Autoskla dělají s lidmi koboti

Koboti, tedy kolaborativní roboti pracují společně s lidmi při výrobě automobilových skel v závodě společnosti AGC Automotive Czech v Chudeřicích. Firma nově „do práce“ nasadila kolaborativního robota, který je výrazně přesnější než člověk. Kobot nanáší na sklo speciální lepidlo a pomáhá tak svému lidskému kolegovi s přípravou finálního skla pro automobilky. AGC Automotive Czech plánuje ve svém závodě v Chudeřicích na Teplicku spolupráci lidí s koboty dále rozšiřovat.

Generální ředitel AGC Automotive Czech Luděk Steklý: „Využívání kolaborativních robotů při výrobě autoskel řešíme již relativně dlouho. Je to budoucnost, která nás všechny čeká, a my v Chudeřicích ji realizujeme v přímém přenosu. Je skvělé, že máme takové lidi, kteří jsou schopni přemýšlet nad zapojením nejmodernější techniky a dotáhnout projekt do úspěšného konce. Chudeřice jsou v tomto inspirací i pro ostatní výrobní závody v rámci skupiny AGC.“

Vývoj zapojení kolaborativního robota do výroby autoskel v Chudeřicích trval několik měsíců. Pracoval na něm tým inženýrů AGC Automotive Czech. „Tento projekt byl speciálně vyvinutý a připravený pro našeho významného zákazníka. Kolaborativní robot nám pomáhá zvýšit způsobilost procesu nanášením přesného množství lepícího systému na přesně definované místo. Takto precizně a ve velkých sériích by toho byl člověk schopen jen těžko, ale ve spolupráci s robotem zároveň zvyšují produktivitu výsledné aplikace na autosklo,“ uvedl Zbyněk Slivoň ředitel závodu AVO operací AGC Automotive Czech.

AGC Automotive Czech v Chudeřicích plánuje využívat kolaborativní roboty i v dalších částech výroby. „Je to cesta, kterou se postupně vydá celý průmysl a automobilový určitě bude v popředí. V Chudeřicích chceme být součástí tohoto vývoje, proto se o využívání a zapojení kolaborativních robotů do výroby autoskel budeme i dále zajímat a realizovat podobné projekty. Můžeme tak dlouhodobě dosahovat lepší výsledky při nižších nákladech,“ uvedl Luděk Steklý.

AGC Automotive Czech v Chudeřicích je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC a jedním z největších a nejkomplexnějších v Evropě. Ročně vyrobí přes 32 milionů autoskel. Každé šesté nové auto v Evropě je kompletně osazeno skly z Chudeřic. AGC Automotive Czech dodává automobilová skla pro všechny největší světové automobilky, jako jsou jednotlivé značky koncernů Volkswagen, Mercedes, BMW, Škoda, GM, FORD, Renault, Toyota, Peugeot, Citroën, Suzuki, Fiat a další. Zaměstnává přes 2400 lidí. AGC Automotive Czech je součástí skupiny AGC, která je největším světovým výrobcem plochého skla.

AGC Automotive Czech a.s. je firma zaměřená na výrobu automobilových skel a přídavných dílů. Výrobní závod v Čechách je největším a jedním z nejkomplexnějších výrobních podniků AGC v Evropě. Firma v Chudeřicích na Teplicku zaměstnává přes 2400 zaměstnanců. Jen produkce toho závodu „zasklí“ zhruba šestinu automobilů vyrobených v Evropě. Růst společnosti je patrný i z počtu nových projektů – výrobků, které firma každoročně připravuje do sériové výroby. Počet nových projektů v průběhu 5 let narostl více než trojnásobně. V rámci těchto nových projektů je řada velmi zajímavých jako třeba střešní okna Wonderlite®, která jsou schopna automaticky regulovat světelný komfort ve vozu nebo projekt kompletního zasklení pro unikátní vozidlo určené výhradně pro tělesně postižené.

(tz)