Nejtěžší je přijmout změnu

Ing. Vojtěch Havránek

Ing. Vojtěch Havránek založil v Praze kliniku tradiční čínské medicíny a pojmenoval ji China Care s.r.o. Dal život projektu, který si brzy našel svou klientelu. Jsou to lidé, kteří se rozhodli spoléhat více na sebe, na svou vůli a odhodlání. Chtějí změnit svůj život tak, aby netrpěli nemocemi, cítili se svěží, radovali se a nenaříkali. Aby poopravili svoji vlastní energii. Tlak doby, jak často pojmenováváme příčinu stresu, bez kterého už neumíme skoro žít, tlak technologií na nepřizpůsobivý lidský organizmus, tlak na výkon – to vše nás zahání do úzkých. Nevhodné stravování, nadbytek všeho, průšvih z hojnosti, málo pohybu, blázinec.

To vše kolem nás jako svěrací kazajka. Je třeba hledat cestu ven, vzít rozum do hrsti. Opravdu to jde. Jednou z možností, která může pomoci, je tradiční čínská medicína. O tom jsem hovořila právě s Vojtěchem Havránkem:

Proč jste založil kliniku s orientací na tradiční čínskou medicínu?

To by bylo vskutku dlouhé vyprávění. Zkrátka proto, že náhody neexistují. Stál jsem ve správnou chvíli, v pravý čas na správném místě se správnými lidmi a šel do toho. Klinika China Care je maličko mimo spektrum mých ostatních projektů, o to víc se díky ní učím nové věci a sbírám unikátní zkušenosti. V dnešní velmi uspěchané a přetechnizované době máme v širším centru Prahy oázu klidu, příjemných procedur, služeb, a hlavně skvělých lidí s velkou odborností. Koncentrace pozitivních energií na metru čtverečním je u nás vskutku velmi příznivá a jsem velmi potěšen pokaždé, když otvírám dveře a vstupuji do jiného, klidnějšího světa.

Co vás čínská medicína naučila? A čemu odnaučila?

Naučila mě mnohé a stále učí! Vnímat svět trochu jinak. Pohledem 4000 let starého přístupu k lidskému zdraví, tělu a mysli. Čínská medicína je zaměřena na prevenci, zdravý životní styl. Čínští lékaři byli dříve placeni, když pacienty neměli – a tak získávali motivaci udržovat prevencí svoje pacienty zdravé. Je to trošku jiný přístup než dnešní lobby farmaceutických firem s heslem „pilulky na všechno“, včetně směrování lékařů k co největšímu předepisování léků. Přál bych tenhle jiný pohled všem lidem, protože z téhle filozofie, která se pyšní tradicí několik tisíc let, dýchá diametrálně odlišná atmosféra a snoubí se s velkou moudrostí. Naučila mě tahle filozofie moudru, které velmi rád používám vždy „S pokorou a láskou“. Naučil jsem se a stále se učím číst lidem z očí. Čínští terapeuti říkají velkou pravdu – oči jsou branou do duše. A to funguje i v businessu. Odnaučila mě pít kávu s mlékem. Ten zvyk dvojkombinace přeci jen byl hluboko zakořeněný. Nicméně věřte mi, jde to, je to jen a jen o hlavě.

Dnešní doba není o trpělivosti, ale o zbrklosti. Všichni chceme všechno hned, včetně výsledků. Není to přání nad limit možností člověka?

To je velký rozdíl v chápání tradiční čínské medicíny a medicíny západní. TČM řeší příčinu a jde po kořenech problémů. Když se přijde včas, problém lze diagnostikovat v rovině energetických drah. Pak to chce jen trpělivost a dodržovat řád, a nemoc ani nemá šanci vzniknout. Samozřejmě pro mnoho lidí je to běh na dlouhou trať, a ne každý je ochoten vydržet. Západní medicína řeší důsledek, nezkoumá příčinu, byť se na toto téma začínají mezi lékaři rozvíjet zajímavé diskuze ve smyslu celostní medicíny. Pro mnoho lidí je toto rychlá a zdánlivě jednodušší cesta. Takže necháváme na každém jedinci, jaký směr si zvolí. Máme všichni právo na svobodné rozhodnutí. Tímto vůbec nechci bagatelizovat úlohu západní medicíny. V oblasti emergency a urgentních stavů zde má své velké opodstatnění. A možná se časem dočkáme spojení obou… Takže jednoduchá odpověď na tuto složitou otázku za mě. Všechno je možné, jen to obvykle nejde hned.

Služby využívají i celebrity

Podnikatelé a manažeři se k čínské praxi stále častěji obracejí, snaží se relaxovat, meditovat, odlehčit mysli, zvládat stres. Opravdu se tomu lze naučit?

