Jakub Kornfeil tváří projektu „Řídím, piju nealko pivo“

Jakub KornfeilZávodník prestižního seriálu Mistrovství světa silničních motocyklů (MotoGP), Jakub Kornfeil, se stal tváří osvětové kampaně „Řídím, piju nealko pivo“. Projekt realizovaný Českým svazem pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Policií ČR a oddělením BESIP Ministerstva dopravy se již šestým rokem věnuje prevenci v oblasti dodržování zákazu požívání alkoholu za volantem. V období letních prázdnin, festivalů a dovolených kampaň spolu s Jakubem Kornfeilem připomene řidičům rizika jízdy pod vlivem alkoholu.

Program „Řídím, piju nealko pivo“ získal cennou posilu pro šíření osvěty, motocyklového závodníka Jakuba Kornfeila. Ten jako tvář kampaně pomůže jejím realizátorům zdůraznit důležitost zodpovědného chování za volantem. „Jsem přesvědčen, že právě osvětové projekty jsou účinnou formou, jak podpořit zodpovědnost lidí usedajících za volant. Proto jsem rád, že jsem byl osloven ke spolupráci v rámci programu ′Řídím, piju nealko pivo′ a budu moci k prevenci přispět,“ uvádí Jakub Kornfeil. Jakub se do projektu zapojuje právě nyní, v čase letních prázdnin, které jsou z hlediska dopravní nehodovosti rizikovým obdobím.

Zkouška opilosti „nanečisto“

V letošním roce kampaň odstartovala o velikonočním víkendu, kdy promotéři ČSPS doprovázeli hlídky dopravní policie ČR. Řidiče, kteří prošli dechovou zkouškou, odměnili nealkoholickým pivem a alkohol testerem. V období prázdnin a dovolených se projekt rozšíří i na hudební festivaly, kde návštěvníkům organizátoři budou názorně ukazovat vliv alkoholu na lidský organismus. „V našem stanu si návštěvníci festivalů budou moci vyzkoušet „opilé brýle“, navozující pocit opilosti i za střízliva. Díky tomu si při plném vědomí vyzkouší, jak se změní jejich motorické schopnosti s jedním nebo více promile alkoholu v krvi,“ říká Martina Ferencová, manažerka projektů ČSPS. S opilými brýlemi si zájemci mohou vyzkoušet odemykání dveří auta, řešení logické hry nebo chůzi po čáře.

V minulých pěti ročnících kampaň „Řídím, piju nealko pivo“ oslovila více než 26 tisíc řidičů a přes 16 tisíc návštěvníků hudebních festivalů. Pravidelně se do ní zapojuje téměř 90 % výrobců nealkoholického piva na českém trhu. Právě nealko pivo je řidičům, ale i těm, kteří nechtějí nebo nemohou pít pivo, nabízeno jako plnohodnotná alternativa. Nealko pivo osvěží a chutná stejně jako pivo alkoholické, avšak s výhodou absence možných negativních účinků alkoholu.

Alkoholu za volantem ubývá

Riziko, že řidič s 0,3 až 0,9 promile alkoholu v krvi způsobí dopravní nehodu, je již pětkrát větší než u řidiče střízlivého. V rozmezí 1 až 1,4 promile v krvi řidič dokonce riskuje 128x víc, než když řídí střízlivý. Podle studie EY* se v období mezi lety 2010 a 2015 počet řidičů přistižených s alkoholem v krvi snížil o 33 %. Přestože si často myslíme, že jedno pivo před řízením nemůže uškodit, opak je více než pravdou. „Každým rokem přibývá řidičů, pro něž je konzumace alkoholu před jízdou nemyslitelná. Bohužel ale stále zůstává určité procento těch, kteří za volant usednou i po požití alkoholického nápoje. Proto chceme nadále podporovat preventivní projekty šířící osvětu, které jsou vždy účinnější než jakýkoliv trest,“ doplňuje plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie.

Více informací o projektu „Řídím, piju nealko pivo“ najdete na www.rpnp.cz.

* Studie EY: Vývojové trendy spotřeby alkoholu v ČR, březen 2016