Jak se zimní zahradou naložíte, záleží jen na vaší fantazii

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZimní zahrady již dávno neslouží pouze pro pěstování rostlin, ale jejich specifické prostředí se čím dál tím více stává přidanou hodnotou pro domácí wellness, herny, anebo i klasické obývací prostory. O zkušenostech se stavbou zimních zahrad i možnostech jejich využití jsme hovořili s Ing. Miroslavem Culkou, obchodním ředitelem společnosti DAFE-PLAST Jihlava, s.r.o., která se jejich výrobou zabývá.

Co byste poradil těm, kteří přemýšlejí, že by si pořídili zimní zahradu?

Hned na počátku by si měli ujasnit, k čemu vlastně zimní zahradu chtějí využívat. Zda celoročně jako další obytnou místnost domu, či pouze jako sezonní místnost, anebo například jenom jako prostor pro přezimování květin. Důležitou roli hraje také to, zda se zimní zahrada vytváří společně se stavbou rodinného domu, nebo je připojována k již stojící budově. Ideální je samozřejmě stavět zimní zahradu společně s domem. V takovém případě je zahrnuta do projektové dokumentace, díky čemuž je možné ji navrhnout tak, aby v ní byly vytvořeny ty nejlepší podmínky. Pokud se ale zimní zahrada připojuje k již stávajícímu domu, tak to často znamená hledání kompromisů, například v souvislosti s kotvením k domu nebo orientací ke světovým stranám. Pro zkušeného výrobce by však ani v tomto případě neměl být problém najít to nejschůdnější řešení.

Na koho se tedy obrátit, aby stavba zimní zahrady dopadla podle mých představ?

Určitě se obraťte na výrobce s dostatkem pozitivních referencí, jehož pracovníci by vám ve spolupráci s architekty měli navrhnout funkční, estetickou a cenově dostupnou zimní zahradu. Kvalitní výrobce by navíc měl být schopen vám již v základní nabídce zdarma vyhotovit jednoduchý 3D náhled. My pro tento účel máme například na svých webových stránkách jednoduchý konfigurátor, díky kterému si laik udělá rychlou představu o tom, jak jeho zimní zahrada může vypadat. To je takový ten první nejjednodušší krok.

Atypicka_zimni_zahrada_interier_s_bazenem_1_foto_zdroj_DAFE-PLAST

Co vše by měla zimní zahrada splňovat, abychom v ní měli po celý rok příjemné prostředí?

Pokud chceme využívat zimní zahradu celoročně, je nutné především zajistit, aby v ní byl po celý rok příjemný tepelný komfort a nedocházelo v ní k nežádoucí kondenzaci vlhkosti. Pro to je zásadní zejména správné vytápění, zastínění a větrání. Ideální volbou pro vytápění je například podlahové vytápění, u kterého máme jistotu, že teplo bude distribuováno rovnoměrně, díky čemuž nedojde k nežádoucí kondenzaci vody. Vhodně zvolené zastínění v podobě screenových clon nebo předokenních rolet zase zabrání přehřívání interiéru, které může být problémem zejména v horkých letních měsících. Dostatečnou výměnu vzduchu pak zajistíme vhodným osazením otvíravých výplní nebo větracích mřížek. Pro úplně bezstarostný relax je případně možné zvolit systém automaticky řízeného větrání a zastínění. Takovýto systém je pak schopný řídit celé klima přesně podle potřeb uživatele zimní zahrady.

Jaké jsou nejčastější chyby, podle kterých se dá odhalit špatný projekt takové stavby?

Kvalitní projektant by se měl při přípravě projektu zimní zahrady vyvarovat zejména nesprávného použití plastových profilů, které jsou zcela nevhodné pro konstrukci střechy a nosné konstrukce. Zatímco například výplňové prvky do svislých částí zimní zahrady mohou být vyrobeny i z plastu, použití plastových profilů pro nosnou část zimní zahrady se z důvodu omezené statické únosnosti plastu nedoporučuje. Na materiálu pro stavbu zimní zahrady tedy rozhodně nešetřete. Ideální volbou může být například hliník, a to především pro jeho trvanlivost, nenáročnost na údržbu a pevnost.

A máte ještě nějaká další praktická doporučení pro přípravu a stavbu?

Pokud se chystáte připojit zimní zahradu až dodatečně k již stojícímu domu, rozhodně si pohlídejte, aby v důsledku malé výšky u hřebene neměla zimní zahrada příliš nízký spád střechy. Než začnete stavět vlastní zimní zahradu, nezapomeňte také předpřipravit řádnou základovou desku, která by ideálně měla být armovaná a se základovým pásem s hydroizolací a tepelnou izolací v přední části. Pozornost věnujte rovněž výběru skel, u kterých jsou důležité zejména dobré tepelně-izolační vlastnosti. Pro tento účel jsou vhodná dvojskla či trojskla vyznačující se nízkou hodnotou součinitele prostupu tepla.

Dříve byly zimní zahrady víceméně určeny pro celoroční skleníkové pěstování rostlin. Dnes je ale jejich využití daleko širší…

Máte pravdu! Je to díky moderním materiálům. Konstruk­ční řešení zimních zahrad jsou dnes již na takové úrovni, že umožňují připravit prostor, který svými vlastnostmi zcela odpovídá standardnímu interiérovému pokoji. Díky tomu se kromě rostlin může do zimní zahrady umístit například kulečníkový stůl, knihovna či piano, domácí wellness centrum s vířivkou a bazénem nebo zahrada využít jako prodloužení obývacího pokoje. Záleží zkrátka jen na vaší fantazii, jak s prostorem zimní zahrady naložíte.

Myslím, že by se krásně hodily k využití v administrativních nebo kancelářských budovách. Jak se na to díváte?

Rozhodně tam patří! Stávají se v nich velmi osvěžujícím prvkem, který dovede vítaným způsobem „polidštit“ a zútulnit prostory, jež mnohdy působí příliš sterilním až chladným dojmem. A podobně jako u rodinných domů mohou zimní zahrady i v těchto budovách nalézt širokou škálu nejrůznějších uplatnění a sloužit například jako oáza klidu pro zaměstnance v době přestávek, místo neformálního setkávání obchodních partnerů nebo třeba jako netradiční showroom. Navíc se skvěle doplňují s dalšími prosklenými prvky, které jsou pro moderní architekturu těchto budov typické, takže mi přijde využití zimních zahrad v takových případech zcela logické.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer

www.dafe.cz