Sportující děti a peníze: Zdatnější jsou školáci v bohatších krajích

Čím lepší jsou ekonomické podmínky v jednotlivých krajích, tím zdatnější jsou v nich děti. Jejich pohybovou kondici také významně ovlivňuje dostupnost sportovních klubů. A to zejména na prvním stupni základní školy, tedy v době, kdy děti nejvíce získávají zdravé návyky a vztah ke sportu. Takové závěry přinesla analýza výsledků téměř 80 000 školáků, kteří ve školním roce 2016/2017 splnili všech osm disciplín projektu Sazka Olympijský víceboj, ve vztahu k ekonomickým ukazatelům v jednotlivých krajích ČR a také ve vztahu k dostupnosti sportovních klubů podle největší české databáze Sport v okolí. O tom, co všechno průzkum ještě napověděl, jsem hovořila s ředitelem divize korporátní komunikace společnosti SAZKA a.s. PhDr. Václavem Friedmannem, Ph.D.:

Podobný výzkum jste uskutečnili už před dvěma roky v domnění, že děcka na vesnicích jsou pohybem posedlá. Ukázalo se však, že děti žijící ve městech sportují více…

Už před dvěma lety jsme vyvrátili zažitou představu o zdravém a sportujícím venkovském dítěti a obézním, u počítače sedícím dítěti z města. Je to přesně naopak! A všechny tyto výzkumy potvrdily, že naše dlouhodobá strategie v oblasti společenské odpovědnosti, kterou nazýváme „Rozhýbeme české děti“, je o to víc důležitá. Jedním z projektů, který realizujeme s Českým olympijským výborem je zmiňovaný Sazka Olympijský víceboj, který v loňském školním roce absolvovalo na 150 000 dětí z celé České republiky, zapojilo se do něj ale téměř 400 000 dětí!

Kromě toho ve spolupráci s Českým olympijským výborem pravidelně srovnáváme i pohybovou zdatnost dětí v jednotlivých krajích, v tomto žebříčku nejsou velké výkyvy. Proto jsme se letos zabývali příčinami těchto trendů a porovnali jsme výsledky s ekonomickými faktory a také se vzdáleností sportovních klubů od škol. Pomocí projektu Sazka Olympijský víceboj a databáze klubů Sport v okolí můžeme přinášet nové závěry o zdatnosti českých dětí.

Čím to, že v bohatších krajích rostou zdatnější děti?

Výsledky analyzoval a srovnával s dalšími faktory doc. Tomáš Perič, kinantropolog a odborník na sport dětí z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. V letošním ročníku Sazka Olympijského víceboje se ve spolupráci se společností SportAnalytik zabýval výsledky na vzorku 79 540 školáků ve věku 5–16 let v osmi disciplínách, jež testují základní pohybové schopnosti dětí. Ty pak porovnal s aktuálními ekonomickými údaji statistického úřadu a s databází více než 15 000 sportovních klubů Sport v okolí. Analýza prokázala významnou závislost zdatnosti na hlavních ekonomických ukazatelích. V případě hrubého domácího produktu a vysokoškolské vzdělanosti je tato závislost silná u dětí na prvním stupni základní školy. To lze vykládat i tak, že děti sportují, když na to rodiče mají peníze a chápou sport jako významný. Děti už nesportují spontánně, ale při organizovaných aktivitách.

Zdatnost tedy stoupá s vyšším množstvím klubů v okolí bydliště?

Ano, je to tak. Data ukázala, že fyzická zdatnost dětí – opět zejména na prvním stupni – se váže k dostupnosti sportovních klubů v okolí jejich školy. Z analyzovaných údajů vyplývá, že zejména u mladších dětí je zdatnost ovlivněna dostupností sportovišť. Za tímto faktem se bude patrně skrývat role rodičů, kteří musí děti v mladších věkových kategoriích na sportoviště doprovázet. Nedávno jsem o tom mluvil se svým bratrem, který je viceprezidentem baseballového klubu Technika Brno a který mi potvrdil, že dostupnost a co největší flexibilita jsou pro rodiče prioritou. Já bych to nazval „fenomén líného rodiče“.