Lze. Stejně jako se dá nacvičit před spaním „vypnout hlavu“. To jsem si natrénoval zhruba v 28 letech a jako samouk. Nechtěl jsem do tří hodin ráno každou noc ležet na posteli a přemítat nad problémy a úkoly. Tak jsem se naučil vypnout mozek, začít myslet „na nic“ a do pár minut usínám. A to je začátek. Člověk si pak ještě musí srovnat životní priority a uvědomit si, že nemocný a vyhořelý nebude „nikomu k ničemu“. A pak jeho relaxací může být meditace či ranní běh. Mysl je pak odololnější a pozitivněji naladěná.

Jistě i vaši klientelu tvoří lidé, kteří jsou s časem na štíru. Jakou pomoc většinou požadují, co je trápí nejvíce?

Většina přichází často s kombinací fyzických obtíží (bolest zad, kloubů, trávení), psychických (stres, únava) či zažívacích obtíží. Základem je pak sezení se zkušeným terapeutem, vyhodnocení komplexního aktuálního stavu klienta a v rámci diskuze a možnosti klienta volba vhodné cesty. Nejtěžší pak pro většinu klientů je přijmout změnu a měnit věci ve svém zaběhlém životním rytmu. Často se po několika terapiích cítí lépe, nereflektují doporučení terapeuta a přestanou na sobě pracovat. Tito klienti se pak po pár měsících opět vracejí s velmi podobnou kombinací problémů, se kterou nás navštívili na začátku.
Další skupinou jsou pak klienti či klientky, kteří navštěvují zkrášlovací terapie založené na TČM, individuální cvičení s trenérem či výživové poradenství (západní i východní přístup).

Uvažujete o tom, že byste určité služby poskytovali přímo ve firmách? Třeba masáže, relaxační cvičení?

Ano. Aktuálně připravujeme pro firmy business balíčky na bolavá záda, což v dnešní „kancelářské době“ trápí spoustu z nás. Kdo z nás se například jednou za hodinu zvedne ze židle a jde se na deset minut protáhnout či projít? Obvykle si dáme kafe v kuchyňce, a ještě si k tomu sedneme…
Pro manažery pak máme připraven business program na zdravější životní styl, individuální cvičení s trenérem, výživové poradenství. To vše maximálně přizpůsobené jeho nabitému programu.

Pro ženy jste nedávno připravili něco speciálního. Oč jde?

Ano, pro ženy jsme přichystali Beauty ošetření pleti a vyhlazení vrásek dle Tradiční čínské medicíny. To napomáhá k omlazování pleti a vyhlazení vrásek v oblasti obličeje. Bojuje s váčky a s tmavými kruhy pod očima. Řeší problematiku povislé pleti, léčí příčiny problémů s pletí a pak jejich následky. Po sérii asi osmi ošetření jsou již viditelné výsledky. Případně mohou dámy absolvovat kosmetické ošetření s použitím kvalitní čínské bylinné kosmetiky nebo unikátní české kosmetiky s vysokým obsahem přírodního mléka (maximální šetrnost k pokožce). Základem jsou vzácné složky kozího mléka doplněné surovinami mořského původu a rostlinnými extrakty.

Klienti se občas některých zásahů do rytmu života obávají, neradi mění své zvyklosti a přijímají nové rituály. Jak je motivujete, aby to zkusili?

Motivaci musí klient objevit v sobě. Musí pochopit, že to dělá pro sebe, a najít vnitřní sílu v sobě. Na této cestě ho pak provádí zkušený terapeut, a působí tak i v roli mentora a průvodce. Mnoho z nás nerado vystupuje ze svojí komfortní zóny a zkouší nové věci, často potřebujeme doporučení a dobrou referenci od svých přátel, kterým důvěřujeme. Někteří jsou odvážnější a řeknou si, že když „to funguje 4000 let“, něco na tom bude, a zkusí.

Energetická vyrovnanost, harmonie v duši, optimizmus, který hory přenáší – nechtěli bychom toho až příliš?

Možná ten optimizmus nemusí přenášet hory, ty klidně nechme tam, kde jsou. Bude stačit, když trošku optimizmu promítneme do svých mezilidských vztahů. Ke každému nemusíme být hned nepřístupní a nemusíme se na něj dívat jen negativně, za každým jeho činem hledat to špatné. Soudit rychle umí každý. Zkusme se k sobě navzájem chovat lépe a vracet se k základním hodnotám jako slušnost, poctivost a respekt k druhému. Posune to nejen nás jako osobnost, ale i naši společnost. A hned ten svět bude o něco lepším místem k bytí.

Veselá mysl je pro úspěch v podnikání důležitý pomocník. Jak může tradiční čínnská medicína rozjasnit tvář, ubrat vrásek na čele a člověka alespoň lehce přeprogramovat?

Bez pozitivní, optimistické a veselé mysli bych se do podnikání asi nepouštěl. Člověk musí mít kladnou energii, kterou předává ostatním v týmu a dělá dobrou atmosféru. TČM vám pak může pomoci žít zdravěji, změnit návyky a trošku uklidnit chaos v životě, spěch a snížit stres. Vrásky pak může ubrat i reálně, i když tuto možnost zatím využívají hlavně ženy…

otázky připravila Eva Brixi