Kam se posunula kvalita a design Čechy nejoblíbenějšího sýru za 95 let jeho existence

Král Pribina oděn do hermelínu se na obalu objevil roku 1990.

Jak podle vás vypadala doba za první republiky? Byla stejně tak vznešená, jako vídáme ve filmech pro pamětníky? Každá doba přinesla do historie velký kus kulturně historického bohatství. Doba první republiky je významná nejen značným přínosem prvního československého prezidenta, ale dala lidu také svého prvního Krále.
Psal se rok 1923, kdy vzniklo v Hesově na Přibyslavsku mlékařské družstvo Pribina a kdy se tamější sýraři rozhodli napodobit francouzský delikátní sýr s názvem camembert. O tom, jak se k nám receptura camembertu dostala, se vedou spekulace. S velkou pravděpodobností jí sem mohl dovézt některý z českých sýrařů, který se při službě v armádě dostal až do Francie.

Samotnou výrobu české verze camembertu bylo nutno podmínit chutím místních obyvatel. Krom toho, že se vyráběl z pasterovaného mléka, použil se i jiný druh ušlechtilé plísně, díky níž sýr získal příjemné žampionové aroma a krémově lahodnou chuť. A jak vznikl název? Právě ušlechtilá plíseň, připomínající hranostají kožich, a jemnost inspirovaly sýraře k názvu hermelín, který si nechali roku 1946 patentovat. Ilustrovaná krabička s názvem Hermelín se na pultech objevila roku 1975.

První obal českého hermelínu z roku 1923, který nesl název Přibyslavský camembert

Roku 1975, kdy byl patentován název Hermelín, se objevilo pojmenování i na krabičce. Tento obal je zároveň také první v barevném provedení. Žampiony naznačují jeho specifické žampionové aroma.

Velkým milníkem v příběhu Krále Sýrů je rok 1993, kdy se majitelem závodu Pribina stal uznávaný francouzský sýrařský odborník Jean-Noël Bongrain, jehož stejnojmenná rodinná společnost byla již tehdy jedním z hlavních světových hráčů na poli výroby sýrů. A právě v tomto roce se také hesovský hermelín začal prodávat pod značkou Král Sýrů, která dokonale vystihuje jeho prémiovou kvalitu.

Obal z roku 1975, poprvé s názvem Hermelín

Obal z roku 1993 vykresluje krále podobného tomu, kterého na krabičkách vidíme dodnes. Redesign proběhl do roku 2018 ještě pětkrát.

Podle dochovaných etiket se zjistilo, že králem se nazýval již pár let předtím. Během té doby se totiž design ještě několikrát proměnil. První povýšení hermelínu na krále mezi sýry proběhlo roku 1990, tedy jen 3 roky před tím, než byl právoplatně pojmenován Král Sýrů. Právě s převzetím závodu do rukou Bongraina proběhl významný redesign a na obal byla vykreslena podobizna krále připomínajícího tu, kterou můžeme na krabičkách vidět dnes. Od toho roku došlo jen vylepšení grafické stránky, která odráží i stále se zlepšující a modernější technologické postupy. Ty napomáhají k dosažení stále vysoké úrovně kvality a vynikající chuti, kterou ocení i ti největší milovníci delikates.

(tz)