Konica Minolta o sobě tvrdí, že je 140 let starý start-up

Radek Sedláček

Japonská Konica Minolta patří mezi největší zahraniční IT společnosti působící v Česku. Po světě má čtyři inovační centra, z nichž jedno se nachází v Jihomoravském kraji. Brněnský Workplace Hub zaměstnává 72 osob pracujících na vývoji nových produktů i rozvoji celé nadnárodní firmy. A zajímavé uplatnění nabízí dalším zájemcům. O tom, čím v současnosti žije, jsme hovořili s Radkem Sedláčkem, který zastává funkci Operations and Project Manager Konica Minolta Business Solutions Czech.

Sehnat schopného „ajťáka“ se rovná malému zázraku. Daří se vám udržet, případně rozšiřovat, kolektiv spolupracovníků?

Najít zaměstnance, kteří splňují naše požadavky, vyžaduje trpělivost a jisté úsilí při výběru. Situaci na trhu práce považujeme jen za další výzvu, kterou s nadšením překonáváme. Ze zkušenosti mohu říct, že jakmile představíme Workplace Hub jako produkt a jeho koncept, stává se obsazování pozic o poznání jednodušší. Sám o sobě umí nadchnout. Rádi bychom více zapracovali na tom, aby se dostal do povědomí v IT komunitě, i to, že se vyvíjí v Brně. Konica Minolta má totiž skvělé vývojové týmy a o tom mnoho lidí neví.

Kdo k vám má dveře otevřené?

Především hledáme systémové architekty, support inženýry, SW vývojáře, SW QA inženýry, produktové QA inženýry a máme na seznamu i pár zajímavých rolí, jako je Technical Writer, SCRUM Master, release koordinátor nebo hlavní QA inženýr. Náš tým nejen stále roste, ale mění se i požadavky na jednotlivé pracovní pozice. V minulosti jsme hledali zejména vývojáře a testery samotného jádra naší platformy Workplace Hub. Teď potřebujeme i další pozice, jako jsou například velice technicky zdatní zaměstnanci podpory tohoto revolučního produktu.

Kdybych se chtěl u vás uplatnit, co bych musel jako vhodný kandidát splňovat?

Kromě technických dovedností, které jsou nutným předpokladem, očekáváme u seniornějších pozic samostatnost a zodpovědnost. Dalším aspektem naší práce je zasazeni do inovačního centra, a tím pádem nás nesmí překvapit jistá míra nejistoty nebo neúplnosti zadání.

Možná by mě odradil už samotný termín Workplace Hub, pod nímž se nedovedu představit nic konkrétního.

Workplace Hub je v portfoliu Konica Minolta zcela novým a bez nadsázky revolučním konceptem. Nejen vývoj, ale i další oddělení firmy procházejí díky tomu v současné době transformací. Tento fenomén postavený na nejnovějších technologiích s sebou přináší řadu dosud nezodpovězených technických otázek a zajímavých problémů. Od našich zaměstnanců očekáváme, že se takových výzev neleknou, ale že je budou s nadšením překonávat.

Odpovídá vysokým nárokům i ocenění zaměstnanců?

K odměňování přistupujeme individuálně a nenecháváme se úplně svazovat běžnými zvyklostmi a normami. Obecně nabízíme v IT oboru nadprůměrné platové ohodnocení. To nejlákavější, podle mého názoru, je však možnost být u zrodu absolutní novinky, stát se její součástí a mít možnost tímto směrem ovlivnit transformaci společnosti Konica Minolta. Otvírají se tím taky velmi zajímavé kariérní možnosti pro nejschopnější, včetně postupu na globální pozice v korporaci. Naše nabídka zaměstnání umožňuje rovněž poznat kulturu, mentalitu a fungování japonské společnosti, a tím se stává v brněnském IT odvětví unikátní.

Fluktuaci u vás neznáte?

Konica Minolta o sobě tvrdí, že je 140 let starý start-up. My jsme součástí globálního korporátního oddělení výzkumu a vývoje, takže inovace máme v krvi. Fluktuace ve zdravé míře a časté změny bývají přirozenou součástí našeho pracovního života. Firemní slogan Giving Shape to Ideas tak svojí prací v Konica Minolta stoprocentně naplňujeme.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer