Stáže a brigády táhnou

Absolventi se stali skupinou, kterou si zaměstnavatelé předcházejí. Směřují na ně své marketingové aktivity, oslovují a navštěvují je na školách, nabízejí různé stipendijní a tréninkové programy. I když absolventi v současné době nemusejí chodit na stáže a brigády z toho důvodu, aby se při nástupu do svého prvního zaměstnání mohli prokázat nějakou praxí, vyhledávají je stále častěji. Firmy jim vycházejí vstříc také flexibilitou pracovní doby. Nabídka možností k získání cenné praxe pro studenty tak meziročně roste v řádu desítek procent.

Častěji chodí na praxe technici

„Počet absolventů, kteří před nástupem do zaměstnání vyzkoušejí reálnou praxi – ať už v rámci stáže, přechodného nebo částečného úvazku – neustále roste. A je to dobře. Je to vynikající prostředek, jak si vyzkoušet nejen zaměstnavatele, ale i pracovní prostředí. Studenti získají představu o pracovním procesu a při nástupu do práce nemají nereálná očekávání, což personalisté vítají. Jsou pak často ochotní přistoupit na lepší nástupní podmínky než u těch, kteří se zapojením do pracovního procesu v době studií pochlubit nemohou,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Podle našich zkušeností se praxí při nástupu na své první full-time místo prokazují častěji studenti technických oborů.“

Stáže pomáhají lépe se zorientovat

Firmy také našemu školství často vyčítají, že nepřipravuje studenty pro reálnou praxi a výuka je rigidní. Praxe ve firmách tak pomáhá i jinak – studenti poznají, jaké vědomosti je mohou posunout dále a vytvářejí tlak na to, aby se učili to, co využijí. Vytvářejí se také lepší vazby na odborníky ze spolupracujících firem, kteří jsou ochotní věnovat část svého času aktivní spoluúčasti ve výuce, a to nejen na vysokých školách.

Stáže a brigády studentům také pomáhají lépe se zorientovat a v reálnějších obrysech uvažovat o svém kariérním směřování. Ať už v pozitivním nebo negativním smyslu, kdy jim stáž ukáže, čím se v budoucnu zabývat opravdu nechtějí. Často jsou ale také odrazovým můstkem k budoucí kariéře, protože mnohé programy jim umožní už v době studií získat zajímavé kontakty a zkušenosti.

„Společnost Accenture v České republice nabízí studentům vyšších ročníků vysokých škol technického nebo ekonomického směru možnost zapojit se do stážového (internship) programu,“ říká Šárka Vránová, HR manažerka společnosti Accenture. „Po absolvování přijímacího procesu mohou už v době studií k nám nastoupit na poloviční úvazek. Poznají atmosféru a fungování naší společnosti, načerpají zkušenosti, získají kontakty na zajímavé lidi po celém světě. My samozřejmě vítáme, že u nás po dokončení vysoké školy často pokračují v plnohodnotném režimu.“

Které firmy lákají nejvíce

Mladí lidé mají v současné době nebývalou možnost řídit svoji kariéru hned od počátku, zvláště v některých oborech – zejména technických a ekonomických. Už v rámci stáží a brigád se někteří připravují na své budoucí povolání a cíleně je vyhledávají tak, aby si připravili výhodnou startovní pozici. Kromě velkých „značek“ je lákají zejména firmy tzv. nové ekonomiky.

„Jsme mladá progresivní firma a zájemce z řad studentů rozhodně vítáme. Naše nabídka je pro ně opravdu flexibilní – pracují v čase, kdy jim to vyhovuje a jak zrovna mohou vzhledem ke studijní zátěži., říká Filip Fingl, CEO Dáme jídlo. „A nejde rozhodně jen o práci kurýrů, kde se jedná spíše o brigádu. Nabízíme jim možnost poznat fungování naší firmy a zapojit se do chodu centrály, ať už v oddělení IT/developmentu nebo třeba obchodu a péče o zákazníky,“ dodává.

(tz)