Nepamatuji situaci, kdybychom dali nějakému hostovi košem

Jiří Souček

Jiří Souček, obchodní ředitel společnosti Uzeniny BETA s.r.o., je rodilý vypravěč. Na jednom novinářském setkání jsem ho slyšela mluvit o tom, co všechno je potřeba zvládnout, abychom si k večeři mohli ohřát párek nejvyšší jakosti. Jaké bývá drama s nákupem masa, jak se hlídá kvalita i jak se pak vyhrává v zákazníkově peněžence. Už jeho samotná slova byla adrenalin, podbarvený však velkým optimizmem a chutí zvládat jakoukoli překážku. Jeho dnešní vyprávění o tom, jak se dali uzenáři do cestovního ruchu, přečtete jedním dechem.

Společnost, již známe pod názvem Uzeniny BETA, se začíná profilovat jako zajímavý hráč v novém segmentu trhu. Aktivně jste vstoupili do cestovního ruchu. Proč jste se vydali zrovna tímto směrem?

Chata na Špici

Tento směr nám byl daný majitelem firmy v ro-ce 2014, kdy mě a kolegu, pana Vyšinského, který již pět let žije s celou rodinou na Milířích, vzal do Pece pod Sněžkou a po zhruba půlhodinové procházce se před námi objevila právě zmiňovaná Chata Milíře. Ta rozhodně v tu dobu nevypadala tak jako nyní. Šlo o vybydlenou, dříve podnikovou chatu velkého výrobce autodílů – PAL Kbely. Chata potřebovala kompletní rekonstrukci, která by jí přinesla zpět již dávnou slávu z let minulých. Původní skvělé jméno Chaty Milíře se nám podařilo asi po dvou letech od znovuzahájení provozu naplnit spokojenou klientelou. V té době šlo o první pokus, zda spojení výrobce uzenin a majitele horské chaty může fungovat. A vidíte: ono to funguje. Nejprve jsme si mysleli, že tohoto spojení využijeme k rozvoji obchodních aktivit firmy, k prezentacím svých výrobků skupinám odběratelů, pro kontakty s dodavateli, pro rekreaci zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, ale již před dvěma lety jsme byli nakonec v situaci, kdy nebylo možné uspokojit všechny zájemce o služby této chaty.

Provozujete již tři ubytovací zařízení. Jaká další dvě to jsou, kde se nacházejí a jaké služby poskytují?

Naším prvním počinem byla právě Chata Milíře v Peci pod Sněžkou. Jde původně o horskou chatu na samotě s doložitelnou historií do roku 1867. Z této doby máme pouze několik písemných zmínek v kronice Pece pod Sněžkou. Další zadokumentovaná historie sahá do období let 1924–1950 a dále již do novodobé historie po roce 1975. Původní horská chata se do současné podoby dostala hlavně dvěma velkými rekonstrukcemi již v době existence podniku PAL Kbely s.p., kdy byla dostavěna terasa, křídlo a zrekonstruovány interiéry. Poslední změnu zaznamenala chata v roce 2014, kdy došlo k poslední a také nejzásadnější rekonstrukci. Chata nabízí ubytování pro 50 osob ve dvou až šestilůžkových pokojích se dvěma ložnicemi. Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení a jsou velmi vkusně zařízeny a vybaveny. O stravu se stará paní domácí. Poskytujeme snídaně, obědy, večeře, nebo balíčky na cesty. Jelikož je chata ve druhé zóně KRNAPu, zajišťujeme svoz/odvoz z/na vlastní parkoviště v Peci. Nebudu se rozepisovat o všech možnostech rozmazlování našich hostů, ale raději čtenářky a čtenáře pozvu k návštěvě našich webových stránek nebo rovnou k pobytu.
Druhým objektem, jehož se naše firma stala majitelem, je Hotel Churáňov na krásné Šumavě. Zde se nachází již 55 pokojů s celkovou kapacitou 120 lůžek. Hotel je tříhvězdičkový a poskytuje vynikající zázemí pro lyžaře, běžkaře, kolaře a turisty. Historie hotelu sahá do roku 1967, kdy byl slavnostně otevřen za účasti několika tehdejších činovníků jedné strany. Hotel postupně vystřídal několik majitelů a provozovatelů, než padl v roce 2016 do oka nám. Celý rok trvalo vyjednávání o prodeji s posledním majitelem. Následovala opět rekonstrukce, aby se nebylo v dnešní době za co stydět. Mezi hotelovou klientelu patří individuální hosté, školní lyžařské výcviky, školy v přírodě, firmy, skupiny hledající prostory pro ubytování v době konání závodů na lyžích, horských kolech apod. Gastro úsek hotelu je připraven splnit nejrozmanitější přání všech. K dispozici je wellness centrum, masáže, finská sauna. Dále sportovní aktivity v podobě šipek, stolního tenisu, spousty cyklotras, běžeckých stop a obrovskou výhodou je umístění hotelu u nástupní stanice lyžařského vleku.

