Centrum FotoŠkoda víc učí, než prodává

Pokud si chcete pro fotoaparát zajít do největšího a nejznámějšího obchodu, navštívíte pražský Palác Langhans ve Vodičkově ulici. Stále víc zákazníků však do Centra FotoŠkoda nevstoupí proto, aby něco nakoupili, ale naučili se udělat dokonalou fotku. Bavili jsme se o tom s majitelem firmy Milanem Škodou.

Jak může firma nebo živnostník využít fotografii pro svůj prospěch?

Fotografie jako obrazové médium je prospěšná v mnoha oblastech. V první řadě vidím její význam v marketingu a k prezentaci na webu. Fotografie dnes patří k životu a fotografuje se víc než kdykoli předtím, protože je to jednoduché. Snímky se pořizují především mobily. Naše prodejna se však zaměřuje na to, co mobil neumí.

Kvalitní fotografie pro profesionální účely vyžaduje něco víc než zmáčknout spoušť. Co?

Dokonalá produktová fotografie opravdu vyžaduje umět a být vybaven. K ní už musíte mít dobrý digitální fotoaparát. Ale pokud si ho pořídíte, okamžitě zjistíte, že jde o dost složitý elektronický přístroj. Je náročný na obsluhu, když chcete využít všech jeho předností. Trh se teď zásadně změnil. Rozdělil ho nástup chytrých mobilních telefonů, které umí fotograficky zachytit určitou událost. Digitální fotoaparát však nabízí mnohem víc funkcí, my nabízíme uživatelům, jak je ovládat.

Od výrobku přecházíte ke službě. V jaké podobě?

Pořádáme kurzy, workshopy a další náležitosti sloužící k fotografování. Naší snahou je, aby zákazník chtěl zboží koupit a uměl s ním bravurně zacházet. Vidíme, že o naše vzdělávací programy skutečně zájem pořád roste.

Jistě sledujete a hodnotíte, jak se firmy vizuálně prezentují na veřejnosti. V čem se situace změnila proti dobám před nástupem digitalizace?

Úroveň v posledních letech neustále stoupá. Není pochyb, že lidé fotografují mnohem lépe, a to zejména díky technologiím. Možnosti současné fotografické techniky se dostaly na úplně jinou úroveň. Například dnes bez problému pořídíte kvalitním fotoaparátem až 30 snímků za vteřinu. V obrovském rozlišení, které umožní zvětšit fotografii téměř do rozměru billboardu. Máte mnoho možností jak vybrat ten nejlepší záběr, což dřív ani technicky nebylo možné.

Kdy nejčastěji vznikají chyby?

Pokud si někdo myslí, že stačí cvaknout spoušť a tím to končí, výsledek tomu bude odpovídat. Když se člověk nebo firma prezentují nepovedeným snímkem, vypovídá to nejen o samotném fotografování, ale i o celkové úrovni osobnosti nebo společnosti. Profesionální fotografická práce naopak vede k závěru, že ten dotyčný prostě umí, že půjde asi o dobrou firmu a podobně. Kdo se představuje na veřejnosti kvalitní fotografií s dokonalou kompozicí, správně zaostřenou, zachycující charakteristický moment, lépe si ji získá na svou stranu.

Každý se může obrátit na profesionály, ať už k pořízení snímků, nebo získání správných fotografických znalostí. Co je naučíte?

Na našich webových stránkách najdete obrovský výběr služeb. Jde o desítky nejrůznějších fotografických kurzů na to, co zájemce právě potřebuje. Často to bývá k úpravě fotografií, nebo pořízení produktových fotografií – jak je udělat, s jakým vybavením… Zákazníkovi, který má speciální požadavky, se může individuálně věnovat náš lektor, který mu vše nejen vysvětlí, ale i přístroj nastaví a nakonec posoudí výsledek. Každý u nás může absolvovat digitální školu fotografie, která trvá tři měsíce jednu hodinu týdně, může podstoupit individuální nebo specializovaný kurz se zaměřením na oblast, která ho zajímá.

Naučíte fotografovat opravdu každého?

Fotografování není zase tak jednoduché, jak se může zdát. Člověk musí mít určité „fotografické vidění“, vědět, kam se postavit, jak aparát nastavit, a hlavně mít k fotografování určitý vztah. Pak může dělat velmi dobré, i profesionální snímky.

dobré světlo všem fotografům popřál Pavel Kačer

www.fotoskoda.cz