Diabetici mají první síť restaurací, kde se mohou najíst bez obav

Diabetici v Česku budou mít od prosince o něco jednodušší život při návštěvách restaurací. Síť bageterií Bageterie Boulevard na svých 37 ti pobočkách nabídne lidem s cukrovkou vhodné menu. Pacientům tak odpadnou rizika, která jim při běžném stravování mimo domov hrozí. U vybraných pokrmů se dozví přesně nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů.
„Pacientů s diabetem stále přibývá, každý rok je jich zmapováno více a více. Správně zvolený jídelníček výrazně ovlivňuje průběh jejich onemocnění, a proto velmi vítám, že na české gastronomické scéně vznikl koncept přátelsky laděný vůči diabetikům,“ komentuje projekt MUDr. Jan Šoupal, PhD., diabetolog ze III. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Pacienti s diabetem 1. typu si obvykle nemohou, tak jako zdraví jedinci, dát v restauraci jakékoliv jídlo, na které mají zrovna chuť. U každého pokrmu totiž potřebují znát přesné nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů, což většina restaurací nenabízí. Často se tak stane, že pacienti s cukrovkou zariskují, objednají si jídlo, u něhož neznají obsah sacharidů a aplikují nepřesnou dávku inzulínu.

,,Od svých 19 let se s diabetem potýkám na každodenní bázi. Je pro mne velmi složité přijít jen tak do restaurace a objednat si na co mám zrovna chuť. Zároveň mi je trapné se neustále vyptávat na nutriční hodnoty a pak na záchodě odhadovat jaký poměr inzulínu svému tělu dopřát. Proto jsem velmi ráda, že je v Česku konečně místo, kde mi podají kompletní informaci o složení vybraných pokrmů a dají mi tak prostor ke správnému výběru,“ vítá projekt Martina Vodičková, která s diabetem 1. typu bojuje již 7 let.
Začátek nemoci pro ni nebyl vůbec jednoduchý, během jednoho týdne zhubla 10 kilogramů a byla hospitalizována v nemocnici. Proti svému onemocnění se ale rozhodla bojovat. Vystudovala lékařskou fakultu a nyní se zaměřuje na diabetologii, je vášnivou běžkyní půlmaratonů a za poslední rok uběhla okolo 1000 kilometrů. Aby mohla aktivně sportovat, potřebuje svému tělu dodávat nejen živiny, ale také správné množství inzulínu, v tom jí pomáhá moderní lékařská pomůcka. „Život s cukrovkou mi velmi usnadňuje inzulínová pumpa Medtronic MiniMed 640G, bez které si už svůj život ani neumím představit. Má velikost mobilního telefonu a plně mi nahrazuje podávání inzulínových injekcí. Pumpa ve dne v noci dávkuje do mého těla přesné množství rychle působícího inzulínu, takže už se nemusím potýkat s nepříjemnými situacemi a aplikací inzulínu pomocí inzulínových injekcí na veřejnosti,“ shrnuje svoje dojmy pacientka.

O potřebě restaurací přátelských vůči diabetikům ví své také maminka 14letého Alberta, paní Marečková: „V restauracích se stravujeme poměrně často a pochopitelně je pro nás velmi složité odhadovat, kolik které jídlo obsahuje sacharidů a zda si ho syn může bez starostí objednat. Fakt, že teď budeme znát u vybraných jídel přesné hodnoty pro nás znamená obrovské zjednodušení.“ I rodina Marečkových má s diabetem své letité zkušenosti, diabetes 1. typu jim u syna Alberta diagnostikovali už ve dvou letech za dramatických okolností. I on je nyní léčen inzulínovou pumpou a může tak vést plnohodnotný život, bez inzulinových injekcí.

,,Jsme velmi rádi, že jako první řetězec v Česku můžeme představit několik produktů, které jsou vstřícné vůči pacientům s diabetem a pomohou jim ke snadnějšímu výběru. Lidé s tímto onemocněním se tak nebudou muset bát, že by v našich restauracích riskovali hyperglykémii nebo hypoglykemii, nemusí si nic složitě počítat a mohou si dát na co mají chuť. Doufáme, že tímto krokem povzbudíme k diabeticky přátelským krokům i další restaurační řetězce“, uvedla manažerka Bageterie Boulevard Martina Hájková. Restaurace se jako první v České republice rozhodla pro razantní inovaci a k jídlům pečlivě vybraným nutričními specialisty a zástupci diabetických pacientů deklaruje nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů. Tato jídla jsou speciálně označena modrým kolečkem, symbolem diabetiků na celém světě, a pacienti je v menu snadno rozeznají.
Projekt restaurací přátelských vůči diabetikům je součástí kampaně S diabetem naplno, který pomáhá pacientům s diabetem žít plnohodnotný život.

Více o kampani na www.sdiabetemnaplno.cz

(tz)