Právě o Velikonocích jste veřejnosti nabídli Chatu na Špici, již jste koupili nedávno. Jde o další ubytovací a restaurační zařízení ve vašem portfoliu. Čím se liší od těch, která již hosté znají?

Chata na Špici je prozatím posledním počinem v naší nabídce služeb v oblasti ubytování a gastronomie. Chata leží v další krásné oblasti Krkonoš, kterou Benecko jistě je. Zde jde o chatu pro 55 osob. Jak zmiňujete v otázce, chatu jsme zakoupili opravdu nedávno. Převzetí proběhlo začátkem dubna a již na Velikonoce jsme se postarali o prvních 47 hostů. Toto nebylo vůbec jednoduché. Taky přiznám, že se nám nevyhnuly, jak se říká, porodní bolesti. Neznali jsme technické finesy zařízení, nevěděli jsme pořádně, kde co je, ale myslím, že díky nasazení našeho kolektivu a manželů Sodomkových, kteří jsou na chatě správci, se vše povedlo nakonec na výbornou. Asi bez hvězdičky, ale pořád na výbornou. Chata má vynikající předpoklad pro turistiku po okolí, výtečné podmínky pro cyklisty. A opět zmíním perfektní umístění na jedné ze sjezdovek ski areálu Benecko. Nespornou výhodou pro blaho našich hostů je wellness club v podobě bazénu,
vířivky a finské sauny. Oproti výše zmiňovaným objektům bych zde vyzdvihl prostředí pro klidnou, pohodovou, rodinnou dovolenou, neboť zde provozujeme dětské herní minizoo, kde na vás kouknou nějaká ta zvířátka a děti se od nich nenechají jen tak odtrhnout. I zde se dají podnikat firemní akce, svatby v přírodě, rodinná setkání, oslavy narozenin a spousty další zábavy.

V soutěži Česká chuťovka patří Uzeniny BETA ke stálicím, které mají stále něco nového

Na léto máte kapacity vyprodané?

Vzhledem k tomu, jak se o naše hosty staráme, tak se mohu pochlubit, že zhruba 80 % kapacity Chaty Milíře a Chaty na Špici máme již na prázdniny obsazeno. Věřím však, že pokud budou mít čtenářky a čtenáři zájem, jistě se na jednom z našich zařízení najde volný termín pro strávení krásné dovolené
na horách.

Mohou si zde rezervovat pobyt také firmy? A obohatit jej seznámením se s uzenářskými výrobky firmy nebo pořádnou grilovačkou?

Všechny naše objekty jsou svým vybavením a servisem připraveni nabídnout firemním zákazníkům plný servis dle jejich představ. Pro malé, střední i velké firmy a společnosti zajišťujeme rozmanité služby. Umíme uspořádat komorní posezení spojené s degustací vín, sýrů, uzenin, ale také pořádáme velké akce až pro 250 osob v podobě srazů veteránů aut, motorek, turnajů v šipkách, ping-pongové turnaje, dnes tak moderní teambuldingy, zajišťujeme celé akce na klíč, svatby, narozeninové oslavy, spousty třídních srazů. Dále poskytujeme služby při pořádání sportovních závodů – cyklistické závody, lyžařské závody, běžkařské závody, běžecké závody, prostory pro jury, časomíry, rozhodčí apod. K uvedeným akcím připravujeme catering, party stany a další sounáležitosti při pořádání hromadných událostí. Záleží jen na zájmu a poptávce, a jak říkám: jsme skoro všeho schopni. Na hotelu již proběhlo několik akcí spojených s degustacemi a představováním výrobků naší firmy a na Chatě Milíře se již protočilo nad ohněm několik selátek, krůt, krocanů a dalších dobrot. Mezi velmi oblíbené trávení pěkných dnů patří grilovací večery se steaky, klobásami, kuřaty a dalšími pochoutkami.

Myslíte si, že české hotýlky, penziony, chaty a obor gastro mají českému zákazníkovi stále co nabídnout, aniž by nudily? Čím se vyznačuje vaše pohostinnost?

Zde říkám jednoznačně, že nejen naše objekty, ale spousty dalších, které znám, nebo mám při svých služebních cestách možnost poznávat, mají svým hostům rozhodně co nabídnout. Doba se mění a za poslední 3–4 roky sledujeme stále narůstající zájem o poznávání krás naší země. Již neplatí, že první dovolená musí být u moře a až podle zbylého času nebo peněz se lidé rozhodují, zda pojedou na 3–4 dny někam v tuzemsku. Tomuto jevu nemalou měrou přispěla celosvětová bezpečností situace, v neposlední řadě i problémy leteckých dopravců a celková nálada mezi lidmi. Za poslední dobu sledujeme zájem o vícedenní pobyty, které tráví rodina nebo přátelé spolu a hledají možnosti sportovního a relaxačního vyžití při týdenních, či dokonce desetidenních pobytech. Díky této situaci mnoho lidí poznává, jaké krásy máme ve své zemi, a nemusí se trmácet na druhý konec světa, když ani pořádně nevíme, co máme za humny.

