Nočníky v roli originálních uměleckých kousků

nočníkyByl to zážitek, který se počítá. Plný napětí, odvahy, srdečnosti i odhodlání dělat dobré skutky. Koncem března se v Praze v Paláci Žofín konal již druhý ročník charitativní dražby, kterou pořádá Muzeum historických nočníků a toalet. Cílem akce bylo, stejně jako vloni, získat prostředky na pomoc potřebným. V letošním roce se charitativním partnerem stal Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny, který pomáhá rodinám po celé republice.
Autoři se svými nočníky

Do charitativního projektu se zapojilo 30 známých osobností z řad herců, zpěváků, muzikantů, malířů i představitelů módy či špičkové medicíny. Aukci vedl herec a moderátor Petr Rychlý, zároveň autor jednoho z děl, který svým nadšením a neskutečnou energií pomohl během napínavé dvouhodinové dražby získat pro nadační fond neuvěřitelnou částku 360 500 Kč.

Největší úspěch zaznamenala díla Pět vitráží zpěváka a herce Tomáše Trapla (vydražen za 60 000 Kč), Statek pod lípou, olejomalba herečky Míši Kuklové (47 000 Kč) nebo Doňa Pipi, barevné dílo zdobené perlami, jehož tvůrcem je módní návrhář Osmany Laffita (32 000 Kč).

_JDS2717V ČR se každé dvanácté dítě narodí předčasně. Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny jako jediný fond v této oblasti pomáhá finančně rodinám, hradí dopravu rodičů za dlouhodobě hospitalizovaným dítětem po porodu, přispívá na speciální zdravotnické pomůcky, výživu, rehabilitace a další potřebné věci.
Zakladatelka nadačního fondu Ing. Hana Píšová neskrývala po skončení dražby dojetí: „Z výsledku dražby jsme všichni nadšení. Podařilo se získat úžasnou finanční částku, která pomůže několika desítkám rodin. Chci poděkovat všem tvůrcům, ale i lidem, kteří se na celém projektu více než půl roku podíleli. Všem partnerům a sponzorům, díky kterým jsou realizační náklady nulové a celá vybraná částka jde na přímou pomoc potřebným. Děkujeme i Petrovi Rychlému, který bez nároku na honorář podal neskutečný výkon a během strhující dvouhodinové one man show vydražil všechna díla.“

Ředitelka Muzea hygieny Renáta Sedláčková vše komentovala slovy: „Byla jsem hrozně napjatá, jak dražba dopadne. Získali jsme pro uskutečnění myšlenky třicet osobností, které věnovaly svůj čas a výtvarné schopnosti, aby vytvořily svá díla. Partnery, kteří nám darovali porcelánové nočníky, barvy a pomohli s realizací večera. Dalším úsilím bylo dostatečně představit akci veřejnosti a nadchnout potencionální kupce. Jsem ráda, že se vše povedlo. Celý večer byl zábavný a prospěšný zároveň. Děkuji všem za pomoc. Teď už mohu říci, že měl celý projekt smysl.“ Muzeum hygieny disponuje největší sbírkou historických nočníků a toalet na světě. Partnery charitativní akce se staly společnosti Český porcelán a.s., KOH-I-NOOR HARDTMUTH a.s., Městská část Praha 1, Delicato Restaurants, Káva Praha, NFCP Rental Equipment, Halla, a.s.

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny byl založen v roce 2014 Hanou Píšovou a Markétou Stránskou a je prvním svého druhu u nás. Jeho cílem je pomáhat rodinám předčasně narozených dětí, které se ocitly v tíživé finanční a psychické situaci.

Kolem 2000 exponátů z období od 15. století až po současnost je k vidění v jedinečném pražském Muzeu Hygieny. Zaměřeno je především na historický vývoj předmětů spojených s vykonáváním potřeby. Mezi unikáty patří nočník pro Napoleona Bonaparte, Lincolnovu ložnici v Bílém domě, Titanic, čínského císaře Čchie-Lunga atd. Kromě historických nočníků, toalet a křesel v muzeu naleznete toaletní papíry, splachovadla, obrazy, pohlednice, kuriozity a další drobné předměty osobní hygieny, včetně barokních pastiček na blechy. K vidění jsou dámské nočníky bourdaloue, svatební francouzské nočníky i figurky caganerů ze španělských betlémů.
Sbírka, jejímž cílem je poučit i pobavit, je největší na světě! Nachází se jen 450 m od Staroměstského náměstí na adrese Michalská 1, Praha 1.

(red,tz)

Tým naší redakce byl při tom. Nejvíce se nám líbil nočník prof. MUDr. Petra Neužila, CSc., FESC, primáře Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Byl vyzdoben tak nějak hodně od srdce.