Management cestovního ruchu a kultury jako výraz synergie nejen v letních Doksech

Přes den koupání v Máchově jezeře, ale co večer? Číst knížky, na které nebylo během roku kdy? Romantické procházky po okolí v teplý podvečer? Posezení s přáteli u skleničky? To už nestačí. Toužíme po zážitku, rádi bychom se zúčastnili nějakého neobvyklého setkání, na něž se pěkně vzpomíná, s chutí bychom poznali něco, o čem jsme neměli ani potuchy. Jedna z charakteristik naší dovolené či víkendového odpočinku, nová celospolečenská poptávka. Aby ji dokázala naplnit, vznikla příspěvková organizace KulturaDoksy.cz. Ředitelem je Petr Hozák, jemuž patřily následující otázky:

Jaké je poslání vaší organizace? 

Tvrdíme, že informujeme, vzděláváme, pořádáme a bavíme. To znamená, že nejsme jen organizátory „čehokoli“, ale že bychom zejména v letní turistické sezoně rádi dali návštěvníkům zdejšího kraje možnost tento region dobře poznat, zažít tu pěkné chvíle okořeněné návštěvou příjemných akcí.

Co si pod takovou přidanou hodnotou mohu představit?

Provozujeme například Kino Máj a v létě i mobilní kino, které sklízí velké úspěchy. Populární je Muzeum Čtyřlístku, svou práci odvádí turistické informační centrum i knihovna, o niž se rovněž staráme. Těch aktivit je poměrně mnoho. Třeba loni jsme spustili zdařilý projekt Kulturní léto u Máchova jezera. Program byl velmi pestrý, od velkých hudebních festivalů přes romantické letní kino třeba i na pláži, až po divadelní představení pod širým nebem. Promýšlíme, jak a čím obohatit nabídku pro návštěvníky Doks, jak efektivně zprostředkovat aktuální informace o dění v blízkém okolí.

Většina vašich iniciativ asi směřuje k tomu, abyste lidem nabídli ke klasické dovolené či volnočasovým víkendům něco navíc, zpestřili jim zdejší pobyt a naladili je na vlnu věrných návštěvníků, kteří se rozhodli svůj čas prožít a utratit peníze právě zde…

I tak by se naše snahy daly vyjádřit. Jako město, které patří k turisticky hojně navštěvovaným, se snažíme, aby letní měsíce nebyly jen o sluníčku a vodě. Chceme, aby turisté odjížděli plni zážitků. Od května do srpna se tu tedy pořád něco děje. Vlastně skoro každý týden. Začínáme Otvíráním jezera, to se uskutečnilo letos 18. května na hlavní pláži v Doksech, kterou spravuje společnost Regata Máchovo jezero, a.s. Tímto dnem byla zahájena letní sezona. Připravený byl program pro celou rodinu, vypluly výletní lodě (a pro děti do 15 let zdarma). Poslední „letní“ akcí bude Rozloučení s létem v zámeckém parku. A vše letos zakončí 1. září velké Vinobraní u Máchova jezera, které je zábavným odpolednem pro celou rodinu, jež pořádá tradičně hotel Port. Mnoho lidí sem přijíždí opakovaně, je to již záležitost doslova celé republiky, a představte si, že si sem našli cestu cíleně i milovníci vína z Jižní Moravy!

A co tedy čeká návštěvníky přes léto?

Řada akcí se odehrává přímo na plážích, které obsluhuje Regata Máchovo Jezero. A to je velké lákadlo. Chystáme například 5. ročník Zadarmofestu, což je rockový festival amatérských kapel. Je to taková neformální setkávačka lidí, kteří mají rádi muziku i vodu, během programu se mohou vykoupat, grilovat, poslouchat, bývá tu vynikající atmosféra. Regata Máchovo Jezero poskytuje pro toto dění pláže zdarma, vstup se neplatí. Přiblížili jsme vlastně kulturu přímo na pláž, jde o neformální styl, a to je pro mnoho lidí nadmíru přitažlivé.

Mácháč hudebními koncerty proslul. Věřím, že ani letošní léto nebude výjimkou…

První víkend v červenci to bude festival Rock’sy Doksy, další týden folkový večer v zámeckém parku a první víkend v srpnu zase již zmiňovaný Zadarmofest. A samozřejmě během předposledního víkendu v srpnu se u nás odehraje největší hudební taneční festival pod širým nebem, známý Mácháč, na který se každým rokem sjíždějí tisíce nadšenců. Na pódiích se vystřídají prestižní dýdžejové i ze zahraničí.

Již jste naznačil, že populární se stalo vaše pojízdné letní kino. Čím?

