Navrhování rodinných vil je stejná výzva jako EXPO

Za architekturu českého národního pavilonu světové výstavy EXPO v Miláně byla minulý rok kancelář Chybik+Kristof Architects & Urban Designers oceněna mezinárodní porotou bronzovou medailí. To jim otevřelo dveře k výjimečným projektům vilové architektury v tuzemsku i zahraničí.

Při řešení milánského pavilonu se architekti soustředili na udržitelnost navrženého řešení a atraktivitu vnitřních prostor. Jako jedni z mála navrhli dům, který i po skončení světové výstavy žije dál svým životem. Během letošního podzimu bude pavilon opět postaven, tentokrát ve Vizovicích v areálu firmy KOMA, která jej vyrobila. Stane se z něj Centrum modulární architektury.

V rámci zmiňovaného interiérového řešení tvůrci navrhli vzdušný prostor s velkorysým schodištěm, který se stal srdcem pavilonu. Všem návštěvníkům tak nabízel možnost se potkávat ve sdíleném prostoru a zároveň být v neustálém kontaktu s výstavami v přidružených sálech. Ty byly přístupné právě z centrálního schodiště. Nejen tyto aspekty pavilonu ocenila mezinárodní porota bronzovou medailí za architekturu.

Udržitelnost řešení a kvalita vnitřního uspořádání jsou také hlavní elementy níže představených vil. A to vždy ve vztahu k okolí, klimatickým podmínkám a efektivitě zvoleného řešení. „Všechny projekty, na kterých pracujeme jsou výsledkem intenzivní spolupráce mezi klientem a námi, takže se vždy jedná o návrh přesně na míru“ říká Ondřej Chybík. „Architektura každé vily je vždy odlišná, a to díky lokálním a často zcela specifickým podmínkám,“ dodává Michal Krištof.

http://www.chybik-kristof.com

Viladům ve švýcarském Sargans

Švýcarský investor vyzval ateliér ke zpracování malého bytového domu ve městě Sargans u hranic s Lichtenštejnskem. Zadáním bylo navrhnout čtveřici velkorysých pronajímatelných bytů s výhledem na tři hlavní dominanty v okolí – zámek Sargans, pohoří Gonzen a masiv Pitzol. Díky sofistikované práci s vnitřním prostorem loftového charakteru autoři vytvořili unikátní obývací pokoje s výhledy na všechny dominanty. Dalším místním specifikem je výskyt a těžba kovů. Investor proto plánovaný dům nazval Eisenerz, tedy v překladu železná ruda. Architekti ze stejného důvodu zvolili kombinaci betonu a mědi, čímž dosáhli abstraktní podobnosti s lokální horninou.

Rekonstrukce historické vily v Olomouci

Historizující vila z počátku 20. století leží v širším centru města. Původně byla postavena jako malý bytový dům se dvěma jednotkami. Novým zadáním bylo přetvořit objekt do podoby, která odpovídá současným nárokům na bydlení jedné rodiny. Návrh přestavby spočívá ve výrazné změně vnitřního uspořádání. V centru domu nově umístěná jídelna má velkorysý dvoupodlažní prostor, na který navazují další místnosti. Přízemí je členěno na pokoje dle jednotlivých funkcí a formálně reaguje na jejich náplň. Hudební salon s pianem má ideální pravoúhlý tvar ve vztahu k akustice. Obývací pokoj je naopak organický. Dům je doplněn o komorní zahradu s vodním prvkem.

Víkendová vila v Chile

Rodinná víkendová vila bude umístěna v centrální části chilského pobřeží, nedaleko města Cachagua v regionu Valparaiso, asi 180 km od Santiaga. Pozemek je vystaven silným větrům od jihu a intenzivnímu slunci od jihozápadu. Návrh oba faktory zohledňuje a zároveň těží maximum z fascinujícího panoramatického výhledu na Tichý oceán. Navržená koncepce stírá rozdíl mezi interiérem a exteriérem a vytváří ideální podmínky pro bohaté užívání venkovních i vnitřních prostor po celý rok.

Vila v Bratislavě

Na složitém pozemku v bratislavské čtvrti Kramáre navrhli architekti pro islandského investora kompaktní městskou vilu. Na první pohled komplikovaně zastavitelný pozemek byl pro autory výzvou. Svažitost parcely byla vodítkem pro vnitřní uspořádání domu. Netradiční umístění hlavního obytného podlaží do druhého patra dalo vzniknout velkorysému obývacímu prostoru s jídelnou, kuchyní a pracovnou, které disponují výhledy na centrum slovenské metropole. Ložnice jsou naopak navrženy s přímým kontaktem se zahradou v přízemí, skýtající dokonalou intimitu a ochranu před nežádoucími pohledy sousedů i kolemjdoucích. Každé podlaží je vybaveno pobytovými terasami s intenzivní zelení. Plocha zahrady se takto více než zdvojnásobuje. Díky kompaktnímu tvaru vily a ideální orientaci vůči světovým stranám se podařilo dosáhnout velmi příznivých provozních nákladů.

http://www.chybik-kristof.com