Projekty, které bourají mýty a pomáhají

České knížky na konferenci devíti škol v Adelaide

Jednou z dobročinných organizací, které působí v českém, ale i mezinárodním prostředí, je nadace T-SOFT ETERNITY. Založili jsme ji v roce 2010, takže již desátým rokem působíme v oblasti charity, tedy pomoci druhým.

Hlavní náplní nadace je ale speciální publikační činnost. Vydáváme knihy, které by se komerčně dělaly obtížně. Jsou to třeba příběhy pacientů s onkologickými onemocněními, se stomií, vydali jsme knihu o sportu hendikepovaných a podobně. Ačkoli tyto tituly dáváme i do běžné distribuce, počítáme s tím, že je to nenávratná investice.

Pro děti a dospělé, pro zdravé i pacienty

S prof. Pavlem Pafko nadělovala nadace v motolské nemocnici (vlevo Michal Vaněček)

Do produkce nadace patří i knížky a audioknihy pro děti, které se dostávají hlavně k malým pacientům v nemocnicích. Před loňskými Vánocemi nadace nadělovala na dětské klinice v motolské nemocnici. Jádrem projektů jsou odborné a osvětové publikace.
Často říkám, že se snažíme uvést do života projekty, kterými pomáháme bourat mýty nebo stavět mosty. Knížka o hendikepovaných sportovcích nebo o dětech s Downovým syndromem jsou typickými příklady. Mimochodem – knížka o Downově syndromu získala první cenu Vlády České republiky! Nyní chystáme například knihu o problematice Alzheimerovy choroby. Snažíme se také přinášet nové informace, pohled na určitý problém očima odborníků rozmanitých specializací. Na některých publikacích se podílím autorsky, jistě i proto, že jsem sám před více než třinácti lety podstoupil onkologickou léčbu a teď chci svými zkušenostmi pomoci dalším lidem.

Za zmíněnou dobu jsme spolu s kolegy vydali téměř dvacet pět knížek a CD. To už je celkem slušná řádka. I proto jsme letošek v nadaci vyhlásili za jakýsi „rok konsolidace“. Je potřeba zhodnotit, které tituly bude vhodné dotisknout, v klidu sebrat podněty a inspiraci na nové projekty a samozřejmě pro ně hledat i zdroje financí. Některé projekty, jako osm let starou knihu Mluv se mnou (o komunikaci lékařů a pacientů), chce nadace inovovat s ohledem na vývoj v medicíně i ve společnosti.

Z hlediska obchodního modelu firma T-SOFT zajišťuje základní financování provozu nadace a poskytuje pro ni zázemí, ale pro samotné projekty průběžně shání externí partnery a dárce.

Zamířili jsme do Melbourne

Nadace se současně rozhodla již loňský rok více využít i k propagaci své činnosti v zahraničí. Zahájila spolupráci například s Československým ústavem zahraničním, s krajanskými spolky i několika českými školami v cizině. Velice si ceníme toho, že se naše knížky dostaly až do české školy v australském Melbourne. A setkáváme se s tím, že krajané velmi oceňují, když jim napomáháme v poznávání české kultury a udržování povědomí o jejich vlasti. Dodali jsme knížky pro devět českých škol v Austrálii a na Novém Zélandu. Před pár týdny jsme pořádali literární odpoledne pro krajany v Belgii.
Tolik práce pro nadaci však je časově hodně náročné. Proč to všechno vlastně podstupuji? Na to se mě mnozí často ptají. S oblibou jim říkám, že založit nadaci mi prostě přišlo jako dobrý nápad. Myslím, že pokud to člověku umožňuje zdraví, práce a finance, tak by měl přispět nějakým střípkem k tomu, aby byl svět lepší, jakkoli to zní pateticky. A pomoci tam, kde je to mimo zájem či kompetence státu. Chceme bourat stereotypy, pomoci posunout svět kupředu.

Ing. Michal Vaněček, Ph.D.,
duchovní otec nadace T-SOFT ETERNITY a spolumajitel a ředitel IT společnosti
T-SOFT a.s.

www.nadaceeternity.cz