Výraz geniality: Dokáže svést i svézt

Pro vozidlo nesoucí označení Hyundai i30 Fastback jsme si v redakci naplánovali hned několik pracovních cest do nejrůznějších koutů republiky. Zajímalo nás, jak na ně bude okolí reagovat, zejména pak to podnikatelské a manažerské. Ale zvědaví jsme byli i na jízdní vlastnosti a řešení prostoru. Od svého uvedení na trh byl až nebývale často srovnáván s jinými modely ostatních značek. Jenže my máme dojem, že tato i30 otevírá ve své třídě úplně novou kapitolu. 

Máme vztah ke krásným věcem. Možná to bude znít tak trochu jako výňatek z replik amerického filmu, ale krásné věci opravdu činí lidský život příjemnějším a radostnějším. To je naše zkušenost. A v tomto ohledu Fastback nemá ve své třídě prakticky konkurenci. Moc dobře víme, že vytvořit něco líbezného a funkčního není legrace. Týmu značky Hyundai se to ale podařilo na výbornou. Tvary tohoto automobilu nezapadnou, provokují, zajímají i ty, kteří jinak jezdí v autech s pořizovací cenou mnohdy atakující hranici dvou milionů korun. To jsme si na svých cestách ověřili.

Dokladem budiž reakce typu: „Cože? To je Hyundai?! Tak to nemá chybu! Fakt pěknej.“ U mužů se poté další komentáře stáčely ke sportovnímu vzhledu. Zvlášť záď připomínající kupé je vždy upoutala. V závěru setkání s tímto vozem jsme u šéfů zaznamenali jen uznalé pokyvování hlavou. A ženská část populace? Ta reagovala na karoserii výrazy zvědavé touhy se dotknout linií vozu. Mnohem více si ale ženy libovaly v řešení interiéru, z něhož měly dojem, jako by se právě usadily v královském křesle. Podotýkáme jen, že nikoli za provozu na silnici, ale na parkovišti, kde jsme některé osobnosti redakci blízké nechaly auto zhodnotit. A skutečně, měly podobný dojem jako my. Fastback nabízí nebývalý komfort, pokud člověk zvolí úroveň výbavy Style.

Posazení za volantem umožňuje výborný výhled. Ergonomie sedadel je řešena tak, že člověka naučí v autě správně sedět. Pro toho, kdo se rád kroutí na své kancelářské židli jako aligátor se zažívacími problémy, to bude nejdřív nezvyk. Po čase ale bude i takový řidič Fastbacku velmi vděčný, protože toto je jeden z prvků, který mírní únavu za volantem. Co si dámy dále užívaly? Pocit prostoru, přehlednost středového panelu a přístupnost ovládacích prvků. Vůz, který dokáže ženu svést svým vzhledem a svézt ve smyslu uspokojení všech potřeb dnešních náročných řidiček – to je vlastně výraz geniality.

Dovolíme si tvrdit, že tato i30 upoutá nemalý počet zákaznic z řad manažerek a podnikatelek.Ale našla se i drobná negativa. Malé zadní okénko je daň za krásu. Bez doplňku v podobě parkovací kamery je s ním život o dost těžší, v městském prostředí je parkovací kamera nezbytností, jinak se snadno může stát, že autu dopřejete nepěkný úraz zadních partií. První větší cestou s Fastbackem byla návštěva Teplic při příležitosti odhalení unikátní porcelánové cibulákové kašny. A nebyla to cesta jednoduchá. Kolony, objížďky a několik setkání s těmi, kteří postrádali vlastnosti pravého gentlemana. A pak samozřejmě i ti ohleduplní.

Na první tři zmíněné aspekty reality čes­kých silnic potřebujete zdravý selský rozum, nervy z oceli (alternativou je dobré relaxační cvičení, i kdyby to mělo být akutní upuštění několika peprných slov), přiměřenou dávku pozornosti i sebelásky a auto, které umí být hbité, dobře manévrovatelné a svižně reagující. V posledním rozsáhle popsaném bodě se na Hyundai i30 Fastback můžete spolehnout. Je perfektně ovladatelný, díky tužšímu naladění podvozku pod velkými hýžďovými svaly cítíte, co vozidlo právě dělá, máte nad ním dokonalou kontrolu.

Mimo to také přispívá k celkově lepšímu dojmu z jízdy, která má dynamičtější a sportovnější charakter, o to více, přepnete-li do režimu sport. Určitě si ji užijí i náročnější řidiči, kteří potřebují vyšší otáčky, aby měli dojem, že se pohybují vpřed. O dostatek výkonu na manévrování se postará přeplňovaný zážehový motor o objemu 1,4 litru, který má velmi kultivovaný projev a zrychlit umí z 0 na 100 za čas překonávající oficiální tabulkovou hodnotu. Převodovka DCT u Fastbacku exceluje. Kladné hodnocení od nás obdržela už při testu modelu i30 kombi, a jinak tomu není ani nyní. Snad jen s dodatkem, že u Fastbacku si s ní prostě užijte více zábavy. Jak shrnout týden strávený s tímto automobilem? Fastback byl důvtipný, rychlý, elegantní, chytrý. Přesně podle našeho gusta. A bylo příjemné si v jeho společnosti užívat i pozornosti okolí.

Kateřina Šimková