Už máte zahradní altán?

Nostalgie podzimu, odpolední posezení u horkého čaje a štůdlu, klid k rozmluvě s přáteli, naslouchání tónům ševelícího listí, které lze slyšet jen někdy, vnímání teplých barev, jež rozehrávají city, a jichž se člověk poetický nemůže nabažit. Pár chvilek v altánu na zahradě… Má to svůj půvab i magii. Dodavatelem zahradních altánů na český i zahraniční trh je výrobní družstvo Dřevotvar z Jablonného nad Orlicí. Jen když zavítáte na jeho webové stránky, pokušení přichází okamžitě: touha si takový altán postavit na vlastní zahradě. Ing. Martin Beran, předseda družstva a ekonomický ředitel, by to potvrdil. Nejen za výrobu unikátních zahradních altánů či nábytku ve špičkové kvalitě i výtvarném pojetí, nýbrž především za úspěšné řízení družstva obdržel letos v soutěži MANAŽER ROKU 2016 významné ocenění – stal se Manažerem odvětví Výroba nábytku. Patřily mu následující otázky:

Dřevotvar v Jablonném nad Orlicí proslul jako stálice na trhu, která ctí nápad, design, kvalitu a poctivé řemeslné zpracování. Tento trend ale asi není jednoduché udržet…

V současné době, kdy odvětví nábytku vládnou nadnárodní obchodní řetězce, je třeba si najít vlastní cestu k zákazníkovi. Naše družstvo se o to dlouhodobě úspěšně snaží. Dosažení našich obchodních cílů bylo vždy spojeno s vysokou užitnou hodnotou našeho nábytku a nadčasovým designem. V současné době spolupracujeme s třemi předními českými designéry. O dosahování dobrých výsledků svědčí udělení ceny Nábytek roku 2016 za rozkládací jídelní stůl Ontur 35.

Za váš manažerský um jste letos získal významné ocenění: titul Manažer odvětví v soutěži MANAŽER ROKU. Co je na řízení družstva dnes nejtěžší? Nadchnout tým pro novinky, přesvědčit kolegy o tom, co je nutné udělat, shánět zakázky a dostatečně zodpovídat za to, aby bylo na mzdy? Anebo spíše držet vizi a neslevit?

Každé ocenění práce potěší. Současně je třeba říci, že na úspěchu se nikdy nepodílí pouze jednotlivec, ale celý pracovní tým, kde každý má své nenahraditelné místo. Mezi nejdůležitější prvky v řízení patří nalezení správných motivačních faktorů pro jednotlivé pracovníky. V dnešní době absolutního nedostatku pracovních sil jde o klíčovou a velmi citlivou oblast.

Váš výrobní program obsahuje jeden unikát. Nabízíte zahradní altány v mnoha provedeních, jeden krásnější než druhý. Jejich architektura i celkové pojetí vychází z tradice dávných let a specifik kraje, kde sídlíte. Kdy jste je do programu zařadili a jaký je o ně zájem?

Zahradní altány máme v našem výrobním programu již 20 let. Jde o výrobek s vysokou přidanou hodnotou, který se připravuje přímo na zakázku. Naše altány lze najít na zahradách téměř všech států západní Evropy. Altány jsou dodávány včetně montáže. Na přání zákazníka vyrobíme a dodáme, jako součást vnitřního vybavení altánu, i stylový nábytek.

Kde všude jste se inspirovali, z čeho jste vycházeli, když jste se rozhodli nabídnout právě altány?

Prvotní impulz pro výrobu zahradních altánů přišel v devadesátých letech jako požadavek našeho německého obchodního partnera. V průběhu let se měnil design, materiály a zdokonalovalo se technické řešení stavby.

Jste jedinými výrobci této speciality u nás?

Zahradních altánů různého typu, úrovně technického řešení i kvality zpracování je určitě mnoho. Jsme ale přesvědčeni, že právě v našem altánu můžete prožít tu nejlepší pohodu při svém pobytu v zahradě.

Pořizují si takovou nádheru i firmy do svých zahrad?

Většina našich altánů směřuje do zahrad k obytným domům. Nicméně altány jsou vhodné do jakékoliv zahrady, která svojí velikostí umožňuje jeho vhodné umístění. Jako příklad lze uvést zahrady lázeňských objektů či právě zahrady velkých firem.

A jsou mezi zákazníky tedy také lázně, parky, botanické zahrady, rekreační rezorty? Nebo občané, majitelé velkých parcel?

Zatím jsou největší zákaznickou skupinou občané, kteří disponují dostatečně velkou zahradní plochou.

Nedokáži odhadnout cenu, jaký je průměr?

Naše altány se pohybují v relaci od 150 000 do 250 000 korun. Na výši ceny má vliv několik parametrů, jako je např. velikost (průměr) altánu, varianta jeho provedení, použité materiály či úroveň vnitřního vybavení.

A jak dlouho trvá dodání od podpisu smlouvy? Zařídíte i montáž na místě? A údržbu?

Standardní dodací lhůta je šest až osm týdnů. Montáž na místě určeném zákazníkem a ošetření altánu je samozřejmou součástí dodávky.

Vaše družstvo proslavila výroba nábytku podle přání klienta, letos jste přišli s novou stylovou sedací soupravou Uno, která je špičkou designu. Co všechno si u vás mohu koupit jako jednotlivec a co jako firma?

Nábytkem Dřevotvaru lze vybavit každý obytný prostor s výjimkou kuchyně. Náš nábytek je určen zejména pro obývací pokoje, ložnice a jídelny. Schopni jsme z něj navrhnout i zrealizovat domácí pracovny či studentské pokoje. Na přání zákazníka nejprve zpracujme grafický model nábytkového uspořádání příslušné místnosti. V současné době připravujeme novou kolekci „rostoucího“ nábytku určeného pro vybavení dětských a studentských pokojů. Tuto novinku představíme letos v listopadu na výstavě v Bruselu a v lednu 2018 v Kolíně nad Rýnem. Kompletní sortiment si lze prohlédnout v našich prodejnách v Praze, Jablonném nad Orlicí a rovněž na našich webových stránkách.

Zaujal mne program Jalba. Lze do něj vstoupit i s vlastním požadavkem, třeba přáním zákazníka na výrobu postele, větší skříně apod.? Budete ho rozšiřovat o další kousky?

Program Jalba tvoří ucelený soubor prvků. Jalba je určena pro vybavení jídelen nebo dětských pokojů.

Družstevní nábytek byl vždy proslulý vztahem k materiálu, úctou k lidské práci. Čím konkuruje dnes?

Vysoká úroveň provedení, zmiňovaný nadčasový design, používání masivu a dýhy v kombinaci s kvalitní povrchovou úpravou vodou ředitelnými laky a barvami plus nadstandardní servis v podobě instalační montáže nábytku přímo v bytě zákazníka jsou důvody, proč se nám daří být úspěšní v tomto vysoce konkurenčním prostředí.

otázky připravila Eva Brixi