Pokračuji v tom, čemu rozumím a co mě baví

Petr Mašek

Podzim nás letos přesně 23. září přesměroval z horkých letních dnů
do tepla domovů, útulných kavárniček, hospůdek, do obchůdků se zbožím pro radost a chuť. Zjistili jsme, že káva chutná najednou úplně jinak než v půli července, že si ji ve větším klidu vychutnáme se svými nejbližšími, stejně tak jako dáme průchod gurmánským vášním při přátelském posezení třeba s obchodními partnery. Vhod přijdou v takové chvíli i delikatesy, které do Čech dováží Petr Mašek, znalec italské gastronomie a podnikatel. Českému spotřebiteli má co nabídnout, například právě kávu ojedinělé chuti pod značkou Rcaffe:

Na český trh dovážíte kávu, víno a další druhy alkoholu, také šunky a jiné delikatesy. Proč jste si zvolil zrovna takové zaměření?

V gastronomii jsem již od svých 18 let. Víc než 30 let jsem pracoval v Itálii, kde jsem měl možnost v autentickém prostředí poznávat místní kuchyni a suroviny. Itálie je proslulá svými kvalitními uzeninami, salámy, vínem i kávou. Po návratu do Čech pro mě nebylo lepší rozhodnutí než pokračovat v tom, čemu rozumím a co mě baví. Proto vybrané delikatesy z italských regionů dovážím českému zákazníkovi.

Zejména káva se stala módní záležitostí. Učíme se ji vnímat v jiných souvislostech, ochutnávat pro potěšení i rozptýlení. Čím se vyznačuje vaše značka Rcaffe?

Káva je pražená u jednoho z nejlepších pražičů v Itálii. Důkazem vysoké kvality je skutečnost, že nese značku piemonte eccellenza artigiana. Praží se v oblasti Barolo podle naší receptury na dřevě v menších pražírnách. Tím je dosažena její jedinečná vůně i chuť, s níž se industriálně zpracovávaná káva nemůže srovnávat.

A kde ji můžeme koupit či okusit? Bude takových míst přibývat?

Kávu značky Rcaffe si mohou zákazníci kupovat v Praze v naší prodejně ve Smečkách, v Karlových Varech, Ostravě, Hodoníně, Brně, Plzni, a protože je díky vysoké kvalitě stále vyhledávanější, bude míst přibývat. Naším přáním je, aby si tuto zdravou a chuťově vynikající kávu, kterou dovážíme v několika druzích, mohlo dopřávat co nejvíce lidí.

V čem tkví kouzlo úspěchu? I u nás je již „kávová“ konkurence vydatná…

Základem je kvalitní produkt a znalost oboru. A konkrétně u kávy? Ta má spoustu tajemství, které je potřeba poznat a porozumět jim. Tady je jistě vhodné připomenout, že stejně jako se lidé naučili dávat v jídle přednost kvalitě před kvantitou, rádi si vychutnají také šálek voňavé kávy jedinečné chuti, která má navíc mnoho zdravotních přínosů. Rcaffe si díky způsobu zpracování kávových zrn, při němž nevznikají žádné toxické látky, zachovává velké množství zdraví prospěšných antioxidantů, a naopak dochází k odstranění nežádoucích kyselin. Ve světě kávy znamená pojem Rcaffe synonymum pro kvalitu, sílu a zdraví. Proto dokážeme v konkurenci obstát. Navíc nabízíme kávu bez kofeinu připravenou zcela unikátní švýcarskou metodou, která nevyužívá žádné chemikálie, ale pouze vodu a teplotu.

Jak dlouho již obchodujete se jmenovanými produkty? Je záměrem sortiment rozšiřovat?

S kávou obchoduji již 20 let a sortiment se svým týmem neustále rozšiřujeme nejen o kávové směsi, ale i o další výrobky či služby, které jsou důležité nejen pro finální zákazníky, ale i pro distributory a velké společnosti.

Na jakých principech práce staví dobrý obchodník? Na kontaktech, vytříbené nabídce, umění být ve správný čas na správném místě?

Na kontaktech určitě ne. Ve světě kávy je v ČR tak velký přetlak konkurence, že kontakty nepomohou. Jak jsem již zmiňoval, stavíme na kvalitě produktu a dokonalém servisu. Zákazník má u nás jistotu, že svoji kávu bude mít na stole v požadovaném čase. Náš sklad má rozlohu 1200 m2 a veškerý sortiment máme vždy k dispozici.

Určitě je vaše zboží vyhledávaným dárkovým artiklem. Nač byste rád upozornil
takřka před Vánocemi?

Určitě bych rád zmínil naše nové produkty, mezi něž patří káva Raffaello v dárkovém balení a originální porcelánové hrnky navržené columbijským malířem Carlosem Albertem Valenciou, který čerpal motivy ze své celoživotní práce na kávových farmách. Nesmím zapomenout ani na nejnovější přírůstek do portfolia naší nabídky, světovou novinku Caffesecco, která v sobě kombinuje chuť vína a kávy. Spolu s oblíbeným drinkem SpritzOne, který dodáváme také v bombě o obsahu 20 litrů, z níž je možné načepovat až 140 drinků, jsou to ideální nápoje na vánoční večírky.

ptala se Eva Brixi