Poznejte svůj fototyp! Poradí Carun Pharmacy

CARUN-opalováníS přibývajícími teplými dny trávíme čím dál více času venku. Sluneční paprsky jsou pro nás zdrojem nejen lákavého opálení, ale i vitaminu D. Bez něho chřadne nejen náš imunitní systém. Jak se ale opalovat zdravě a bezpečně? Poradili odborníci z Carun Pharmacy.

Nemusíte se zrovna válet u moře, ale i při šplhání po horách, při jízdě na kole nebo práci na zahradě je nutné se před přílišným sluněním chránit. Kromě příznivých účinků nám paprsky dokážou také pěkně zavařit. A to někdy doslova. Proto je nutné si vždy vzít vhodnou pokrývku hlavy a tělo ochránit nejen oblečením, ale hlavně vhodnou péčí.

S létem se stává opět aktuální otázka vhodnosti vystavování  slunečním paprskům a s tím spojené použití opalovacích krémů. „Je důležité pokožku chránit před škodlivým UV zářením vhodným opalovacím krémem s příslušným UV faktorem. Všeobecně platí, že pobyt na slunci s krémem s UV faktorem můžeme prodloužit až na čtyřnásobek  doby oproti času strávenému na sluníčku bez použití takového krému. Před sluncem je vhodné se obecně chránit jak u moře, tak na horách. U moře jsou vhodnější krémy  voděodolné,“ říká MUDr. Marcela Turčínková, odborník z Carun Pharmacy.

Melanin chrání

Každý z nás má v kůži určité množství pigmentu melanin, který nás chrání před UV zářením. Podle toho se určuje šest skupin fototypu, tedy toho, jak světlou či tmavou máme pleť a jak snadno se opalujeme (a v horším případě spálíme). Většina Čechů patří ke třetímu fototypu, který na slunci zhnědne snadno a rychle. Kůže je sice méně citlivá, ale přesto se spálí po pouhých 20 minutách. První dva fototypy mají světlou pleť i vlasy a spálí se už během pár minut. Na rozdíl od druhého fototypu, kterému „postačí“ péče s nejvyšší ochranou, by se lidé s velmi světlou pletí, rezavými vlasy a pihami měli slunci maximálně vyhýbat. Naopak čtvrtý až šestý fototyp jsou lidé s přirozeně tmavou pletí, kteří se sluníčka rozhodně bát nemusí. Jejich kůže je vůči slunečnímu záření velmi odolná.

„Pochopitelně je lepší spálení předcházet tím, že pobyt na slunci omezíme, nebo se chráníme krémy s UV faktory, případně se chráníme oděvem. A Pozor, pokožka opakovaně vystavena škodlivému slunečnímu záření je mnohem více náchylná k vzniku rakoviny kůže,“uvádí MUDr. Marcela Turčínková, odborník z Carun Pharmacy.

Nejvyšší UV index v poledne

Chránit svou pokožku můžeme sice oblečením, ale důkladnou ochranu vyžaduje i obličej, nárty, dekolt či hřbety rukou, které v létě obvykle nezakrýváme. Obzvlášť mezi 12. a 14. hodinou dosahuje UV index nejvyšších hodnot a prevence před spálením je tak naprosto nezbytná. Vhodné jsou opalovací krémy či mléka, které pokožku nejen chrání, ale pomohou i s jejím vyživením a regenerací. Nejvhodnější a nejpřirozenější jsou pro nás samozřejmě čistě přírodní produkty.

„Pro ochranu pokožky před UV zářením doporučuji použít rostlinné oleje v BIO kvalitě. Konopný olej je vhodný pro suchou, citlivou až ekzematickou pokožku. Kanabidiol podporuje regeneraci a urychluje hojení při spálení,“ popisuje Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren a Carun Pharmacy.

Po opalování je dobré pokožku ošetřit, důkladně umýt  a poté promazat hydratačním přípravkem, z tohoto hlediska jsou velmi vhodné konopné produkty, které jsou krásně promašťující, což pokožce vysušené sluncem popřípadě, solí udělá velmi dobře. Navíc jsou zcela na přírodní bázi, tudíž jsou nedráždivé. Pokud se již stane a dojde k zarudnutí kůže a popálení, pokožku můžeme opláchnout vodou  s použitím konopné koupele nebo konopného sprchového gelu, a poté promazat konopným olejem se zklidňujícím účinkem.

Pokud rádi experimentujete s domácí kosmetikou, vyrobte si ochranné a vyživující opalovací máslo sami podle našeho receptu. Vyzkoušet ale můžete i tělový a pleťový olej Carun, který kromě konopného oleje obsahuje i olivový a jojobový olej v BIO kvalitě a výtažek z celých rostlin konopí setého. Na pokožku působí protizánětlivě, analgeticky a antibakteriálně. Použít ho navíc můžete i na suché a poškozené vlasy, kterým horké letní dny rozhodně nesvědčí. Stačí přidat pár kapek do vašeho šamponu.

Domácí opalovací máslo s konopným olejem

Vyrobit si domácí opalovací máslo není dnes ničím složitým. Všechny ingredience jsou snadno dostupné v drogeriích, lékárnách nebo na internetu. Jeho výroba vás bude bavit a navíc víte, co přesně na své tělo nanášíte.

Ingredience

¼ hrnku včelího vosku

¼ hrnku + 1 lžíce bambuckého nebo kakaového másla

¼ hrnku kokosového oleje

1 lžíce BIO konopného oleje Carun

1 lžíce oleje ze semínek malin

10-30 kapek esenciálního oleje (pro děti do dvou let a těhotné ženy vynecháme)

1 lžička vitaminu E

1 ½ lžíce oxidu zinečnatého bez nanočástic

nádobka na uchování

Proč právě tyto suroviny?

  • včelí vosk zajišťuje správnou konzistenci (SPF 15)
  • bambucké a kakaové máslo pokožku vyživují (SPF 6–15)
  • kokosový olej vyživuje a chrání pokožku před stárnutím (SPF 2–8)
  • konopný olej hydratuje a regeneruje (SPF 6)
  • olej ze semínek malin silně chrání před slunečními paprsky (SPF 28–50)

Postup

Včelí vosk, máslo a kokosový olej společně rozpustíme ve vodní lázni a 20 minut zahříváme.

Směs stáhneme z ohně a vmícháme konopný olej, esenciální olej a vitamin E.

Do stále teplé a tekuté směsi opatrně vmícháme oxid zinečnatý.

Hotovou směs nalijeme do nádobky a necháme ztuhnout.

Používáme jako tuhý opalovací krém, skladujeme ho v chladu a temnu.

Více informací získáte na webu www.carun.cz nebo na kontaktu:

O značce CARUN

Výrobce CARUN, VlP s.r.o., je výhradně českou výrobní a obchodní společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací získáte také na http://www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz