Hackeři cílí na mobilní bankovnictví 

Odborníci z Kaspersky Lab zaznamenali znepokojující nárůst malwaru zaměřeného na krádež přihlašovacích údajů a peněz z bankovních účtů. V prvním čtvrtletí tohoto roku vzrostl počet souborů nakažených tímto malwarem na 29 841 (v předešlém čtvrtletí se jednalo pouze o 18 501). Celkově odborníci zaznamenali útoky na více než 300 000 uživatelů. Tato a další zjištění přináší report společnosti Kaspersky Lab Vývoj IT hrozeb v prvním čtvrtletí 2019.

Nejflexibilnějším, nejnebezpečnějším a neustále se vyvíjejícím typem malwaru jsou mobilní bankovní trojští koně. Tyto programy jsou navrženy tak, aby kradly finance přímo z bankovních účtů mobilních uživatelů. V některých případech hackeři jejich zaměření pozmění, a slouží tak ke krádežím citlivých údajů. Tento druh malwaru se většinou vydává za běžnou legitimní aplikaci, kterou uživatelé používají pro správu svých bankovních účtů.

Od začátku ledna do konce března zaznamenali odborníci z Kaspersky Lab okolo 30 000 modifikací různých rodin bankovních trojanů. Jejich prostřednictvím se hackeři snažili zaútočit na 312 235 unikátních uživatelů. Nerostl ale pouze počet detekovaných vzorků bankovních trojanů, stoupl i jejich podíl na všech internetových mobilních hrozbách. Zatímco ve čtvrtém čtvrtletí 2018 tvořily mobilní bankovní trojani 1,85 % všech mobilních hrozeb, v prvním čtvrtletí tohoto roku jejich podíl stoupl na 3,24 %.

Ačkoliv byli uživatelé vystaveni aktivitám různých malwarových rodin bankovních trojanů, jedna z davu vyčnívala. Nová verze malwaru Asacub se 58,4 % podílela na všech útocích mobilních bankovních trojanů, které na uživatele zaútočily. Asacub se poprvé objevil v roce 2015, přičemž útočníci dva roky pracovali na zdokonalení jeho distribučního schématu. Výsledkem bylo, že v roce 2018 dokázali během jednoho dne napadnout 13 000 uživatelů. Od té doby útoky tímto malwarem o něco polevily, nicméně v prvním kvartále tohoto roku odborníci Kaspersky Lab odhalili v průměru 8 200 útoků denně.

„Rychlý nárůst mobilního finančního malwaru je znepokojující zejména proto, že zločinci neustále zdokonalují své distribuční mechanismy. V současnosti je mezi hackery velmi oblíbené maskování bankovního trojského koně jako dropperu – škodlivého shellu, který se do systému dostane, aniž by ho odhalily antiviry,“ říká Viktor Čebyšev, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Kybernetické hrozby za první čtvrtletí 2019 – Česká republika

2 617 567 internetových malwarových incidentů detekovaly produkty Kaspersky Lab na počítačích českých uživatelů. Celkově tak bylo v prvním kvartále napadeno webovými hrozbami 20,6 % uživatelů. ČR se tímto podílem řadí na 103. místo v celosvětovém žebříčku rizik spojených s prohlížením webu.
V České republice bylo zaznamenáno 2 982 437 malwarových incidentů způsobených offline metodami (přenos prostřednictvím USB disků, CD, DVD apod.). Celkově tak bylo napadeno 25,6 % českých uživatelů.
V prvním kvartále bylo zaznamenáno 1 331 283 malwarových incidentů způsobených zdroji z České republiky. Toto číslo představuje ve světovém měřítku 0,16% podíl. Ten řadí ČR na 26. místo.

Kybernetické hrozby za první čtvrtletí 2019 – svět

Bezpečnostní řešení Kaspersky Lab detekovala a zablokovala 843 096 461 útoků z online zdrojů, které pocházely z 203 zemí po celém světě.
113 640 221 unikátních URL adres bylo webovými antivirovými komponentami detekováno jako škodlivých.
U 243 604 počítačových uživatelů byly zaregistrovány pokusy o infekci počítačovým malwarem, který byl navržený ke krádežím peněz a přístupových údajů do online bankovnictví.
Antivir Kaspersky Lab celkově detekoval 247 907 593 unikátních škodlivých a potenciálně nežádoucích objektů.

Více informací a statistických dat se dozvíte na blogu Securelist.com.

(tz)