Mirakulum je potěšení vytvořené z akátu, fantazie a zkušeností

Jir¦îi¦ü Antos¦î, zdroj Archiv MirakulumZa zábavou a poznáním do romantického kraje nedaleko hlavního města zve Mirakulum, naprosto mimořádný projekt podnikatele Jiřího Antoše, majitele a provozovatele parku. V Milovicích už nevládne armáda, ale tvořivost, hravost, objevování a porozumění přírodě, které se nabízí malým i velkým, prostě všem, kteří mají otevřené dětské srdce. Jak své vlastní dílo duchovní otec a realizátor Jiří Antoš (na snímku) charakterizuje? Čtěte:

Milovice byly známé jako vojenský újezd, který pustl po odchodu sovětské armády. Proč jste se rozhodl postavit na tomto místě zábavně-naučný park pro děti i jejich
rodiče?

Koupil jsem zde tankový pluk, včetně budov a pozemků, již kolem roku 1998 s úplně jiným záměrem. V té době jsem vyráběl nábytek a potřeboval jsem sklady. Postupně jsem přešel na výrobu dětských hřišť a tento areál pro mě na nějakou dobu ztratil význam. Hledal jsem pro něj využití a už jako výrobce hřišť jsem navštívil jeden menší park v Německu, který postavila a provozuje firma produkující právě dětská hřiště. Tam se ve mně zrodila myšlenka udělat něco podobného. Ze začátku jsem tento nápad nespojoval s areálem v Milovicích, ale postupně, na základě podrobnější analýzy, jsem usoudil, že území kousek za metropolí pro tento záměr vůbec není špatné. Především z hlediska jeho dopravně strategického umístění s dobrým dosahem z Prahy, Mladé Boleslavi, Hradce Králové, Pardubic a všech menších měst v okolí.

Kde jste se inspiroval a v čem je Mirakulum naprostý unikát?

Inspiroval jsem se ve svém dětství. Koncepčně jsem se poučil v parcích podobného typu v Německu. Mirakulum je unikátní především propojením vysoké herní hodnoty s neopakovatelným osobitým designem. Dále je oceňováno i proto, že není postaveno pouze jako čistě dětský, nýbrž jako rodinný park.

Rodiny už objevily nový cíl svých cest za zábavou a poznáním. Protože se sem vracejí, čekají také na něco nového. Co to v letošním roce je?

Tentokrát se návštěvníci mohou těšit na zcela novou pestrobarevnou dětskou vesničku, která je plně přizpůsobena hře nejmenších a svým designem podněcuje dětskou fantazii. Dále jsme rozšířili Hrad o novou věž, která nadzemními průlezy spojuje původní věže hradu a velmi zvyšuje herní atraktivitu tohoto monumentálního prvku. Také modernizujeme zázemí a pracujeme na rozšíření Vodního světa.

Návštěvník ocení, že v Milovicích nevznikl další kýčovitý Disneypark, ale vše má promyšlenou koncepci a nenapodobitelný styl, v němž se projevila citlivá ruka výtvarníka. Proč park vypadá tak, jak vypadá?

Povedl se nám zde složit velmi dobrý tým lidí, ve kterém se prolínají zkušenosti z budování dětských hřišť pro města, obce a zoologické zahrady s dlouholetými zkušenostmi s efektivní organizací práce získané letitým podnikáním. Do tohoto kolektivu jsme přibrali sochařku Lucii Kozelskou, která stavbám vtiskla jejich neopakovatelnou tvář. Celé se to dá shrnout do tří slov – zkušenost, produktivita a kreativita.

Mirakulum zapadá do okolního prostoru, komunikuje s ostatními projekty v sousedství. Byl to záměr? A co přináší návštěvníkům?

Pokud tato otázka míří k Tankodromu Milovice a České krajině, tak můžeme říci, že to původní záměr nebyl. Spolupráce se vyvinula zcela přirozeně. Tankodrom Milovice přizpůsobil svou činnost Parku Mirakulum a dnes společně i s Českou krajinou dává možnost vyžití pro celou rodinu na více dní.

mnoho spokojených návštěvníků
popřál Pavel Kačer

Park Mirakulum vznikl revitalizací bývalého vojenského území (brownfieldu), cvičiště tankové posádky sovětských okupačních vojsk. Množství objektů a atrakcí pracuje s recyklovaným stavebním materiálem (např. pneumatiky u obřích houpaček nebo betonové dílce v amfiteátru). Mezi užitým materiálem najdete akátové dřevo, které pro tento účel oplývá nejlepšími vlastnostmi. Vedle akátu jsou v areálu využity i další přírodní materiály. I to je cesta, jak dětem ukázat, že šetrnost může vést k překvapivě působivým výsledkům.