Podnikatelem roku je Lubomír Stoklásek

Držitelem prestižního ocenění EY Podnikatel roku 2017 České republiky se stal Lubomír Stoklásek, generální ředitel a majitel společnosti AGROSTROJ Pelhřimov, a.s. Trofej celonárodního vítěze si převzal v úterý 27. února večer v pražském paláci Žofín z rukou předsedy vlády České republiky Andreje Babiše, Petra Chmely, předsedy poroty, EY Podnikatele roku 2016 České republiky, spolumajitele a jednatele společnosti TESCOMA s.r.o. a Magdaleny Souček, vedoucí partnerky společnosti EY, která soutěž v České republice letos pořádala již poosmnácté.

Lubomír Stoklásek bude Česku republiku reprezentovat na červnovém světovém finále v Monte Carlu. Titul EY Technologický podnikatel roku 2017 získali Jaromír a Jan Hvížďalovi, jednatelé a majitelé společnosti JHV – Engineering s.r.o.

EY Začínajícím podnikatelem roku 2017 se stal Oliver Dlouhý, spolumajitel a jednatel společnosti Kiwi.com s.r.o., kterému v letošním historicky nejdramatičtějším hlasování poroty uniklo celkové vítězství o jediný hlas. Letos podruhé v historii soutěže byla udělena Cena České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění. Jejím držitelem se stal Josef Kouřil, zakladatel a majitel společnosti WIKY, spol. s r. o.

Trofej EY Společensky prospěšného podnikatele roku 2017 si odnesl Vít Ježek, zakladatel a jednatel REKOLA Bikesharing s.r.o. Soutěž o nejlepší podnikatelský příběh 2017, který vybrali čtenáři MF DNES a Idnes.cz, vyhrála Petra Plemlová, majitelka a jednatelka společnosti unuodesign s.r.o.

„Chtěl bych především poděkovat společnostem, které se věnují soutěžím, jako je tato, protože jsou zde prezentovány úžasné podnikatelské příběhy, které mohou být velkou inspirací pro začínající podnikatele a hlavně mladé lidi. A to především tím, že pracují a vyrábí konkurenceschopné produkty, které České republice zabezpečí ekonomický rozvoj a prosperitu,“ sdělil své bezprostřední dojmy vítěz Lubomír Stoklásek ze společnosti AGROSTROJ Pelhřimov, a.s.

„V osmnáctém ročníku soutěže EY Podnikatel roku jsme se opět přesvědčili, že Česká republika je plná vynikajících podnikatelských osobností, které svou poctivou prací, péčí o zaměstnance a celospolečenskou zodpovědností dávají příklad nám všem. Hlavní porota soutěže letos udělila deset krajských titulů, což je nejvíce v historii soutěže,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy, a dodává: „Rovněž výběr vítěze byl letos neobvykle dramatický. Podnikatelský matador Lubomír Stoklásek z Agrostroje Pelhřimov porazil v závěrečném hlasování poroty o generaci mladšího Olivera Dlouhého z Kiwi.com s.r.o. o jediný hlas. Jsem přesvědčena, že Lubomír Stoklásek bude skvěle reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále v Monte Carlu a že a že jeho příběh osloví mezinárodní porotu stejně jako nás.“

„Pokud máme být v této republice a v této době na něco hrdí, tak jsou to lidé, kteří svým důvtipem a neochotou uhnout z cesty vybudovali business, který obstojí nejen v celorepublikovém ale i celosvětovém srovnání. Právě důvtip, tedy invenční přístup ve všem, co děláte, je historickým pilířem také značky BMW. Proto je nám ctí stát po boku mnoha úspěšných lidí a především pak těm, kteří se rozhodli na výjimečné úspěchy poukázat a ocenit je. Již druhým rokem tak mají finalisté prestižní soutěže EY Podnikatel roku možnost zažít svět BMW na vlastní kůži a vyzkoušet naše vozy,“ říká Pavel Jankovský, ředitel marketingu BMW Group Česká republika.

Lubomír Stoklásek bude reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže, které se koná v polovině června 2018 v Monte Carlu. O titul EY Světový podnikatel roku se utká s přibližně šedesáti národními vítězi z šedesáti zemí světa a šesti kontinentů. Od roku 2001, kdy se světový vítěz vyhlašuje, ještě nikdy nezvítězil podnikatel ze Střední a Východní Evropy. Vítězi z posledních tří ročníků jsou z Kanady (2017), Austrálie (2016) a Francie (2015). Úplný přehled světových vítězů je uveden na https://podnikatelroku.cz/monte-carlo

Lubomír Stoklásek – AGROSTROJ Pelhřimov, a.s.

EY Podnikatel roku 2017 České republiky
EY Podnikatel roku 2017 Kraje Vysočina

Svou profesní kariéru zahájil Lubomír Stoklásek jako projektový inženýr a postupně získal bohaté pracovní a řídící zkušenosti v oblasti investic a výroby. Podnikat začal v roce 1992 a nyní je majitelem pěti firem. Do Agrostroje Pelhřimov, jedné z nejstarších strojírenských firem v Evropě vyrábějících zemědělskou techniku, zásadně vstoupil v roce 1997, kdy vyhrál výběrové řízení na odkup majoritního podílu. Pod jeho vedením prošla společnost restrukturalizací, obrat se znásobil o stovky procent a firma se stala jedním z předních zaměstnavatelů v regionu Vysočina. Agrostroj Pelhřimov je nejvýznamnějším výrobcem zemědělské techniky v ČR a největším univerzálním kooperantem v Evropě. Výrobní program tvoří vlastní finální stroje, nástrojářská výroba a z více než 90 procent dodávky strojů a montážních celků v rámci kooperací pro významné nadnárodní společnosti, jako jsou Claas, John Deere, Krone, DAF, Scania, Volvo a další. V současnosti firma dodává do 36 závodů po celém světě a export činí 98 %. Skupina Agrostroj zaměstnává okolo 2 600 lidí a v roce 2016 měla obrat 4,62 miliard korun.

Podle Lubomíra Stokláska jsou kromě vlastního know-how klíčoví především zaměstnanci. Jak říká, technologie si může koupit každý, kdo má peníze. To nejcennější jsou však kvalitní, technicky vzdělaní lidé, kterých je na trhu stále nedostatek. Proto firma dává prostor mladým lidem a své zaměstnance si sama vychovává. Agrostroj tedy investuje i do zaměstnanců. Ti mají k dispozici třeba firemního lékaře či prodejnu regionálních potravin. Stoklásek pro ně buduje sto nadstandardních bytů, při jejichž výstavbě mu záleží také na kvalitě architektury.

Agrostroj je dnes největší firmou svého druhu v Evropě. Stoklásek vidí úspěch ale i jinde. Jeho podnikatelský odkaz spočívá v celoživotním úsilí o zvýšení prestiže českého strojírenství v zahraničí na úroveň, kterou mělo za první republiky. Skvělé výsledky Agrostroje na celosvětových trzích dokazují, že se Stokláskovi jeho záměr daří.

Finalisty soutěže EY Podnikatel roku 2017 České republiky se kromě vítěze stali:

Martin Hausenblas, ADLER International, a.s.

Oliver Dlouhý, Kiwi.com s.r.o.

Stanislav Martinec, KOMA MODULAR s.r.o.

Rudolf Penn, Moravské kovárny, a.s.

 

(tz)