Kdo se stane Zlatým kuchařem 2016?

IMG_3005Filmoví Oskaři i Čeští lvi jsou rozdáni a blíží se i výsledky ankety Zlatý kuchař 2016, kterou vyhlašuje každoročně redakce časopisu Gastro & Hotel profi revue. Letos je to už počtvrté, kdy krásnou sošku, „kuchařského Oskara“, převezmou na slavnostním galavečeru 11. května v Praze nejlepší kuchaři z České republiky.
Tak jako v předešlých ročnících je i letos porota hodnotitelů složená z osobností, které mají největší přehled o současné situaci v české gastronomii – z food kritiků, novinářů hodnotících restaurace a píšících o gastronomii i z foodblogerů, kteří vybírají vítěze ve čtyřech kategoriích: Zlatý kuchař, Objev roku, Zlatý zahraniční kuchař a Hvězda gastronomie vstupující do Síně slávy. Letos ale může promluvit do hodnocení i veřejnost a zvolit svého oblíbeného kuchaře v kategorii Volba veřejnosti na webových stránkách www.gastroahotel.cz.
Novinkou tohoto ročníku je Gastro mapa Zlatého kuchaře 2016, podle které si milovníci dobrého jídla budou moci snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři. S výsledky ankety Zlatý kuchař 2016 i s Gastro mapou se můžete seznámit od 15. 5. na webových stránkách www.gastroahotel.cz. Generálním partnerem ankety Zlatý kuchař 2016 je společnost Fagor Gastro CZ.
Co říká o anketě Zlatý kuchař její patron Vladimír Poštulka? „Když se někdo blýskl řemeslem a vtipem, říkalo se o něm, že ,je zlatej‘. Vzali jsme si do názvu naší ankety ten vzácný kov také proto, že se leskne. A my bychom byli rádi, kdyby lesk slávy kuchařů působících v českých restauracích sálal víc a víc. Ještě před třiceti lety u nás skoro nikdo neznal jediného kuchaře jménem. Teď jsou to celebrity, jejichž popularitu lze srovnávat s umělci nebo sportovci. A právem. Naše anketa je výjimečná tím, že v ní hlasují pouze lidé, kteří vidí gastronomii zvenčí – a přitom jí dobře rozumějí. Zdálo se nám neobjektivní, pokud v anketách na toto téma hlasovali sami praktičtí gastronomové, tedy kuchaři, majitelé restaurací a gastronomičtí manažeři. My jsme k hlasování vyzvali novináře-specialisty a labužníky, kteří jsou známí svými četnými návštěvami v českých restauracích. Mám radost z toho, že se v naší anketě objevují nová jména talentovaných kuchařů a doufám, že těmto objevům pomůžeme k širšímu věhlasu.“

(red)