Co máme nejdražší? Život!

Když by se vás někdo zeptal, co nejcennějšího vlastníte, co byste odpověděli? Hned vás napadne, že to bude asi nemovitost. Zajímavé ale je, že tak nevnímáme vůbec svůj život. Projekt Barometr pojištění zjistil, že 71 % lidí se nepojišťuje proto, že nemá peníze ani žádný majetek. Největší pojistky, jaké se kdy vyplácely, se ale téměř výhradně týkaly života.

Není to nic pozitivního, ale i o tom je třeba mluvit. Pojišťovny nejvíce vyplácejí nikoliv za majetek, ale za „škody na životech“. Jedná se zejména o následky autonehod, přičemž velmi častá jsou ochrnutí končetin, někdy i všech čtyř. V takových situacích bývá vypláceno ztížení společenského uplatnění, náklady léčení, výpomoc v domácnosti a ztráta výdělku. Pokud chcete zjistit, co nevíte a měli byste vědět o pojištění, navštivte www.barometrpojisteni.cz, které připravila ČSOB.

Pro představu jedna z největších částek, která byla v roce 2015 vyplacena, se týkala rodiny, která měla vážnou autonehodu. Vyplaceno bylo 40 milionů korun. Přestože přežili všichni, tatínek přišel o ruku a dcera měla natolik poškozený mozek, že se bude po zbytek života potýkat s mentálním postižením. Peníze nemohou nahradit zdraví, ale mohou pomoci důstojně žít. A jak o tom přemýšlíte vy? Šetříte si nebo jste pojištění? Nebo se prostě jen spoléháte, že zrovna vám se to nemůže stát?

Poradna

V září budeme mít s manželem první dítě. Byla bych ráda, aby měl životní pojištění a já měla s dítětem větší finanční jistotu, kdyby se mu nedej bože něco stalo. Můžu mu jej zřídit sama? Ptá se Lenka, 30 let, Praha

Odpovídá tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata

Dobrý den, Lenko. Vždy záleží, proti čemu budete chtít manžela pojistit. Pokud se budeme bavit o pojištění před úrazem nebo dlouhodobější nemocí, můžete zřídit úrazové pojištění sobě, s tím, že tam můžete uvést běžně až 5 dalších osob, které budou pojištěné zároveň s Vámi. Nebo je možnost zřídit speciální úrazové pojištění k povinnému pojištění u auta, jestli jej tedy máte. Pokud bychom se bavili přímo o životním pojištění, které jak správně píšete, chrání rodinu mj. před finančními problémy po smrti živitele rodiny, to si bude muset uzavřít přímo manžel, respektive můžete mu nechat předpřipravit smlouvu, ale podpis musí být jeho a musí samozřejmě vědět, co podepisuje. Životní pojištění se týká ale i dalších věcí, např. zhodnocení vašich současně volných peněz. Možná by stálo za to s manželem udělat celkovou revizi všech pojistných smluv, které máte. Přeci jen Vás čeká poměrně velká změna, která se může promítnout i do těchto produktů. Pokud si chcete udělat přehled o pojištění, navštivte www.barometrpojisteni.cz.