Do kosmu inovací s Davidem Pavlíkem

nsmail-32Softwarový inženýr David Pavlík pracuje jako jediný Čech v kalifornské vesmírné společnosti SpaceX, která chce brzy dopravit lidi na Mars. D. Pavlík mluvil v Česko-německé obchodní a průmyslové komoře (ČNOPK) před více než 60 vrcholovými manažery a startupy o inovacích a inteligentní infrastruktuře. Mít skutečnou vizi, rychle ji realizovat a orientovat se přitom na zákazníky – to jsou nejdůležitější předpoklady úspěchu, míní rodák z Moravy.

David Pavlík pracoval v průběhu své kariéry ve špičkových firmách jako Microsoft, Amazon a Netflix, kde je inovace denním chlebem. Ve společnosti SpaceX zakladatele Elona Muska pracuje na programech, které v budoucnu umožní turistům vydat se do vesmíru. Se SpaceX spolupracuje již řadu let i NASA.

S hosty z průmyslu a startupové komunity mluvil Pavlík o svých zkušenostech z epicenter inovací. „Nebojte se změnit sebe a své struktury,“ radil manažerům velkých firem. Mladé začínající podnikatele naopak vyzval, aby se struktur nebáli. „Inovace je otázkou firemní kultury.“

Osobní jednání a pracovní schůzky jsou enormně důležité a dělat chyby je v pořádku, pokud se neopakují, vysvětlil Pavlík. Ten, kdo pracuje v inovativních společnostech tohoto formátu, nesmí mít strach vše zpochybňovat.

Co mnozí nadšení inovátoři podceňují: Základní principy mechaniky a fyziky jsou základem Pavlíkovy současné vysoce inovativní práce, bez nich by nemohl pracovat. „Dobré technické vzdělání je nezbytné,“ míní Pavlík, který v Brně vystudoval IT.

Talk s Davidem Pavlík se uskutečnil ve spolupráci s Komorou právní odpovědnosti.

TopTéma ČNOPK Inteligentní infrastruktura | partneři: Bosch, E.on, PRE, Siemens, ŠKODA AUTO, T-Mobile, Deloitte, Roland Berger, Bavorské státní ministerstvo hospodářství a médií, energie a technologie. Více na www.intelligent-infrastructure.cz

(tz)