Ctít ducha stavby, slušně se chovat k lidem

Jiří Kovář

Není pochyb, že snadněji se zvládne novostavba než rekonstrukce staré usedlosti. Když vás ještě navíc hlídají památkáři a termíny jsou doslova „šibeniční“, pak vám k úspěchu díla musí dopomáhat vyšší síla. Pokud nevěříte, čtěte následující rozhovor s jednatelem společnosti STARKON a.s. Jiřím Kovářem. Dodejme, že právě tato firma se výborně umístila v soutěži Ocenění českých lídrů, když letos skončila za Kraj Vysočina hned na 2. příčce. Více než 42 miliard korun – takového obratu dosáhli v roce 2017 finalisté letošního ročníku Ocenění českých lídrů, ze kterých porota na základě ekonomických výsledků vybírala vítěze v jednotlivých krajích České republiky. Celkem 85 finalistů vzešlo z 1327 firem, které letos vyhověly kritériím soutěže.

Čím si vaše firma získala dobré jméno v oboru i v kraji Vysočina?

Velmi dobrou prací našich zaměstnanců. Realizovali jsme i v našem kraji mnoho malých zakázek, které se nám vydařily, neměli jsme tudíž žádné reklamace. Jde o rekonstrukce zámku Telč, rekonstrukce kostelů Sv. Ducha a Jména Ježíš v Telči, rekonstrukce Lannerova domu za 60 milionů Kč, rekonstrukci zámku Třebíč v hodnotě 85 milionů Kč, rekonstrukci hradu Roštejn (34 milionů), výstavbu bytových domů Kaskády a Na Dolině, klášter Kostelní Vydří, klášter Dačice, klášter Nová Říše. Byla to spousta dalších velmi zajímavých staveb. Veškeré stavební práce byly prováděny našimi zaměstnanci, kteří jsou na svoji práci hrdí a dělají dobré řemeslo.

Klášter v Teplé

Dáváte nový život starým věcem. Co pokládáte při tom za nejdůležitější?

Nejdůležitější je celkový přístup k těmto stavbám a respekt k historii těchto míst obecně. Je důležité ctít ducha staveb a brát na vědomí, že za stovky let přinášela tato místa různé osudy lidí, a uvědomit si, že jsme jen další článek řetězce, který se na historických stavbách účastní. Uvědomit si, že desítky generaci byly před námi a nezapomínat, že desítky generací budou na těchto stavbách i po nás. Tedy přistupovat k práci s úctou a respektem, předávat svou práci svým dětem a jejich dětem. Nejsou to zemědělské a bytové stavby, které se staví nejednu generaci.

Která zakázka byla pro Starkon nejsložitější? A čím se nejraději pochlubíte?

Můžeme prohlásit, že nejsložitější byly hned čtyři zakázky: Klášter Trapistů na Novém Dvoře, kde jsme odvedli dílo v hodnotě
450 milionů korun. Také půlmiliardová rekonstrukce kláštera, další práce v Klášteru a poutním místu Sv. Hora u Příbrami v přibližně stejné hodnotě a přestavba zámku Dolní Břežany na hotel se zahradou. Z těchto čtyř však nejsložitější byla Sv. Hora u Příbrami, kde jsme na tento velký objem a rozsah prací měli pouze sedm měsíců. Na stavbě pracovalo denně až 300 lidí a byl to holý blázinec. Ze začátku jsem si myslel, že si z nás dělá Pán Bůh srandu, že to prostě nedáme. Ale po ukončení jsem pochopil, že to myslel dobře, protože zde nebyl žádný úraz – to považuji za malý zázrak. Bezpečnostní předpisy se vůbec nedaly v tomto termínu dodržovat. Zařídil to výborně.

Klášter trapistů v Novém Dvoře u Mariánských Lázní

Ve svém oboru se neobjedete bez poctivého řemesla. Jak se vám daří udržet si a získat zručné řemeslníky?

Zručné řemeslníky jsme vždycky měli a troufám si říct, že stále máme. Zásadu udržení těchto lidí je slušné ohodnocení a slušný přístup k nim jako lidem. S mnohými z nich si tykám a považuji je za přátele. Dovedu jim nabídnout pomoc při řešení jejich osobních a ekonomických problémů a vycházet jim vstříc. Ví, že se na mě mohou spolehnout a já zase na ně. Je to v dnešní době trochu neobvyklé, ale je to tak. Každého z mých zaměstnanců si vážím.

Co vám v podnikání nejvíc chybí?

V podnikání mi nechybí opravdu nic. Jsem zdravý úměrně svému věku. Mám dospělé, vystudované a dvě schopné dcery, tak co ještě bych chtěl. Někdy si říkám, že mám vlastně víc, než si zasloužím.

Udělá vám radost, když si vaší práce někdo všimne a pochválí ji?

Samozřejmě jsem rád, když si lidé naší práce všímají a chválí ji. Jsem ješitný jako každý chlap. Vím ale, že je co chválit. Za naší firmou jsou vidět výsledky a ocenění, kterými se nemůže pochlubit jen tak každý. Znovu však podotýkám, že za výsledky stojí práce skvělého kolektivu ve vedení a všech zaměstnanců firmy. Není to úspěch jedné osoby. Jsem pouze jednatel společnosti.

hodně dalších úspěchů popřál Pavel Kačer