Oč jde: pochopit jedinečné možnosti spolupráce

Ctirad_HemelikProstředí businessu rozbouřily zajímavé projekty Ctirada Hemelíka. Jedním z nich je Festival Evolution, kde jsme se mohli setkat s širokou škálou nabídky vedoucí k vyváženějšímu životnímu stylu, neobvyklým výrobkům, bylinkám, práci s psychikou, umění relaxace. Pražské dostaveníčko těch, kteří hledají východisko z kolotoče kariéra, stres, nedostatek času, stravování, zvyklosti, zdraví, touha žít jinak. Pokud jste se byli podívat, určitě jste začali přemýšlet nad tím, co vás brzdí nebo co změnit. Na podobné téma jsem hovořila s autorem myšlenky, Ctiradem Hemelíkem:

Zdravý životní styl je, dá se říci, vaše vášeň. Ke svým názorům, ale i projektům, které vystihují podstatu vaší osobnosti, jste však dospěl po řadě omylů, díky cestám, neobvyklým poznatkům, zkušenostem a rozhlížení se kolem sebe. Co vám otevřelo oči?

Neříkal bych úplně vášeň. S manželkou preferujeme kvalitní výrobky, většina potravin u nás je v kvalitě bio, nakupujeme na farmářských trzích, a když je možnost, tak přímo „od zdroje“. Samozřejmě, že po narození dětí oba dva více dbáme na výběr kvalitních a zdravých potravin, ale nejde o žádné dogma. Já sám se snažím udržovat přirozenou rovnováhu – pokud sním něco nezdravého, nemučím se pak dva dny výčitkami svědomí. Osobně si myslím, že nic by nemělo být naším diktátorem, ani zdravé jídlo. Spíš se snažíme dodržovat zásady zdravé stravy ve spojení s pohybem, a hlavně – a teď to bude znít jako fráze – s udržováním duševního zdraví. To je myslím velmi důležité: člověk ovlivňuje svou fyzickou stránku také stavem své stránky duchovní.

Diskuze na téma životní hodnoty a styl rostou a pronikají nejen do oboru stravování, trávení volného času, vztahu k technologiím, případně se začínají dotýkat zisků nadnárodních firem. V co jednou vyústí?

V pochopení jednoty. V to, že pochopíme jedinečné možnosti spolupráce. V to, že lidský potenciál bude využíván pro nás jako pro společenství, a také pro naši planetu, která nám nyní dává vše. A jinou nemáme.

Jak nahlížíte na pojmy udržitelný rozvoj a společenská odpovědnost?

Navážu na přechozí odpověď – neměly by to pro nás být jenom pojmy. Měly by být základem v mentálním nastavení společnosti. Z pohledu budoucích generací nám totiž nic jiného nezbývá.

Spousta lidí fandí vašemu Festival Evolution, jehož další ročník proběhl v polovině března v Praze. Co si od tohoto konceptu slibujete do dalších let? V čem je jeho poslání?

Jsem rád, že máme své fanoušky a můžu říct, že rosteme společně se zájmem o zdravý životní styl a osobní rozvoj. Koncept je jednoduchý – chceme představovat to nejlepší – jak v programu, tak v nabídce zboží a služeb. Spojení prodejní a programové části přináší návštěvníkům benefit: o čem se v rámci programu mluví, to je možné si rovnou vyzkoušet, osahat, ochutnat nebo si přivonět. Je to jediný takto koncipovaný festival ve střední a východní Evropě. Naším cílem je vytvoření prostoru, který návštěvníky seznámí s co nejširší škálou názorů a přístupů a představí různé interpretace či nové přístupy. I proto máme podtitul „Festival, který vám nasadí brouka do hlavy“. Je dobré, když víte, kolik zajímavých lidí přemýšlí podobně jako vy. No ne?

Zejména stravování se u určitých skupin obyvatelstva posunuje do středu jejich pozornosti. Mnozí zjišťují, jaké mámení jsou potraviny s vysokou trvanlivostí, jak jídelníček ovlivňuje výkonnost člověka nebo jak mohou pomoci zelené koktejly. Co se vám osvědčilo?

V tomhle jsem bylinkář. Mám rád přísady, výluhy, koncentráty a vše, z čeho je cítit energie. Jsem vyznavačem středu, a tak si rád zkusím od všeho trochu. Nemám žádné velké doporučení – zkoušejte, a to, co vás osloví, je to nejlepší pro daný okamžik.

Není to všechno jen trend naší doby, který přehluší za pár let jiný směr? Roli v tom hraje určitě i konkurenční boj firem, kapitálové střety mocných…

Vrátím se k druhé otázce. Lze to vnímat jako trend, který přejde. Já se snažím říct, že pro nás jako pro lidské společenství, by nemělo jít o trend, který nastaví „kapitalizmus“ a jeho nejvyšší vedení. Pro nás by to mělo být základem pro přemýšlení. Jestli nebude, tak jako živočišný druh určitě vymřeme. O tom dnes již není pochyb.

Styl života a vlastní selský rozum doplněný řadou informací je pro některé dnes východiskem k tomu, aby se nezbláznili. Je šance, aby se podnikatelé a manažeři zbavili stresu a tlaku na výkonnost?

Znova se vracíme k otázce PROČ. Výkon se dá měřit mnoha parametry. Když si na první místo nebudeme dávat finance nebo moc, ale dáme si tam například to, zda jsou lidé kolem nás šťastní nebo zda můžeme nějak podpořit ostatní, nebudeme pod takovým stresem. Podívejte se na to takhle: jediným, kdo rozhoduje o tom, jakou práci děláte, jste vy sami. Takže je jen na vás, jaké podmínky si nastavíte nebo jestli přijmete podmínky, které někdo nastaví vám. Čas a energie je to, co máme a nesmíme jimi plýtvat.

ptala se Eva Brixi