Vezmou roboti lidem práci?

 

Prumysl4_ilustracni_foto_zdroj_ProfesiaPrůmysl 4.0 zásadně změní trh práce – více než 90 % zaměstnavatelů očekává, že robotizace a automatizace výrazně ovlivní jejich podnikání. Na co se musejí firmy začít připravovat? A na koho dopadnou změny pracovního trhu nejvíce? Průmysl 4.0 bude jedním ze stěžejních témat letošního ročníku odborného veletrhu HR Days.

Co přinese nástup čtvrté průmyslové revoluce? Z pohledu trhu práce se nejvíce diskutuje o tom, jak se změní skladba pracovních míst, kolik lidí přijde o práci, které profese zcela vymizí. Prognózy dalšího vývoje se velmi liší, je ale jasné, že změny se nejvíce dotknou lidí s nízkou kvalifikací, kteří vykonávají dobře automatizovatelné manuální činnosti a těch, kteří nejsou schopní nebo ochotní se rychle učit nové věci.

Některé prognózy tvrdí, že čtvrtá průmyslová revoluce více dopadne na ženy, protože jsou častěji zaměstnány v obchodě, call centrech, administrativě nebo ve finančních službách. Jiní odborníci naopak tvrdí, že více ubydou klasické „mužské“ profese a lépe na tom budou naopak ženy, které jsou častěji zaměstnané ve zdravotnictví, školství a sociálních službách, což jsou obory, kde roboti lidský element nenahradí,“ konstatuje Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Jedno je ale už teď jasné: kvalitní pracovní síla je nedostatkové zboží, takže firmy musejí především uvažovat o tom, jak své stávající zaměstnance vybavit potřebnými dovednostmi a znalostmi.“

Které profese mají velkou perspektivu? Samozřejmě technické obory, protože informační technologie budou zasahovat do všech odvětví. Nezaniknou ani disciplíny, které vyžadují vysokou míru kreativity nebo empatie. Vzroste důraz na obchod, práci s lidskými zdroji a péči o zákazníky. Uplatnění najdou i kvalitní řemeslníci, kteří budou schopní vyhovět individuálním potřebám zákazníků v činnostech, které jsou unikátní a nelze je snadno automatizovat. „Řada oborů jistě zanikne, především ve výrobní sféře, ale nové obory vzniknou. Více než 65 % pozic, které budou zastávat lidé narození po roce 2000, údajně ještě neexistuje. Je to přirozený vývoj trhu, vždyť kdo si dnes vzpomene na lampáře nebo telefonní spojovatelky. Jen bychom se měli připravit na to, že nadcházející změny budou rychlé a dotknou se mnoha profesí,“ uzavírá Zuzana Lincová.

Průmysl 4.0 a jeho dopad na pracovní trh bude jedním ze stěžejních témat letošního ročníku odborného veletrhu HR Days. Ten proběhne na Výstavišti PVA Expo v Praze-Letňanech ve dnech 25. a 26. října 2017. Bližší informace najdete na http://www.hrdays.cz/.

(tz)