Poskytujete stravování také náhodným příchozím, nebo pouze těm, kdož u vás „bydlí“?

Naše dveře jsou otevřeny všem hostům a strávníkům. Nepamatuji situaci, kdybychom dali nějakému hostovi košem. Snad jen v ojedinělých případech, kdy byla Chata Milíře plná ubytovaných hostů a chystala se venkovní svatba, nebylo možné poskytnout turistům na cestě z Modrého dolu do Pece plný servis, ale něco k pití nebo malého k zakousnutí u nás našli vždy. Hotel Churáňov je otevřen celoročně a pro hosty je k dispozici restaurace nebo venkovní bistro s posezením a malou terasou s malebným výhledem do okolí. Chata na Špici se na svou první sezonu teprve chystá, ale vzhledem k množství pěších tras a cyklotras věříme, že si k nám hosté cestu najdou a budou mít možnost ochutnat mimo jiné něco z naší vlastní výroby.

Co požaduje průměrná česká rodina od horského penzionu, chaty, hotelu? Klid a hodně soukromí, vstřícnost personálu, dobré jídlo, včetně zážitkové gastronomie? A prima sportovní nebo poznávací program?

Zde jste mi položila moc otázek do jedné, a musím to tedy trochu rozdělit. Každý z našich objektů má jinou klientelu, a tím i jiné požadavky. Ti, co jedou na Milíře, zažijí naprostý klid, pohodu, relax a podmínky pro rekreaci, které jen tak nikde nenajdou. To ticho, šumění lesů, potůčku. Když je klid, je slyšet srnčí, někdy troubení jelenů, až běhá mráz po zádech. Večerní posezení na terase u lahvinky dobrého vína či sklenice piva. Na zahradě si hrají děti, je tam pískoviště, ruské kuželky, stolní tenis, opékání buřtů, no prostě klid a pohoda.
Hotel je trošku živější. Zde najdou zalíbení hosté, kteří přijeli na kola, pěší turistiku, houby, za poznáním krásného okolí, hradu Kašperk, Kvildy, Modravy a dalších míst. Večer je předurčen k relaxaci ve wellness centru, konzumaci nějakých dobrot nebo klidně strávenému času při sklence a s knihou.
Chata na Špici zajistí klid, soukromí, servis, wellness, ale třeba pro uzavřenou skupinu také prostředí pro skvělou party.
Je nám jedno, jestli přijede rodina, parta, či jednotlivec. Ke každému se chováme stejně vlídně, s respektem a se snahou splnit pokud možno všechna reálná přání pro klidný a pohodový pobyt u nás. Držíme se hesla: „Postaráme se o vás tak, že od nás budete odjíždět o nějaké to deko hezčí.“

Myslíte, že by lidé měli zájem třeba o přednášky v humorném stylu na téma, jak se dělají uzeniny, jak na svět přicházejí novinky, jak se sestavují nové receptury, a to vše spojené s ochutnávkami?

Tato témata jsou vhodná spíše pro skupiny, které o to mají jednoznačný zájem. Dnes se věnujeme prezentaci naší firmy humornou podobou tak, že náš kreslíř na přání maluje našim odběratelům uzenin výlohy dle aktuálních témat – Velikonoce, čarodějnice, léto, Vánoce apod. Záleží na dohodě a na zájmu. Naše možnosti jsou široké. Pěknou debatu o výrobě uzenin a o situaci v našem oboru jsme nedávno prezentovali v Hotelu Churáňov několika skupinám personálu prodejen COOP Hořovice, na Milířích děvčatům z Jednoty SD v Rakovníku, a to se panečku vždy náramně pobavíme a večer spojený s prezentací a degustací si dlouhou dobu pamatujeme.

A mohou si zájemci u vás i nějaké dobroty uzenářského sortimentu koupit s sebou domů?

Vždy je nejlepší doporučit buď nějaký okolní obchod, který naše výrobky ode­bírá, nebo využít možnosti si něco dát v jednom z našich objektů. Ať už jde o Milánkovu pikantní klobásu, klobásu Kojetickou začouzenou, pravou bouchanou sekanou, Milířské párky se sýrem, netradiční špekáčky, nebo třeba pořádnou řezníkovu tláču. To jsou výrobky, na kterých si naši hosté pochutnávají při snídaních, rautech nebo třeba opékacích večerech.

ptala se Eva Brixi

www.chatamilire.cz
www.churanovhotel.cz
www.chatanaspici.cz