Do Prahy přijede kosmonaut, který ve vesmíru strávil 803 dní

КрикалевV příštím týdnu zavítá do Prahy u příležitosti kosmického týdne ruský kosmonaut Sergej Krikaljov, který je jedním z rekordmanů v celkové době pobytu na oběžné dráze a který se účastnil budování Mezinárodní vesmírné stanice.

V roce 2005 stanovil Krikaljov rekord v pobytu ve vesmíru v délce 803 dní, který byl překonán až o deset let později. Celkem osmkrát vystoupil do otevřeného vesmíru, kde strávil v souhrnu přes 40 hodin. Poprvé do vesmíru letěl v roce 1988 a pracoval na obou vesmírných stanicích se stálou posádkou, které lidstvo do vesmíru vyslalo. Byl také prvním ruským kosmonautem, který letěl do vesmíru na palubě amerického raketoplánu.

V současnosti Krikaljov působí jako výkonný ředitel ruské kosmické agentury Roskosmos pro pilotované lety. Za své lety do vesmíru získal řadu ocenění: je hrdinou Sovětského svazu a hrdinou Ruska a získal třkriki medaile od americké NASA.

Součástí jeho programu v Česku je i návštěva České mincovny v Jablonci nad Nisou, kde pokřtí pamětní minci k 60. výročí vypuštění první umělé družice Země. Mince s motivem Sputniku 1 je součástí edice s názvem Století letectví.

Veřejnost a žáci budou mít možnost potkat Krikaljova na přednáškách v Praze a v Liberci. V Krajské vědecké knihovně vystoupí před žáky libereckých škol a gymnázií a v Praze před širokou veřejností v pražském planetáriu.

Návštěva delegace se koná za podpory České mincovny a Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

(tz)