Stoleté retro, thonetky i konvalinky – nový poštovní aršík a známky

Příležitostní poštovní aršík, který připomíná sto let samostatného československého státu, špičkové autory, a tedy fakt, že originální známková tvorba má v České republice tradici i prestiž. Červnová edice známek, které vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Najdete na nich také nábytek, houby a květiny.

„Letos si připomínáme sto let československé poštovní známky. Na dvou z těch, které jsme nedávno vydali, jsou proto zachyceny významné československé i české známky,“ říká ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a dodává: „Československá a následně česká známková tvorba si velice zakládá na výběru špičkových autorů a tradiční výrobě známek. Díky této kombinaci patří k nejlepším na světě.“

Československé poštovní známky jsou vydávány od 18. 12. 1918. Mezi autory prvních československých známek patří Alfons Mucha (autor vůbec první československé známky), Max Švabinský, Jakub Obrovský, Vratislav Hugo Brunner, Jaroslav Benda nebo Karel Seizinger. Z prvních rytců poštovních známek lze uvést mimo jiné Karla Seizingera, Bohumila Heinze, Jaroslava Goldschmieda, Eduarda Karla, Jana C. Vondrouše nebo Karla Wolfa. První československé poštovní známky jsou výplatní známky s obrazem Hradčan od autora Alfonse Muchy.

MPO v červnu vydalo v emisi VYNÁLEZY: OHÝBANÝ NÁBYTEK známku, která zachycuje slavné „thonetky“, židle z ohýbaného dřeva. Historie výroby ohýbaného nábytku na našem území sahá až do roku 1861, kdy továrnu založil Michael Thonet se svými syny. V roce 1876 vzniká židle č. 18, jeden z prvních modelů, který se v Bystřici pod Hostýnem vyráběl a i dnes je součástí portfolia. Po druhé světové válce, kdy byla továrna vedena říšským správcem, byl vzhledem k poválečným změnám podnik znárodněn. V roce 1953 proběhla změna názvu společnosti na TON, což je zkratka slov „továrna na ohýbaný nábytek“. K bystřickému závodu bylo přidruženo ještě několik menších provozů. V roce 2011 oslavila továrna výročí 150 let od svého založení.

V emisi JEDLÉ HOUBY ministerstvo vydalo známku s křemenáčem březovým a muchomůrkou růžovkou. Křemenáč březový je výborná a všeobecně ceněná jedlá houba. Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá, tepelně zpracovaná má ale výtečnou chuť, hodí se proto k nejrůznějším kuchyňským úpravám.

Další známka, která vyšla v červnu, je od akademické malířky a grafičky Anny Khunové, která zachycuje konvalinky.

Podle zákona o poštovních službách je Ministerstvo průmyslu a obchodu vydavatelem poštovních známek. Podněty a návrhy na vydání známek, zejména otázky námětové skladby emisního plánu, odborně posuzuje a projednává Komise pro přípravu emisního plánu poštovních známek, která byla zřízena na základě opatření ministra průmyslu a obchodu. Komisi tvoří zástupci MPO, dalších ministerstev s vazbou na známkovou tvorbu, České pošty, Poštovního muzea a další odborníci, zejména historici, výtvarníci, výtvarní teoretici a zástupci filatelistických organizací. Emisní plán se sestavuje a schvaluje s předstihem vzhledem k časově náročnému procesu výtvarného zpracování zadaných námětů i samotnému tisku poštovních známek. V současné době MPO připravuje emisní plán na rok 2020.

(tz)