Knihy o třetinu levněji

Konec srpna s sebou přináší rodinám zvýšené výdaje v podobě nákupu školních pomůcek pro děti. Letos poprvé mohou lidé při těchto nákupech významně ušetřit. „Koupi učebnic a učebních textů totiž mohou v kamenných i internetových knihkupectvích platit prostřednictvím daňově zvýhodněných volnočasových karet nebo poukázek,“ upozorňuje Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred, která je největším celosvětovým poskytovatelem benefitů. 
Zvýhodněné nákupy umožňuje novela zákona o dani z příjmu, která od začátku letošního roku zařadila prodej tištěných knih mezi volnočasové zaměstnanecké benefity. „Do této kategorie spadají tištěné knihy, učebnice a další učební texty, stejně tak i obrázkové dětské knihy,“ doplňuje Zbyněk Vystrčil.

Na každé knize lidé při platbě volnočasovou kartou nebo poukázkou Edenred Benefits „ušetří“ až 31 %. „Poukázka je totiž osvobozena od daně z příjmu a odvodů na zdravotní a sociální pojištění,“ doplňuje Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.
Nákupy knih prostřednictvím zvýhodněných poukázek a karet se postupně rozjíždějí, měsíčně jich takto lidé podle společnosti Edenred nakoupí několik tisíc. „Zájem o tento typ benefitu se výrazně zvyšuje. Očekáváme, že v srpnu a září dojde k dalšímu nárůstu, právě s ohledem na začátek školního roku,“ konstatuje Vystrčil.

„Naši zákazníci s oblibou využívají poukázky na nákup knih, nejvíce asi beletrie nebo knížek pro děti. Ne každý však už ví, že do kategorie knih spadají také učebnice, slovníky nebo pracovní sešity,“ uvádí Ivana Oberhofnerová z knihkupectví Luxor. „V knihkupectví Luxor, které má v Česku již 30 poboček, je přitom v těchto kategoriích k dostání celkem přes 9000 položek. Vybírat tak můžete nejen z pestré škály učebnic pro základní, střední či odbornou školu, ale také ze slovníků, pracovních sešitů nebo příprav na Scio testy,“ doplnila Ivana Oberhofnerová.

Edenred, který je největším světovým poskytovatelem benefitů, umožňuje nákupy knih a učebnic prostřednictvím karet či poukázek jak v kamenných knihkupectvích, tak na internetu. „V současné době čítá naše partnerská síť stovky kamenných a desítky internetových knihkupectví. Patří mezi ně největší prodejci knih jako Neoluxor, Albatros Media, Knihy Dobrovský nebo KOSMAS i menší regionální knihkupci,“ doplňuje Zbyněk Vystrčil.

Volnočasové zaměstnanecké benefity jsou stále oblíbenější odměnou nad rámec běžné mzdy a zaznamenávají každoročně výrazný nárůst zájmu. V celkovém součtu volnočasové zaměstnanecké benefity od společnosti Edenred čerpají zaměstnanci z více než 3000 firem.
▬▬
Edenred je celosvětovou jedničkou v oblasti transakčních řešení pro firmy, zaměstnance i obchodníky. V roce 2017 převýšil objem obchodů 26 miliard eur, přičemž 78 % připadalo na digitální formáty. Všechna tato řešení, ať už využívají mobilní telefony, online platformy, karty nebo papírové poukázky, dávají zaměstnancům větší kupní sílu, firmám pomáhají s optimalizací nákladů a smluvním partnerům zase přinášejí další byznys.Portfolio je založeno na třech hlavních oblastech činnosti:zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket Plus, Nutrisavings a další), řízení firemních nákladů (Ticket Log, Ticket Car, UTA, Empreserial atd.),doplňková řešení, jako jsou korporátní platby (Edenred Corporate Payment), incentivy a odměny (Ticket Compliments, Ticket Kadéos) a veřejné sociální služby.Skupina spojuje jedinečnou síť 44 milionů zaměstnanců, 770 000 firem a veřejných institucí a 1,5 milionu smluvních partnerů.Akcie společnosti jsou kotovány na burze Euronext Paris a jsou součástí indexu CAC Next 20. Edenred působí ve 45 zemích světa s téměř 8000 zaměstnanci.

(tz)

 

Ilustrace Pixabay.com