Všude se dají pěstovat květiny

S předsedou Svazu květinářů a floristů ČR Ing. Jiřím Horákem jsme na stránkách Prosperity připravili nejeden rozhovor. Ještě jsme se ho však nikdy nezeptali, co ho do světa nejkrásnějších rostlin přivedlo a jestli má ke květinám osobní vztah. Až nyní:

Květiny milují ženy, zatímco muže nechávají spíš v klidu. Vy k nim však určitě nepatříte. Vzpomenete si ještě na okamžik, kdy vás květinová krása poprvé zaujala, nebo dokonce ohromila?

Na tuto otázku se dost složitě odpovídá, protože se musím vrátit do svého dětství. Vyrůstal jsem na malé vesnici Liboměřice v okrese Chrudim. Velice se mi líbila nejen příroda, ale také naše zahrádka, o kterou pečovala moje teta. Zde se již začal formovat můj vztah k budoucímu povolání. Moje první velmi oblíbené kytičky byly kamzičník a tulipány. Již tehdy jsem obdivoval vývoj květin a všech rostlin i stromů.

Další skvělé okamžiky jsem zažil při návštěvě Okrasných školek v Litomyšli. Tam jsem získal obdiv k okrasným stromům a keřům.

Posledním mým velkým zážitkem byly návštěvy výstav v Olomouci Flora. Tolik květů mě ohromilo a vedlo k mému rozhodnutí jít se učit a později studovat učiliště v Čáslavi a Žehušicích a SZTŠ nástavbové studium na Mělníku. Na obou těchto školách a později i na Vysoké škole zemědělské v Brně jsem měl štěstí na skvělé učitele odborných předmětů i vynikající praktiky. Tam jsem získal mnoho teoretických, ale tehdy i praktických dovedností.

Které květiny máte nejraději?

Moji nejoblíbenější květinou je královna květin růže. Velice obdivuji celou skupinu orchidejí, ale mám úctu a pokoru ke všem květinám a rostlinám, které nás obklopují a inspirují.

Zahradníci jsou přesvědčeni, že svému oboru nemohou jen rozumět, ale potřebují si k rostlinám a půdě vytvořit citový, někdo by řekl duchovní, vztah. Jak je to u vás?

Jak jsem již naznačil, můj vztah k přírodě se díky krásnému dětství formoval již tam. Neseděl jsem u počítače a mobilu, ale byl jsem stále s kamarády venku na návsi a často na vycházkách v okolní přírodě a lesích. Tam se vytvářela moje pouta k rostlinám a všemu živému. Vděčím za to učitelům a profesorům na odborných školách. Určitě svému oboru nerozumím plně, ale je pro mě povoláním a doopravdy i koníčkem. V současné době mě velmi obohacují diskuze s kolegy květináři a floristy. Velmi si jich vážím.

Blíží se zima, doba vegetačního klidu. Bez kvetoucích a zelených rostlin však nemusíme být nikdy. Poraďte, jak na to, když jsou možnosti pěstitele a milovníka květin velmi omezené.

Zde velmi záleží na podmínkách a prostředí jednotlivých bytů, domů či dalších prostor. Věřím, že všude se dají pěstovat květiny. Protože tam, kde jsou, je příjemněji a krásněji, dotvářejí naše prostředí. Jelikož se blíží období adventu, tak by neměly chybět vánoční hvězdy, azalky nebo bramboříky. Zvláště u vánočních hvězd je potřeba dbát na to, aby nám nenachladly již při nákupu. Také se zálivkou opatrněji. Raději méně. Nesnáší přemokření kořenů. Doporučuji kupovat květiny s označením Česká květina. Tyto květiny jsou od pěstitelů květin Svazu květinářů a floristů ČR. Podpoříte tím české zahradníky i celý náš krásný obor.

Jak se nyní vyvíjí trh s květinami?

V loňském roce byly v České republice vypěstovány hrnkové květiny za více než dvě miliardy korun. Od primulí, bramboříků, dvouletek, balkonových květin, přes hortenzie, chryzantémy a azalky až po vánoční hvězdy. V ČR byla celková spotřeba květin vyjádřena množstvím utracených peněz na jednoho obyvatele na úrovni více než 1000 korun za rok, a to je pozitivní vývoj. Ale ve srovnání se zahraničím ještě stále máme ve spotřebě květin co dohánět. Svědčí to o kulturnosti národa.

Čím se v tomto roce zabýval váš svaz?

Aktivity svazu jsou bohaté. Připomínkovali jsme zákony, podíleli se na odborné legislativě, spolupracujeme se státními a kontrolními orgány. Mezi naše nejvýznamnější akce patří Děčínská kotva – Mistrovství floristů ČR, účast na výstavách v Olomouci, Kroměříži, Lysé nad Labem a Českých Budějovicích. Zúčastnili jsme se evropské juniorské soutěže floristů Eurofleurs. Naše reprezentantka Iva Bouzková z Děčína tam obsadila krásné 6. místo. Podílíme se na řadě charitativních projektů. Velké množství akcí pořádají naši členové. Pokud budete chtít, tak je navštivte, jste srdečně zváni.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer