Pralinky nebo obří dort pod stromeček

Mgr. Petra Dezortová

Rozbalit pod stromečkem kazetu s ručně vyráběnými čokoládovými pralinkami z proslulé cukrárny může být nečekaným zážitkem. Stejně tak se hodí jako dárek pro management firmy s poděkováním za výbornou spolupráci či jako pozornost pro obchodního partnera. Pro muže je příležitost objednat pralinky kouzelných chutí jistě výzvou k ukázce velkorysosti a noblesy, s níž předstupují k partnerce, kolegyni, mamince, babičce. Překvapením může být i dort neobvyklých rozměrů či chuti. Pražská cukrárna DortyDomu je připravena plnit jakékoli přání. Potvrdila to i letos manažerka Mgr. Petra Dezortová, když jsem v pražské Jeremenkově 7 krotila své chutě:

Stále inovujete. Letos jste do nabídky zařadili spousty nových dobrot. Čím tedy naladit chuťové pohárky mlsalů?

V cukrárně DortyDomu sortiment obohacujeme stále v průběhu roku a vždy přizpůsobujeme zákusky i celé dorty sezonní poptávce. V letních měsících to byly lehčí „chuťovky“ jako kokosové špičky s malibu likérem, které doplnily naši stálou nabídku, a staly se tak oblíbenými, že jsme je ponechali i pro další měsíce. Následovaly naked dortíky v nejrůznějších příchutích. Tyto se pro letošní rok staly nejvíce trendy! Dále pak dezerty se stoprocentní pistáciovou náplní, které pro velký úspěch byly díky úžasné chuti zařazeny i do nabídky pro svatební sezonu. A pro podzimní měsíce jsme teprve nedávno doladili lískooříškové náplně, skořicovo-čokoládové ganáže a stále se rozrůstající nabídku domácích pralinek, cookies, sněhových pusinek a jiných maličkých dobrot, které potěší každého, kdo je ochutná.

Zaměřili jste se také na sladký jídelníček z jablek. Co vás naladilo právě na jablečnou notu? Tradice české kuchyně, nebo to, že spotřebitelé mají jablkové moučníky stále v oblibě?

Jednu z novinek, kterou u nás v cukrárně můžete kdykoli ochutnat, jsou právě skořicovo-jablkové cookies, které tzv. odstartovaly, jak říkáte, „jablečnou notu“. Recepturu jsme vytvářeli snad všichni v cukrárně a nechávali zákazníky, aby sami hodnotili, které sušenky jim chutnají nejvíce. Díky úžasným biojablkům jsme tak po velkém úspěchu zařadili do sortimentu pro podzimní sezonu i tradiční koláče, tartaletky s jablky a ořechy, a jak jinak než další vynikající druh skořicových pralinek.

Chystáte i na vánoční stůl jablečné záviny?

Stále mě myšlenka dalšího sortimentu neopustila, ale protože jsme především cukrárna, a i přes to, že si vše od upečení až po finalizaci zákusků a dortů připravujeme sami, zůstávám, jak se říká, nohama na zemi, a jablečné záviny a tradiční vánočky budou čistě jen v mé domácí režii. Naši cukráři mají kolem Vánoc mnoho starostí například s obrovskými zakázkovými dorty, které jsou pro nás vždy velkou příležitostí ukázat, co umíme. Čas a síly tedy soustředíme i letos jen na klasickou cukrařinu a záviny a vánočky oželíme. Dorty nadstandardních velikostí, na něž se specializujeme, jsou i v tomto období prioritou.

Ostatně čas vánoční pro vás již začal. Kdy skončí? Silvestrem? Obohatíte sady cukroví i drobnostmi z jablek?

