Umělá inteligence z vás udělá profesionálního fotografa

Martin Pipek

Získali jsme skvělého asistenta. Usnadňuje nám život a rozšiřuje naše schopnosti, aniž si to zatím příliš uvědomujeme. Je to umělá inteligence, která postupně obsazuje místo vedle nás, usídluje se v zařízeních, jež nosíme u sebe – v chytrých telefonech i mnohde jinde. S tím vyvstává řada otázek, na něž odpovídá Martin Pipek, školitel Huawei
pro Českou republiku.

Jak byste definoval umělou inteligenci zejména v mobilních elektronických zaří­zeních?

Umělá inteligence samozřejmě má již delší dobu svou oficiální definici, ale v mobilních telefonech je to novinka, a tak bych ji jednoduše pojmenoval, popsal jako každodenního pomocníka, díky kterému je vaše soužití s mobilním telefonem daleko jednodušší a příjemnější.

Čím začal nástup prvků umělé inteligence, které úkoly zpočátku řešila?

Nástup začal tím, že telefony v podstatě už zvládaly vše, co bylo potřeba, a tak se hledala cesta, jak jejich majitelům ještě zpříjemnit uživatelský zážitek. Nejlepším řešením se ukázala být právě umělá inteligence (AI), která skvěle vystihla dodatečné benefity, které mohou smartphony svým uživatelům přinést – pohodlí a úsporu času. Každý uživatel chytrého telefonu řeší to, že otevírá jednotlivé aplikace, které chce využívat. První úkony tak logicky vedly touto cestou, kdy AI měla za úkol tento proces zrychlit, aby šetřila čas. Výsledek byl skvělý – AI se totiž první dny učila, co uživatel otevírá, kdy to otevírá, jakou dobu tam tráví, co je pro něj priorita, jaké aplikace používá nejčastěji – a když měla dostatek informací, tak se pustila do práce. Zjistila například, že uživatel ráno opakovaně otevírá tři konkrétní aplikace, a tak měla už dopředu připravený výkon a energii právě na optimální fungování těchto aplikací, protože se naučila, že takto začíná každý den majitele telefonu. Reálný výsledek byl takový, že jakmile se AI dala do práce, spouštění aplikací bylo rychlejší a optimalizovalo spotřebu energie, protože potřebný výkon byl už připravený a nemusel se přesouvat. Dopad měl tedy podobu úspory času i baterie, což každý majitel chytrého telefonu ocení. Pak se AI pomalu začala učit i v oblasti fotografování.

Proč se bez ní dnešní vyspělé smartphony neobejdou?

Neřekl bych, že neobejdou. Dnešní telefony dokáží samozřejmě dobře fungovat i bez ní. Ale vezměme si příklad z automobilů – existuje mnoho aut za různé ceny, která splní svůj účel tak, jak mají, aby byl jejich uživatel spokojený. Ale když si pak sedne do auta, které má například senzor deště, s nímž se nemusí starat o čisté okno při dešti, tempomat pro pohodlnější jízdu po dálnici nebo hlídání vzdáleností, kdy vozidlo samo brzdí, a tak chrání řidiče, uvědomí si rozdíl. A podobným způsobem vnímám umělou inteligenci v telefonech. Nemusí tam být, aby byl telefon funkční, ale pokud tam je, tak už se vám nechce vracet k telefonům bez ní, protože zjistíte, jak moc vám, stejně jako asistenti v autě, usnadňuje a zpříjemňuje celou řadu úkonů.

Co dnes limituje uplatnění AI v mobilech?

Je to novinka, která si vlastně stále hledá svou cestu. AI dokáže to, co jí vývojáři naprogramují a na co ji připraví. A nyní se postupně zjišťuje, kde všude potřebuje uživatel telefonu pomoci, kde má využití AI velký význam, a kde by naopak ani nebylo poznat, že je přítomná. Limity AI tedy aktuálně tkví v tom, že stále hledáme možnosti, jak svým zákazníkům ještě více usnadnit používání mobilu, ale na druhou stranu chceme, aby naši snahu vnímali jako pomoc a benefit, ne jako zbytečné rozšiřování funkcí, bez nichž by se obešli.

Na co se můžeme těšit v příští generaci mobilních zařízení, kam vývoj AI směřuje a čím rozšíří naše možnosti?

Má odpověď bude navazovat na tu předešlou. Vývoj směřuje tam, kde to bude nejvíce potřeba, tuto oblast ale teprve hledáme a získáváme zpětnou vazbu od svých zákazníků. Chceme zkrátka vývoj zaměřit tím směrem, kde bude využití AI dávat největší smysl. Už teď víme, že díky umělé inteligenci umíme telefon zrychlit, aby uživatel smartphonu nemusel zbytečně čekat na načtení jednotlivých aplikací. Na tuto oblast se soustředíme, protože víme, jak důležitou komoditou čas v dnešním světě je. Dále umíme AI využít v tom, že se telefon učí návyky svého uživatele – každý telefon s AI je pak jiný a jinak reaguje, protože se naučil to, co od něj jeho majitel potřebuje. To je do budoucna jistě důležitý krok, protože mít u sebe zařízení, které se mi přizpůsobí přesně tak, jak potřebuji, opět ušetří spousty času, energie, a někdy i nervů z toho, že si telefon dělá, co chce. My naopak usilujeme o to, aby telefon dělal přesně to, co si přeje jeho majitel.
A nejdůležitější oblast, kam zaměřujeme rozvoj AI, je fotografování. Už teď umí naše AI v modelu Huawei P20 Pro rozpoznat až 19 objektů, zatímco před půl rokem ve smart­phonu Huawei Mate 10 Pro jich dokázala identifikovat „jen“ 13. Z toho je zřejmé, že se za pouhých šest měsíců naučila další úkony, které vedou k lepším výsledkům v oblasti pořizování fotek mobilem. Stačí, když telefonu ukážete západ slunce, a on rozpozná, o co jde, a nastaví všechny potřebné funkce tak, aby vznikla perfektní fotka západu slunce. A výsledná fotografie je skutečně úchvatná. Celý proces přitom trvá přibližně 0,3 sekundy, a i naprostý amatér zhotoví nádhernou fotografii. Bez AI byste si museli několik minut hrát se správným nastavením všech funkcí, než byste zvládli vytvořit srovnatelnou fotku, a tak vám může zmizet mnoho okamžiků, které si přejete zaznamenat, protože se už v životě nemusí opakovat.
A v budoucnosti? AI bude dál a dál rozvíjet své schopnosti v oblasti fotek a dělat z amatérských fotografů takřka profesionály, kromě toho se určitě prosadí i v oblasti natáčení videí. Je ještě spousta prostoru, kde ji uživatel uvítá, protože jde o funkci, která usnadňuje život. Tak proč ho v budoucnu nemít ještě snazší.

hodně úspěchů s umělou inteligencí
popřál Pavel Kačer