AGC ovládla vyhlašování cen o společenské odpovědnosti

Hned dvě ocenění si odnesla skupina AGC z vyhlašování Cen Ústeckého kraje za společenskou odpovědnost. Výrobce autoskel AGC Automotive Czech z Chudeřic se ve čtvrtek stal nejodpovědnější velkou firmou v Ústeckém kraji. Teplická AGC Flat Glass Czech, která se po třech vítězstvích za sebou již nemohla hlavní soutěže zúčastnit, pak obdržela Speciální čestné uznání za společenskou odpovědnost.

AGC Automotive Czech, která v Chudeřicích zaměstnává přes 2400 lidí, se stala vítězem soutěže firem nad 1000 zaměstnanců. Organizátory zaujal především pečlivě propracovaný sociální systém, který pomáhá řešit problémy zaměstnanců s půjčkami, zadlužeností i dalšími osobními problémy díky anonymní HELP lince.

Zdeněk Frelich, country manažer skupiny AGC v České republice „Těší mě, že jako velký zaměstnavatel v regionu držíme dlouhodobě laťku ve společenské odpovědnosti vysoko. Mám z ocenění velkou radost a věřím, že značka AGC je a nadále i bude inspirací i pro ostatní zaměstnavatele nejen v regionu.“

Generální ředitel AGC Automotive Czech Luděk Steklý: „Ocenění je skvělou zprávou pro naši společnost. Vítězství si nesmírně vážím, protože je signálem, že ve společenské odpovědnosti jdeme správným směrem. Péče o zaměstnance, rozvoj regionu a ochrana životního prostředí patří k základním pilířům filosofie celé skupiny AGC, jejíž jsme součástí. Toto ocenění je důkazem, že u nás v Chudeřicích tuto filosofii naplňujeme.“

Projekt HELP linky pro zaměstnance, který porotu zaujal, začala firma AGC Automotive Czech ve spolupráci s ústeckou Sociální agenturou provozovat zhruba před dvěma lety. „Je to důležitý nástroj, díky kterému můžeme podporovat naše zaměstnance ve složitých životních situacích. Za dobu fungování se nám například podařilo docela významně snížit procento exekucí našich zaměstnanců. Tento problém přitom tíží celý Ústecký kraj. A možná může být podobný nástroj inspirací pro další zaměstnavatele v regionu,“ doplnil Tomáš Brokeš, personální ředitel AGC Automotive Czech. Firma v současné době zaměstnává přes 2400 lidí.

V tomto ročníku soutěže byla speciálním čestným uznáním, které bylo uděleno poprvé v historii soutěže oceněna společnost AGC Flat Glass Czech, která v minulých třech ročnících soutěže získala 1. místo v kategorii podnikatelský subjekt nad 1000 zaměstnanců. Podle pravidel soutěže se tak tohoto ročníku jako soutěžící zúčastnit nemohla. Z mnoha aktivit, kterým se tato společnost v oblasti společenské odpovědnosti věnuje, je zajímavá například podpora České ornitologické společnosti v rámci kampaně “ Bezpečné zastávky „, která vedla k vývoji speciálního skla, které je pro ptáky viditelné. Na jednom z komínů řetenické sklárny byly vytvořeny podmínky pro zahnízdění páru sokola stěhovavého.

Soutěž Cena Ústeckého kraje za společenskou odpovědnost vyhlásili letos Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje a Ústecký kraj již počtvrté. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 43 subjektů. Vedle kategorie firem nad 1000 zaměstnanců organizátoři vyhlašují vítěze v kategoriích firma nad 250 zaměstnanců (letos vyhrála Spolechmie), firma do 250 zaměstnanců (Adler International), veřejný sektor – obce (město Most) a veřejný sektor – ostatní (ZŠ Měcholupy).

Firmy ze skupiny AGC se pravidelně umisťují na předních příčkách soutěží o společenské odpovědnosti a péče o zaměstnance nejen v regionu, ale i na celostátní úrovni. Dlouhodobě patří mezi nejlepší zaměstnavatele v České republice.

(tz)