IGRÁČEK a lá Karel IV.

21298_i

Český výrobce společenských her a hraček firma EFKO karton, s.r.o. uvádí na trh dvě novinky. Při příležitosti 700. výročí narození Karla IV. vychází speciální limitovaná edice IGRÁČEK Otec vlasti. A to ve stylovém obalu s popiskami v latinském jazyce Vivat Karolus rex!, ilustrací Zlaté buly, císařovým portrétem a podpisem. Balení mimo postavičky obsahuje také koně, meč, štít s dobovým erbem, halapartnu a standartu se symbolem českého království – bílým lvem. IGRÁČEK Karel IV. je vyroben ve třech verzích obalů s prostředím panorama Prahy, Karlštejna, a také středočeského ležení na zámku Loučeň, kde celé léto probíhá program pro děti Dětství Karla IV. K dostání bude jak v obchodech vybraných českých památek, tak hračkářstvích. Další novinkou je hra pro nejmenší děti, Myško, utíkej! Jedná se o hru pro děti od tří do šesti let. Hra byla vytvořena ve vývojovém oddělení firmy EKFO. Děti se jednoduchou, milou a zábavnou formou učí rozpoznávat základní barvy a trénují postřeh. Cílem vývojového oddělení bylo vytvořit hru se zařazením přírodního materiálu, v tomto případě dřevo, aby byla hra co nejpříjemnější. Hra obsahuje kartonový herní plán, dřevěné komponenty v podobě čtyř myšek, hrací kostky a poutavý komix.

„Na začátku tohoto roku jsem byl často dotazován, jak proběhne velká oslava 40. výročí IGRÁČKA na českém trhu. Oslava nebyla jedna, ale více, abychom slavili a poukazovali na figurku celý rok,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Jsme vidět jak v rámci výstav Fenomén IGRÁČEK po celé republice, tak také v Praze. Nyní se stala hračka součástí Retro výstavy Národního muzea v Praze. A protože je tento rok výroční i pro významného českého a světového panovníka Karla IV., chtěli jsme přispět rovněž k jeho odkazu. Proto vznikl IGRÁČEK Otec vlasti. Spojili jsme se s vybranými českými památkami, které zahrnuly prodej královské figurky do svých obchodů. Rovněž naše vývojové oddělení neustalo ve svých aktivitách, a my tak v těchto dnech uvádíme na trh novou hru Myško, utíkej! Děti spolu s rodiči se tak mohou vydat s myškami na dobrodružnou výpravu za sýrem a utíkat před kocourem. Myška, která se jako první dostane do domečku, vyhrává. Roztomilá hra je určena dětem od 3 do 6 let. Hra obsahuje čtyři dřevěné figurky myšek a my pevně věříme, že se bude líbit,“ dodává Miroslav Kotík.

EFKO se stalo hlavním partnerem Retroherny, která je jednou z hlavních expozic výstavy Národního muzea v Praze. V budově bývalého Federálního shromáždění je tak k vidění nejenom historie postavičky, prezentovaná po jednotlivých dekádách jejího vývoje a uvádění nových typů, ale děti mají rovněž možnost si s IGRÁČKY a jejich příslušenstvím pohrát. K dispozici jim jsou rozkládací kufříky IGRÁČEK HANDY, auta a traktory IGRÁČEK MultiGO, kreativní stavebnice ROTO nebo tradiční deskové hry od EFKA. Rodiče tak mají možnost načerpat inspiraci pro dárky. Pokud jejich děti hračky osloví, lze je zakoupit přímo v muzejním obchodě.

Hra Myško, utíkej! je k dostání za 179,-Kč. A IGRÁČEK Otec vlasti za 99,-Kč.

Společnost EFKO, český výrobce her a hraček, působí na českém trhu od roku 1993. Po celou dobu se zaměřuje kromě výroby také na charitativní akce. Podporuje sponzorskými dary řadu mateřských školek, základních a zvláštních škol, dětských domovů a kojeneckých ústavů. Spolupracuje také s Českým paralympijským výborem na charitativním projektu EMIL a zařadila se do projektu KLOKÁNEK na podporu týraných a opuštěných dětí. Těm již od roku 2006 pravidelně přiváží vánoční dárky a pomáhá tak jejich malým svěřencům prožít radostnější Vánoce. EFKO získalo následující ocenění – FOR TOYS 2010 – cena GRAND PRIX za IGRÁČKA. V roce 2011 obdrželo čestné uznání v rámci projektu VIZIONÁŘI 2011. Ocenění bylo uděleno za oživení tradičních dětských hraček IGRÁČEK a uvedení na trh nové série, která využívá nejnovějších poznatků z oblasti didaktiky a dětské psychologie. Projekt VIZIONÁŘI organizuje sdružení Czech Inno pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu. EFKO získalo v roce 2012 ocenění v soutěži „Českých 100 nejlepších“ za strategickou hru ABAKU, kterou doporučuje rovněž Mensa ČR, Jednota českých matematiků a fyziků a Univerzita Karlova. Rok 2013 přinesloznačení „Správná hračka“ 2013 za kreativní stavebnici ROTO START a za rodinnou společenskou 3D hru Jožin z bažin a ocenění Nejlepší novinka roku 2013 za rodinnou společenskou 3D hru Jožin z bažin v kategorii Hry, puzzle a karty. Poslední cenu má firma z roku 2014 – označení „Správná hračka“ 2014 pro soubor oblíbených her Moje první hry. Více informací naleznete na: www.efko.cz.

(tz)