Ke dvěma velkým svátkům patří české perníčky. Nejen k Vánocům, ale i k Velikonocům. Ty ke druhé jmenované příležitosti bývají o něco barevnější, veselejší, dovádivější. Zkrátka jarní, v povzbudivém tónu. Mám na mysli ty perníčky, které již důvěrně znám, které
jsem nesčetněkrát okusila a o kterých jste u nás již několikrát četli.
Právě takové jsou výrobky firmy JaJa Pardubice připravované pod vedením zakladatelky Jarmily Janurové. Nejen chutnají, ale také s láskou promlouvají k lidským srdcím, přinášejí potěšení. Před velikonočními dny se po nich jen zapráší. Není divu. Nepatří již pouze do sortimentu cukrářského a pekařského, ale velkou měrou i ke špičkovému uměleckému řemeslu, které obdivují lidé u nás, ale i v zahraničí. Některé kousky jsou pak rovnou uměním s originálními kresbami nejrozmanitějších motivů. Než se však cukrářky naučí přesným tahům štětce, optimálnímu využití cukrového sněhu a práci se zdobítky, uplyne nějaký ten pátek. Rukodělná práce není sériová výroba, od ní se liší i přístupem, vztahem, emocemi.
Někdy bývá člověku líto nazdobený perníček jen tak sníst. Stává se, že si některé kousky milovníci českého perníkářství schovávají i léta na památku. Umění perníku však není jen v recepturách tradovaných po generace, ale také v inovacích, nápadech a blízkosti zákazníkovi. A tak se rok co rok objevují noví zajíci, nové krasličky, nová srdíčka, noví beránci i nové perníkové dezerty, místní specialita. Jaro co jaro okouzlují svou pohodou malé i velké koledníky, domácnosti a stále více i firmy, hotely a nespočet setkání, nejrůznějších akcí, konferencí, soutěží.
Eva Brixi