Pro nás v cukrárně začíná plánování vánočního období již o mnoho dnů dříve. Je třeba připravit nabídku kolekcí vánočního cukroví, velmi živě prodiskutovat složení a zařazení jak tradičních druhů, tak novinek. Od každého sladkého receptu je pak třeba vyrobit ochutnávku pro naše milé zákazníky, aby tzv. nekupovali zajíce v pytli, ale věděli, nač se mohou těšit. A pak také zabalit kolekce do krásných dárkových krabiček a připravit je i k fotografování. Jablečnou sezonu jsme však ponechali ve stávajícím sortimentu, a v letošní kolekci se tak zákazníci mohou těšit na vánočně zdobené makronky, marcipánovo-ořechové hvězdičky, pravý marcipán s vánočními motivy a samozřejmě mnoho dalších oblíbených druhů. V dárkové kolekci cukroví tak zájemce může ochutnat více než 15 druhů cukroví.

Novinkou v sortimentu DortyDomu jsou čokoládové pralinky. Vlastní, originální. S chutí je kupují pánové jako milé překvapení svým partnerkám, ale objednávají si je v kazetách také firmy jako dárky k nejrůznějším příležitostem. Počítáte se zvýšeným zájmem právě o Vánocích?

Počítali jsme téměř se vším, a tedy jsme se dostatečně připravili, neboť to byli právě kupující, kteří přišli s nápadem vánočních pralinek v dárkovém balení. Pro firmy jsme zařadili nabídku kolekce pralinek či marcipánu s umístěním vlastního loga a osobního věnování, jde tedy o zcela originální dárek v mnoha chutích, který jistě udělá každému radost.

Jak jste již zmínila, prosluli jste mnoha prvenstvími ve výrobě obřích dortů v Čes­ké republice. Jaký největší jste letos připravili?

Je těžké říci, který byl největší, protože pracnost metrového dortu může být mnohdy vyšší než dort třímetrový. Největší byl však svatební dort o výšce 1,75 m. Jedním z nejpracnějších byl metrový dort podle známého hotelu na zámku Hluboká.

Ale máte i další vítězství mezi konkurencí. Pochlubíte se? V čem jste opravdu jedineční?

Předpokládám, že vaše otázka směřuje na čas přípravy takto originálních zakázkových dortů, který pro nás bývá velmi často hraniční. Ale máte pravdu, originální zakázkové dorty mnohdy zhotovíme i do druhého dne (ne-li přímo v den oslavy!). Ať již jde o svatební dort, na který snoubenci zapomenou, nebo nápad na „poslední chvíli“, vždy vyjdeme požadavkům maximálně vstříc a uděláme vše pro to, aby sladká třešnička na oslavě nechyběla.

Vaše firma roste nejen šíří nabídky, ale také přibíráte zaměstnance, šikovné cukráře a cukrářky. Co mužům imponuje na tomto řemesle? A v čem je jejich přístup jiný než v případě žen?

Myslím si, že je to především nadšení pro cukrářské řemeslo, možnost podílet se na výrobě úžasných zakázek, které z naší výrobny odcházejí, a v neposlední řadě i rodinný kolektiv cukrárny DortyDomu, který láká jak muže, tak ženy, aby se této specializaci věnovali.

Jako manažerka sladkého království máte nespočet zkušeností s jednáním s muži – podle čeho volí co koupit či objednat?

Samozřejmě podle příležitosti, pro kterou přijdou do cukrárny nebo nás osloví prostřednictvím našich webových stránek. Z osobní zkušenosti však vím, že jsou to právě muži, kteří dají přednost návštěvě cukrárny, kde si z bohaté nabídky celých dortů a dalšího sortimentu mohou vybrat přímo či si nechat poradit s objednáním originálního dortu a dárku. Rádi poskytneme i ochutnávku náplní, a tak si pánové rádi vypijí dobrou kávu a spojí příjemné s užitečným.

A co byste jejich pozornosti doporučila právě nyní, před největšími svátky roku? Mnozí z nich pohoštění na vánoční večírky nechávají až na poslední chvíli…

Odpověď je jednoduchá. Přijít do k nám do cukrárny načerpat inspiraci, ochutnat novinky a nechat se povzbudit nápady, kterými naše zákazníky stále překvapujeme.

ptala se Eva Brixi