Tuto skutečnost nám potvrdila i bronzová olympijská medailistka a mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková, která v současnosti trénuje děti v basketbalu. Řekla, že z vlastní zkušeností ví, že pro rodiče, kteří sami nejsou aktivními sportovci, je rozhodující kritérium pro výběr klubu právě to, aby byl blízko a dítě do něj došlo či dojelo samo.

Určitě je znát i to, že výdaje územních rozpočtů na tělovýchovnou činnost klesají. Je to tak?

Nejvíce sportovně zdatných dětí zapojených do Sazka Olympijského víceboje je v Praze, v Libereckém a Pardubickém kraji, naopak nejméně zdatné děti jsou v Karlovarském,

Plzeňském a Olomouckém kraji. O zjištěných datech byli informováni příslušní hejtmani. Kraje se přitom na sportování dětí zaměřují, často úzce spolupracují při organizování různých akcí s Českým olympijským výborem. Víme, že s těmito zjištěními aktivně pracují a podporují sport dlouhodobě. Bohužel z oficiální databáze územních rozpočtů ministerstva financí vyplývá, že trend výdajů na tělovýchovnou a zájmovou činnost od roku 2010 výrazně klesl. Sport také přišel o možnost více zdrojového financování z přímých odvodů loterijní daně do sportu.

Legislativa tedy do jisté míry může za to, že se nedostává peněz na financování sportu nejmladší generace? Není to proti zdravému rozumu?

Jedna věc je legislativa, druhá věc je obyčejný lidský rozum. Od roku 2013 nám zákon umožňoval odvádět část loterní daně prostřednictvím Českého olympijského výboru přímo na podporu mládežnického sportu. Tyto peníze byly alokovány transparentně (dokazují to i nezávislé audity), a i když to bylo jen 25 % z celkových odvodů, sportovci měli k dispozici stamiliony korun ročně! Nový loterní zákon ale s odvodem daně přímo do sportu nepočítá. To znamená, že Sazka nyní všechny finanční prostředky musí odvádět do státního rozpočtu. Pokud by nám bylo umožněno peníze alokovat přímo ve prospěch sportu, ale také kultury, okamžitě bychom tak učinili. Jen v letošním roce přitom půjde o částku okolo 1,5 miliardy korun!

Přesto se snažíte situaci změnit, ale jinou cestou…

Chtěli bychom, aby děti sportovaly samy od sebe a pro zábavu. Proto se snažíme budovat takzvanou olympijskou cestu. Sazka Olympijský víceboj má dětem ukázat směr ke sportu už na základních školách. V databázi Sport v okolí nabízíme dětem a rodičům jednoduchou pomoc, jak si najít blízký sportovní klub. V rámci aktivit Českého olympijského výboru podporujeme sportovce na jejich dráze k vrcholovému sportu i k těm nejlepším výkonům, ale zároveň prostřednictvím České olympijské nadace pomáháme sportovat dětem, jejichž rodiče si nemůžou dovolit zaplatit soustředění nebo vybavení. To vše nad rámec odvodů ve prospěch sportu prostřednictvím loterní daně.

Vy sám jste velký fanda pohybu. Jaký sport vám pomáhá proti stresu a k dobré náladě?

Vždy záleží na ročním období. V létě je to windsurfing nebo ferraty v italských Dolomitech, v zimě lyžování a průběžně plavecké tréninky. A samozřejmě se rád podívám na hezký baseballový zápas, ale ten hraje aktivně jen bratr a jeho synové.

ptala se Eva Brixi

Sport v okolí

je společný projekt Sazky a Českého olympijského výboru. Je to největší veřejná databáze sportovních klubů, která vznikla i ve spolupráci s Českou unií sportu a Sokolem. Obsahuje více než 15 000 klubů a stále se rozrůstá, jelikož kluby se mohou zapisovat samy. Sport v okolí také nabízí kalendář sportovních akcí a pomáhá rodičům i široké veřejnosti najít co nejsnazší cestu ke sportu.