatními odstrkovat od misky, nebo je naopak vůdcem smečky, který se hrdě vydává na průzkum okolí a všechno ho zajímá? Vyberte si podle toho, jaká povaha vám nejlépe vyhovuje. Obecně však platí, že průbojnější štěňata se vychovávají lépe a snáze než ta, která se všeho bojí.

 

Co pro psího člena rodiny připravit?

Otázka by možná měla znít spíše – jak se na psího člena rodiny připravit? Štěňata jsou sice roztomilá, ale také velmi zvědavá a co mohou, to rozkoušou. Máte-li proto nějaký hodně oblíbený pár bot, drahocenné svazky knih v kůži, nebo luxusní kousek oblečení, za který jste nechali nekřesťanské peníze, dejte je z dosahu psího kamaráda co nejdále, nejlépe do trezoru. Po odstranění všech vámi milovaných věcí z tlamy malého predátora se pak soustřeďte na vhodnou volbu pelíšku. Ideálně by to měl být teplý košík se snadno pratelnou dekou, který umístěte na místo, kde není průvan. Osmitýdenní štěně se už umí bez problému stravovat z misky samo, proto by kromě pelíšku mělo mít připravenou i misku na pití a jídlo. V neposlední řadě je důležité si uvědomit, že štěně je živý tvor, který potřebuje vaši pozornost a péči. Zejména pak v prvních dvou dnech byste se novému psímu kamarádovi měli hodně věnovat, aby si co nejdříve zvykl na neznámé prostředí.

Hledáte další tipy, rady a návody, jak vaše zvířecí miláčky co nejvíce potěšit a dopřát jim tu nejlepší péči? Obraťte se na odborníky a navštivte některou z více než 100 prodejen s chovatelskými potřebami Pet Center, kde Vám odborně vyškolený personál vždy poradí.

Více informací najdete také na www.petcenter.cz

 

PET CENTER PROTI MNOŽÍRNÁM PSŮ

30. červen 2016 bude vyhlášen jako Oficiální den STOP MNOŽÍRNÁM a zároveň v ten samý den odstartuje Pet Center finanční sbírku na podporu a pomoc psům odebraných z množíren. Všichni zákazníci budou moci přispívat do speciálních kasiček na vybraných prodejnách Pet Center, přičemž samotná společnost sbírku též aktivně podpoří.