Lux Express nově nabízí prázdninové spoje do Krakova

LE-autobusLux Express, provozovatel mezinárodních autobusových spojů na vysoké úrovni, zve v rámci úpravy spojů na výlet a krátkou návštěvu do Krakova. Díky několika spojům denně a atraktivním cenám jízdenek mají cestující z Prahy a Brna možnost snadno navštívit bývalé hlavní město Polska, které láká svými četnými památkami a zajímavými kulturními akcemi plánovanými na letní měsíce.

Dopravce začátkem července upravil svůj jízdní řád a v současné době nabízí 2 spoje denně do Krakova a dále do Varšavy a zpět:

–  Praha (17:00; 23:40) – Brno (19:50; 02:30) – Krakov (00:20; 07:15) – Varšava (05:25; 12:10)

– Varšava (08:00; 18:30) – Krakov (15:30, 23:40) – Brno (20:00; 04:20) – Praha (22:50; 07:00)

Zpáteční jízdenka do Krakova pro jednu osobu začíná na 380 Kč (10 eur). Výlet pro celou rodinu (2 dospělí a 2 děti) na stejné trase přijde v rámci akční nabídky přibližně na 1 085 Kč (40 eur).

Cestující Lux Expressu mohou využívat mnoha výhod, jako je bezplatné připojení k internetu, káva a čaj zdarma, zásuvka pro každou dvojici sedadel. Kromě toho na zákazníky Lux Expressu čekají pohodlné a polohovatelné sedačky, komfortní prostor pro nohy a multimediální zábavní systémy, díky nimž může každý cestující sledovat filmy, poslouchat hudbu nebo vybírat z nabídky dostupných her. V autobusech dopravce jsou jednotlivá místa očíslovaná tak, aby si cestující mohli při nákupu lístků přes internet vybrat místo, které jim nejlépe vyhovuje.

Letní akce v Krakově

Milovníci kultury si v létě mohou vybrat z celé řady akcí, které se v Krakově konají. První z nich je velice populární hudební festival Kraków Live Festival, který se uskuteční ve dnech 19.–20. srpna. V letošním roce vystoupí například takové hvězdy, jako je Massive Attack, The Chemical Brothers, Sia nebo Haim. Více informací je možné nalézt na stránkách akce: www.livefestival.pl.

Další zajímavou hudební událostí naplánovanou na léto v Krakově je koncert z cyklu Męskie Granie, na kterém vystoupí populární mladí polští umělci, jejichž tvorba se vyznačuje vysokou úrovní. Umělci vystoupí dne 13. srpna na stadionu Korona (www.meskiegranie.pl/koncerty/krakow). Na počátku října bude rovněž zahájen Sacrum Profanum – mezinárodní festival, který je jedním z nejzajímavějších v celé Evropě. Cílem této akce je stírat hranice mezi moderní hudbou a ambiciózní populární scénou. Letos bude hostem například Mike Patton ze skupiny Faith No More (1.– 8. října, http://sacrumprofanum.com/en).

Krakov – město památek a umění

Nejvýznamnější a nejznámější památky Krakova se nachází na vrchu Wawel. Turisté zde mohou navštívit královský hrad a katedrálu, kde byli korunováni a pochováni nejvýznamnější polští králové. Další význačnou památkou je Mariánský kostel s oltářem od Víta Stvoše. Oltář je považován za jedinečné sochařské dílo. Návštěva Krakova představuje také jedinečnou příležitost spatřit jedno z nejslavnějších děl Leonarda da Vinci – obraz Dáma s hranostajem. V současnosti se nachází ve sbírce Muzea nadace Czartoryských a jedná se o jeden z nejcennějších národních exponátů.

Krakov ale nejsou jen památky. Je to také město plné moderních míst navštěvovaných mladými lidmi. Takovým příkladem je jistě čtvrť Kaziměř s bohatou minulostí židovské komunity. Popularita čtvrti stále roste jak mezi turisty, tak mezi obyvateli Krakova. Kaziměř láká svými dobře zachovanými synagogami a hřbitovy, novými uměleckými galeriemi, obchody se starožitnostmi či restauracemi, které připomínají místní bohaté kulturní dědictví. Památky čtvrti jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Krakov, bývalé hlavní město Polska, je jedním z nejznámějších a nejkrásnějších polských měst. Je proslulé především svými historickými památkami a vzácnými uměleckými díly, stejně jako židovskou kulturou, jejíž bohaté kořeny se nyní nově objevují. Krakov přestavuje rovněž Mekku milovníků dobrého jídla. Vedle Varšavy se jedná o jediné polské město, jehož restaurace byly vyznamenány prestižním kulinářským průvodcem Michelin.

Cestování do Krakova s Lux Expressem

„Lux Express vidí veliký potenciál ve spojení mezi Prahou či Brnem a Krakovem. Cestující si vybírají naše autobusy kvůli vysokému jízdnímu komfortu a četným výhodám, jako je osobní multimediální zábavní zařízení. A to všechno za velice atraktivní cenu,” říká Hannes Saarpuu, generální ředitel společnosti Lux Express. „Změna jízdního řádu, kterou jsme učinili na začátku prázdnin, je reakcí na očekávání našich cestujících,” dodává Hannes Saarpuu. Nyní bude cestování autobusy Lux Expressu časově ještě efektivnější, protože byly zavedeny i noční jízdy, které umožňují strávit noc přejezdem a den využít k prohlídce města.

Na všechny tuzemské i zahraniční cesty se vztahují trvalé slevy: 80 % pro děti do 7 let, 40 % pro děti do 16 let, 10 % pro mládež do 26 let a pro osoby starší 60 let. Lux Express navíc nabízí věrnostní program PINS, který je možné uplatnit na všech trasách. Podle počtu uskutečněných cest mohou cestující získat slevu až 40 %.

O společnosti Lux Express

Společnost Lux Express je největším provozovatelem mezinárodních autobusových spojů na expresních trasách v oblasti Baltského moře. Nabízí nejvíce frekventovaná spojení mezi pobaltskými zeměmi, do Polska (Varšava, Poznaň, Krakov, Kielce, Řešov a Suvalky) a do Rigy, Vilna, Kaunasu, Petrohradu, Moskvy a Minsku. Autobusy dopravce jezdí také do Prahy, Vídně, Brna, Bratislavy, Budapešti, Helsinek a Berlína.

Veškeré informace o jízdním řádu autobusů Lux Express, cenách jízdenek a slevách, stejně jako informace o rezervaci a nákupu jízdenek jsou k dispozici na stránkách dopravce: www.luxexpress.eu.