Jak usínat s anesteziologem

Jsou profese, o kterých toho víme méně než o těch, jejichž nositelé jsou veřejnosti běžně na očích. Prodavačku nebo poštovního úředníka za přepážkou vídáme běžně stejně tak jako zaměstnanci malé firmy svého šéfa. Avšak, co třeba takový anesteziolog? Kdo musel podstoupit složitější operaci, asi se s anesteziologem pozdravil, podal si s ním ruku a očima ho podvědomě poprosil, aby všechno dobře dopadlo. MUDr. Alan Svoboda je jedním z nejlepších anesteziologů u nás. Působí na soukromé klinice plastické a estetické chirurgie FORMÉ clinic v Praze a je to odborník, do jehož rukou se odevzdala nejedna žena. Pravdou však je, že o plastické operace jeví zájem stále větší počet mužů.

Jste vlastně svým způsobem manažerem všech operací a zároveň manažerem psychiky klienta…

Možná by se to tak dalo říci. Anesteziolog musí především perfektně spolupracovat s operatérem. A musí mít cit pro vnímání toho, jak se organizmus pacienta chová. Co je to anestezie? Řízené bezvědomí. V celkové anestezii je člověk zcela závislý na lékaři, přebírám tedy vlastně zodpovědnost za to, aby přečkal operaci v co největší pohodě a stejně tak i čas po probuzení, aby mu bylo co nejpříjemněji. Samozřejmě důležité je navodit psychickou pohodu i před samotným výkonem, s pacientem pohovořit, rozptýlit ho. Pravdou je, ať to člověk chce, nebo ne, že před operací má strach. A je to pochopitelné. Anesteziolog vše musí zařídit tak, aby měl pacient strachu méně, aby přečkal zákrok a co nejpříjemněji mu bylo i těsně po probuzení.

Takže vy jste i napůl psycholog a rozdávač nadějí?

Myslíte, že je anesteziolog mužem mnoha profesí? Vím, kam míříte, už dávno nejde o to jen člověka „uspat“. Před zákrokem, při němž jde dotyčný do umělého spánku, je ve stresu. Má spousty obav, a to je přirozené a nelze mu to mít za zlé. Anesteziolog se musí například umět postarat o to, aby se člověk po zákroku neprobouzel s velkou bolestí. To totiž přináší další stres, ať chcete, nebo ne, a ovlivňuje to například hojení ran. Při stresu se vyplaví do krve adrenalin, který ovlivní drobné cévy, sevře je, ale ony by měly být co nejvíce otevřené, a tedy prokrvené, aby přispívaly k co nejsnazšímu hojení. Myslím si tedy, že to, jak člověk prožívá bezprostřední pooperační dobu, je velmi podstatné. Anesteziolog to dokáže ovlivnit. Je to vlastně trend dnešní anestezie, používá se taková kombinace látek, které člověku dávají lepší komfort, takže se zabraňuje například tomu, aby vám bylo špatně od žaludku, což je zase velmi důležité s ohledem na charakter rány, stehů apod.

Jak usínat s anesteziologem?

Každý člověk je jiný, každý má jiný práh bolesti, každý reaguje emočně jinak. Někdo změny více prožívá, je vysoce citlivý, úzkostlivý. Takovým lidem se přidává i něco na uklidnění, co jejich strach rozpustí, odstraní tu nadstavbu negativního vnímání. Hodně pomáhá čas věnovaný klientovi před operací. Na každého člověka dobře působí, když se mu před zákrokem věnuji. Však víte, co se říká: slovo léčí. Jak jsem už naznačil, každý má strach. Z narkózy, bolesti, zda se vše povede, někoho děsí, že ztratí čas, který nutně potřebuje věnovat firmě, jiný prošvihnul zahraniční kongres, třetí nikdy nebyl v nemocnici, další se obává třeba toho, jestli se mu nebude motat hlava, ta škála otazníků je obrovská. Po internetu běhá spousta rozmanitých informací, jak kdo dopadl, co se komu kdy přihodilo, a lidé pak mají v hlavě zmatek, nevědí, čemu a komu věřit. Anesteziolog to všechno musí nějak režírovat a uvažovat v mnoha souvislostech.

Dotknul jste se podstaty toho, co lidé u lékaře dnes hledají: vlídné slovo…

My se o to ve FORMÉ clinic snažíme. U nás je opravdu prostor na to si s klienty popovídat, nejsme továrna na operace a víme, jak důležité je před zákrokem člověka uklidnit, vše mu vysvětlit, probrat s ním jeho obavy. Snažíme se docílit toho, aby nám věřil, aby věřil našim metodám a zkušenostem a poznal, že medicína není jen o kauzách a žalobách a výměně názorů ve virtuálním prostoru.

Kdy se k vám pacient dostane?

Přicházím za klientem buď den před výkonem, nebo v den zákroku, proberu s ním anamnézu, povím, co ho čeká, co se s ním bude dít, krok za krokem. Předem ho připravím, ať už se mne ptá na cokoli, třeba jestli je jisté, že se neprobudí při operaci. A já ujišťuji, že opravdu ne, že bych byl úplnej blbec, kdybych během práce nepoznal, že se děje něco divného. Důležitá je sehranost týmu, naše letité zkušenosti a takříkajíc osobní kontakt s klientem.

A jak se pozná, že něco není v pořádku?

Začne například stoupat srdeční frekvence, tlak, pacient může slzet nebo se začne potit, mění se barva kůže atd. A to se nedá přehlédnout. V takovém případě se přidávají či ubírají medikamenty, například i proti bolesti, stav se reguluje.

Ví se o vás, že se také věnujete ájurvédské medicíně…

Je to můj koníček. Anestezie je vlastně, ostře řečeno, řízená otrava organizmu léky, které působí tvrdě a nekompromisně. Ájurvédská medicína je indický systém starý 5000 let, jeden z těch, které jsou celostní. Zabývá se poruchami zdraví, které vznikají na základě toho, že člověk koná (například se stravuje) v rozporu se svým prapočátkem, se svojí podstatou. Každý člověk je originál a určitá individualita a postupem času se vzdaluje od svého já, tedy od inteligence svého těla a škodí si tím. Ájurvéda se snaží najít způsob, jak získat zpátky harmonii svého těla a v tom tkví princip uzdravení. Výsledky nejsou hned, není to o tabletce na spaní. Člověk musí změnit způsob stravování, chování. Problém dnešní doby je spěch, každý chce všechno hned, i pomoc, ale sám pro to není s to něco udělat. Když mám pacienta, který si uvědomí, že mnohé v životě záleží na něm, a je ochoten mi naslouchat stejně jako já jemu, pak má velkou šanci něco změnit.

Co má anesteziologie společného s ájurvédou?

Znát podstatu věci a s tou pracovat. Hledat optimální postupy, cílit k harmonii života v daný okamžik i natrvalo.

připravila Eva Brixi