Je to takový bláznivý nápad, který se setkal s mimořádným ohlasem. Kultura filmového umění jde za lidmi, nikoli lidé za ní. Původně nám šlo jen o komfort pro jednotlivce či rodiny, kteří hledali, jak využít čas, až se setmí. Pro ty, kdož v kempech nebo v hotelích tráví dovolenou, anebo i místní občany, kteří se chtějí příjemně pobavit, je to o pohodlí, které jim tento druh projekce nabízí. Jednou týdně promítáme buď v zámeckém parku v Doksech, nebo jezdíme kolem Máchova jezera. Loni jsme měli rekordní návštěvnost. Možná i proto, že si toto posezení lidé spojují třeba s piknikem pod širým nebem. Setkávají se tak i přátelé, kteří mají rádi filmové umění. Má to svou jedinečnou atmosféru, můžete ležet na dece, posedět u dobrého občerstvení a na nic nemyslet.Promítání filmů, ať již nových, nebo staré dobré klasiky, doplňují ještě dvě divadelní akce také venku. Velmi oblíbené se stalo divadlo pod širým nebem v zámeckém parku s kulisou dokského zámku.

Ale letním program tím zdaleka nekončí. Nač se ještě můžeme těšit?

Třeba na tradiční Starosplavskou pouť ve Starých Splavech s přivítáním jezerní královny. Jde o jarmark místních výrobců a doprovodný hudební a divadelní program. Bude zde možné nakoupit, pobavit se, užít si pěkné chvíle. Následovat budou Městské slavnosti v Doksech, letos zarámované do výročí 150 let oslav dobrovolných hasičů v Doksech. Vystavovat se bude například stará hasičská technika, zájemci se budou moci podívat na ukázky technik při likvidaci požárů a k dispozici by měly být i další zajímavosti s hasičkou tematikou.

To všechno dohromady tvoří ucelený koncept nabídky, který by mohl pěkně obohatit i volné dny lidí profesně hodně vytížených. Jezdí k vám také podnikatelé a manažeři?

Naše programy koncipujeme pro všechny bez rozdílu, ale pravdou je, že k nám míří právě i poměrně dost lidí, kteří potřebují „totálně“ vypnout. Oblíbili si například ona pojízdná kina, anonymitu s možností obohatit si program svou vlastní malou aktivitou. Tím, že se promítá po západu slunce, a také filmy pro náročné diváky, je to přitažlivé i pro starší generaci zkušených. Končí to hvězdami, nebe v létě je přeci úžasné. Relaxovat se dá znamenitě.

Od roku 2018 máte na starost novou turistickou destinaci Máchův kraj. Profilujete se jako destinační management, jehož cílem je uchopit cestovní ruch nejen manažersky, ale především synergicky tak, aby profit z jednotlivých akcí měli všichni zúčastnění partneři, a samozřejmě hlavně návštěvníci. V čem je inovativní?

Upřesnil bych to: Máchův kraj – destinační management z.s. je spolkem zabývajícím se rozvojem a propagací cestovního ruchu v oblasti mezi Českou Lípou, Kravařemi, Ralskem a městem Dubá v rámci oblastního rozdělení turistických destinací v Libereckém kraji. Nahrazuje zaniklé sdružení Českolipsko, jehož území se rozdělilo na dvě samostatné oblasti – Lužické hory a Máchův kraj. Jde o souhrn aktivit, které se snažíme marketingově uchopit. Máchův kraj je spolek, který rozvíjí tzv. destinační management. Má za cíl koordinované řízení cestovního ruchu založené na vzájemné spolupráci všech aktérů cestovního ruchu za účelem dosažení udržitelného rozvoje a posílení konkurenceschopnosti na trhu. Úkolem je posílit značku Máchův kraj a propojování veřejného a soukromého sektoru. Dali jsme podporu myšlence, že podnikatelé působící v místním cestovním ruchu jsou významnými poskytovateli služeb a stejně jako dodavatelé výrobků se na rozvoji regionu velkou měrou podílejí.Mezi našimi činorodými členy, kteří nás podporují, je například Geopark Ralsko, Podralský nadační fond, ZOD Brniště, rekreační areál Poslův Mlýn, ale i Regata Máchovo jezero a hotel Port. Promýšlíme společně projekty, hledáme smysluplné propojení partnerů. Pro rok 2019 odstartoval projekt Top zážitky Máchova kraje, v jehož rámci bychom chtěli představit celou oblast od Kokořínska až po odkaz K. H. Máchy. Co do toho počítáme: gastro zážitek, výlety, širokou nabídku ubytování, doporučení naučné stezky, turistickou hru, odpočinkový víkend na úrovni například s představením regionálního zmrzlináře (Zmrzlina Ralsko). K tomu všemu budou brzy sloužit nové webové stránky www.machuvkraj.cz i tištěné materiály, které budou k dispozici například v hotelu Port a na dalších významných místech. Jde o to, abychom pomohli zajímavým firmám se zviditelnit a zároveň umožnili zážitek i prostřednictvím veřejného sektoru. Hledáme nekonkurenční cesty k tomu, jak naladit turisty tak, aby z toho měli užitek region, město Doksy, sami turisté i podnikatelé. Destinační management funguje na třech principech: koordinace, kooperace a komunikace. Chtěli bychom být prodlouženou rukou řady subjektů, abychom se profilovali jako jeden celek, který je jedinečný a má zkrátka co nabídnout.

Vladimír Bureš
ředitel hotelu Port:
Náš čtyřhvězdičkový hotel Port je jednou z křižovatek turizmu u jezera. Jsme si vědomi toho, že je rovněž nositelem jisté kultury, úrovně cestovního ruchu, že propojuje aktivity i lidi navzájem. Proto rádi dáváme prostor ke konání nejrozmanitějších setkání, proto podporujeme organizátory řady akcí. S městem Doksy chceme žít v dobrém sousedském a partnerském vztahu. Vždyť nám všem, kteří toto místo vnímáme jako unikátní kout naší země k odpočinku a poznávání krás, jde o jediné: nabídnout Doksy a Máchovo jezero jako jednu z významných alternativ, kde je možná dobře trávit volný čas. Právě proto jsme se s chutí zapojili do některých projektů v Doksech, protože naši podnikatelskou filozofii stavíme na vstřícnosti a hledání možností, jak být užiteční.
Podílet se na kulturním dění v regionu je pro nás příjemné i užitečné. K městu patříme, máme ho rádi, a snažíme se poskytovat takové služby, které významně posouvají dobré jméno této oblasti. Navíc začátkem července bude hotel slavit již osmé výročí znovuotevření po celkové rekonstrukci a dostavbě. Tato investice se ukázala jako velmi úspěšná, o hotel je velký zájem a tvoří zisk. Hlavní cílovou skupinou jsou rodiny s dětmi, další významnou firmy, pro něž u nás pořádáme mnoho nejrůznějších seminářů, setkání, školení, výjezdních zasedání a konferencí. Na 75 % klientely tvoří Češi.
Jsem rád, že se hotel viditelně podílí na kulturním dění tady v místě, a nejen v létě. V zimě se tu koná několik plesů, včetně toho, který pořádá město Doksy, v březnu patří k hotelu divadelní představení ve spolupráci s pražským dětským divadlem Minor. Nejrozsáhlejší akcí hotelu je Vinobraní u Máchova jezera a zábavné odpoledne pro děti, což bývá velkolepé netradiční rozloučení s letní sezonou a prázdninami a účastní se ho kolem 2000 lidí.

Vladimír Reichert
předseda představenstva Regata Máchovo jezero, a.s.
Přestože máme na starost především lodní dopravu na jezeře, naše činnost je velmi pestrá. Návaznost na kulturní aktivity v rámci podpory cestovního ruchu v regionu je zřejmá, lodní doprava je výrazným atributem zdejšího dění, vyhledávanou pohodovou atrakcí. Často se propojuje s mnohými akcemi, které pořádá město Doksy či další organizátoři, a samozřejmě i náš spřízněný hotel Port. Úzce také například spolupracujeme se školami, pro které pořádáme naučné výlety. Ani firemní klientela nepřijde zkrátka. Připravujeme plavby podle přání klienta nebo program nachystáme podle svých letitých zkušeností. Stále žádanější jsou také svatby na lodi, které se stávají jistým prvkem zdejšího koloritu. Naší snahou je zákazníkům i široké veřejnosti vyhovět, aby měli všichni vždy nač vzpomínat a aby si odnesli ten správný zážitek. Protože jsme tady v Doksech poměrně malá komunita, všichni se známe, musíme dobře spolupracovat a vycházet si vstříc. Výsledky této snahy se projevily v projektu Kulturní léto v Doksech u Máchova jezera a věřím, že se projeví i v činnosti spolku Máchův kraj – destinační management. Také v našem případě se potvrzuje staré pravidlo, že vše je o lidech. A jaké si to tady uděláme, takové to budeme mít. A zdá se, že se „plavíme“ správným směrem. Na návštěvnost si nemůžeme stěžovat, turistům se u nás opravdu líbí. Věřím, že to není jen malebností krajiny a možností nádherného koupání či rybaření, ale právě přátelským pojetím vztahu k cestovnímu ruchu.
Čas před letní sezonou Máchova jezera je vždy obdobím velkých aktivit a příprav. Již od června, a pak především v červenci a srpnu, se do tohoto místa sjíždějí tisíce rekreantů. Těm je potřeba připravit optimální zázemí, k němuž dnes už nepatří jen čistá voda v jezeře a pláže se stravovacím, hygienickým a sportovním zázemím. Za opodstatněný faktor formující spokojenost návštěvníků je považována zdejší kultura propojená s prvky cestovního ruchu, celková péče o hosta. Máchovo jezero rozkládající se mezi obcemi Doksy a Staré Splavy je součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj. To znamená, že je zde kladen velký důraz na vhodné aktivity v krajině a pobyt člověka v ní. Toto musíme respektovat a všemi činnostmi přispívat k tomu, aby jakákoli akce s posláním tohoto místa rezonovala. Aby se při pořádání kulturních pořadů neničila příroda, neplašila se zvěř v lesích, abychom důkladně pečovali o celkovou čistotu prostor apod.
Hledáme stále nové a nové možnosti, jak lidem nabídnout příjemný kulturní servis, tedy zábavu i poznání. Objevovat je stále co.

připravila Eva Brixi